Делян Пеевски - да се изчака

Скритите страници от тефтера на Филип Златанов са доказателство за зависимостите на прокуратурата от ДПС

Ако прокуратурата беше прожектирала цялата страница щеше да се види, че над името на прокурор Гугушева е и това на Делян Пеевски
Ако прокуратурата беше прожектирала цялата страница щеше да се види, че над името на прокурор Гугушева е и това на Делян Пеевски
Ако прокуратурата беше прожектирала цялата страница щеше да се види, че над името на прокурор Гугушева е и това на Делян Пеевски    ©  Капитал
Ако прокуратурата беше прожектирала цялата страница щеше да се види, че над името на прокурор Гугушева е и това на Делян Пеевски    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди една година прокуратурата даде шумна пресконференция. Зам. градският прокурор по това време Роман Василев и заместникът на Сотир Цацаров прокурор Борислав Сарафов разказаха подробности за образуваното разследване за длъжностно престъпление срещу председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Светлината в заседателната зала на Съдебната палата беше приглушена - предстоеше прожекция на сканирани страници от личния тефтер на обвиняемия, който разследващите са иззели при претърсването на кабинета му. Един след друг Роман Василев и Борислав Сарафов четяха старателно водените от председателя на КПУКИ бележки.

От тях се ставаше ясно, че създадената по настояване на ЕС комисия е била превърната в институционален боздуган. Срещу имената на представители на съдебната, законодателната, изпълнителната власт, кметове, общински съветници и дори президента Златанов беше записал: "да се оправи", "да се удари", "чака се", "да се решава бързо", "да се движи", "да не се занимаваме" и "всички трябва да бъдат наказани".  Едни инициали трайно присъстваха в тефтера  и очевидно принадлежащи, на човек, с когото Филип Златанов често се съгласуваше - ИФ. Друг написан от него ред подсказваше и за йерархията нагоре – ИФ->ЦЦ->ББ.

През следващите дни темата с тефтера на Златанов се превърна във водеща новина - илюстрация за начина, по който ГЕРБ е консумирала властта. Бившият председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова, която беше разпозната като ИФ, подаде оставка. Атаките от близките до ДПС медии бяха насочени срещу казуса със сигнала срещу президента Росен Плевнелиев, на който прокуратурата многократно натърти и чието прекратяване Златанов е записал да не се качва на сайта.

С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" в парламента беше създадена анкетна комисия по случая, която до голяма степен дублира действията на прокуратурата. 

В целия тефтерен сюжет вероятно залисана в пироефектите, единната и централизирана, подчинена само на Сотир Цацаров прокуратура беше пропуснала, че в един от прожектираните от нея слайдове, само на милиметри от избрания кадър, е и името на човека, който месец по-рано беше взривил обществото с назначаването му за председател на ДАНС - Делян Пеевски. Всъщност името на депутата от ДПС или инициалите му се срещат на поне четири места в бележниците на Златанов, иззети от разследващите. Факт, който беше умело крит до тази седмица.

Това става ясно от пет страници от тефтерите на Златанов, с които "Капитал" разполага и чиято автентичност беше потвърдена от два независима източника.

Този дребен пропуск на държавното обвинение обаче се вписва в контекста на серията от прояви на очевидната институционална симпатия на ръководството на прокуратурата към депутата от ДПС - като се започне от спорни кадрови назначения на близки до него кандидати и се мине през инициираната от Николай Бареков прокурорска проверка срещу президента, "нагласеното" дело за така и неслучилия се опит за убийството на Пеевски, старателно подбраните действия по сигнала на "Протестна мрежа" (за Певски не, за Цветан Василев  да) и т.н., и т.н.

ДП или ДПеевски

В страниците, с които разполагаме, фигурират общо четири записа за ДП, ДПеевски и Делян Пеевски.  В два от случаите името или инициалите на Пеевски са до тези на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който беше станал известен с лобистките си поправки, свързани както със Закона за горите, така и със забраната на т.нар. гилзи за цигари.  Самият той има ловно стопанство, а фирма, която по време управлението на ГЕРБ беше прехвърлена на майка му, е един от най-големите дистрибутори на цигари. "Емил Димитров – имаме искане за достъп до общ. информация... 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. (ДПеевски – за цигарите)." Това не е единствената бележка за депутата от ГЕРБ -  "Е.Димитров – внимаваме, първо да се съгласува с ИФ и ДП (да се видят само дружествата; - може да се пусне? ИФ преди президента и Д. Ранкова)." Инициалите ДП се появяват и до името на собственика на "Софарма" Огнян Донев, без да е ясен контекстът: "Огнян Донев-ДП."  Общоизвестен факт е, че синът на Ирена Кръстева дълго време беше в открита война с бившите собственици на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов. Те дори получиха обвинения за тежки престъпления, които им бяха повдигнати от спорния следовател Петьо Петров . Малко след това следователят, известен с прякора си Петьо Еврото, стана ръководител на столичното следствие, пост, който запази и след идването на Сотир Цацаров.

На страница от друг тефтер с дата 16 октомври e записано "Делян Пеевски (да се изчака)."

Тефтери и подбрани копия

Всички опити да се свържем с Филип Златанов удариха на камък. Бившият вече прокурор Роман Василев каза, че не си спомня нищо. Попитахме държавното обвинение как са подбирани слайдовете и защо не са показани страниците с Пеевски и разпитан ли е депутатът от ДПС. Единственият официален отговор, който получихме, беше: "Всичко е предадено на българския съд без никакви интервенции от страна на прокуратурата. Основно задължение на обвинението е да предостави всички налични доказателства само и единствено пред съда." Неофициално оттам обясниха, че страниците са подбирани от прокурорски помощник и IT специалист, както и че няма умисъл в укриването на бележките за Пеевски.
Няколко месеца след шумната пресконференция разследването срещу Филип Златанов влезе в съда, но само в частта, която засяга действията му по преписките, образувани по сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия зам.-председател на Комисията за финансов надздор Димана Ранкова и члена на Сметната палата Лилия Бунева. По това дело Златанов беше признат на виновен в длъжностно престъпление и осъден на първа инстанция на 3.5 години затвор. Тефтерът обаче не е приложен по делото, както твърди прокуратурата. И това се вижда от определенията на съдия Андрей Ангелов, който гледа делото срещу Филип Златанов на първа инстанция. От тях става ясно, че бележникът на председателя на комисията за конфликт на интереси не е приложен по делото, защото е… отделен с материалите по друго производство. Като доказателства пред съда са приложени ксерокопия от страници, но дали са всички, не е ясно. Съдейки по протоколите от заседанията на анкетната комисия в парламента, която беше създадена по случая, главният прокурор Сотир Цацаров не е изпращал тефтерите и в парламента, а само отговаря, че срещу Златанов е образувано досъдебно производство. Какво се случва с бележника (всъщност те са два, както и една тетрадка) на Филип Златанов? В началото на годината прокурор Снежана Копчева отделя материалите от разследването (заедно с доказателствата) по друго дело, което продължава срещу… неизвестен извършител. Разследването е възложено на следствения отдел към Софийската градска прокуратура. Седем месеца по-късно следственото дело, което съхранява бележниците на Златанов, е висящо и продължава да се води срещу неизвестен извършител. Прокуратурата отказва повече информация по развитието на клонираното разследване, като неофициално оттам обясняват, че целта им е да се стигне до евентуалните "господари" на Филип Златанов.

Въпреки че са задължени да разкрият обективната истина, вече седми месец по делото не са разпитани нито Искра Фидосова, нито Делян Пеевски. При това положение легитимният въпрос е каква всъщност е целта на прокуратурата. Да скрие или да разкрие господарите на Филип Златанов? Ако съдим от събитията през последната година, когато държавното обвинение неведнъж показваше, че работи в ритъма на депутата от ДПС, отговорът идва сам.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 1
    • + 164

    ДП е досадно вреден за обществото, но институциите не работят - или всъщност работят в негова полза ...

    Нередност?
  • 2
    mathilda avatar :-|
    mathilda
    • - 1
    • + 148

    Топлите отношения на Пеевски с прокуратурата не са тайна.

    Нередност?
  • 3
    emiromar avatar :-|
    emiromar
    • - 126
    • + 9

    Няма лошо да се прави проверка на президента , бе

    Нередност?
  • 4
    anitamihaylova avatar :-|
    anitamihaylova
    • - 2
    • + 104

    Офф тоя пълничък и успял човек бил много на ти с прокуратурата!

    Нередност?
  • 5
    osudeni_dushi avatar :-|
    osudeni_dushi
    • - 1
    • + 86

    М, да. Стигаме пак до интересът "Булгартабак".

    Нередност?
  • 6
    osudeni_dushi avatar :-|
    osudeni_dushi
    • - 1
    • + 121

    Цацаров, Цацаров!
    Така си се омазал, а и продължаваш.

    Нередност?
  • 7
    osudeni_dushi avatar :-|
    osudeni_dushi
    • + 93

    Няма какво "да се изчака", Пеевски в затвора веднага.
    И още чакам да видя списъка на лицата, взели кредити - опезпечени, необезпечени, лоши, добри и каквито още им казвате.
    Да видим кой за какво харчи, как обезпечава и дали въобще има право и дали най вече не е в конфликт на интереси.

    Нередност?
  • 8
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 119

    Закриите ДПС,пратете Доган,където му е мястото и България ще се започне полека лека да се оправя.

    Нередност?
  • 9
    philipo avatar :-|
    philipo
    • - 52
    • + 19

    А всъщност каква точно доказателства може да имат някакви инициали написани на някави листа?

    Аз утре мога да напиша на един лист ръкописно нещо от сорта:
    "Дел. П-ски да изплати на гл.ред. на в-к Кап. и на Рос. Бос. дължимото за месеца"

    Какво следва от това?
    Ми нищо, разбира се!

    Както нищо няма да излезе от това тефтерче.

    Нередност?
  • 10
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • + 54

    До коментар [#7] от "osudeni_dushi":
    По-интересно ще е колко човека или компании имат кредити с лихви по-ниски от тези, които са дадени за депозираните пари.
    Ех, как няма свястна Прокуратура, с този достъп до сметките и договорите доста чистене можеше да падне, но уви.

    Нередност?
Нов коментар