Следващото правителство ще решава за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"

На днешното заседание кабинетът Орешарски не е гласувал номинация за български еврокомисар

Ангажиментите по сделката с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" остават за следващо правителство
Ангажиментите по сделката с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" остават за следващо правителство
Ангажиментите по сделката с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" остават за следващо правителство    ©  Георги Кожухаров
Ангажиментите по сделката с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" остават за следващо правителство    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На днешното си заседание правителството е обсъдило доклад за изграждането на 7 блок на атомната централа "Козлодуй", но не е взело решение за дали да подкрепи подписването на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse. Общата компания между българската централа и американския доставчик на оборудване трябва да изгради блока. Окончателният договор се очаква да се подпише поне шест месеца след сключването на акционерното споразумение. Ангажиментите по този процес остават за следващо правителство. Това става ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева след министерската среща.

По доклада е имало доста консултации, а на два пъти МС е обсъдило самия проект за новия блок на АЕЦ "Козлодуй". "Обсъдихме и оставяме на следващото правителство да препотвърди, което е извършено и да продължи по-нататък с проекта", каза Бобева, цитирана от "Фокус".

"Тъй като нашето правителство подава оставка, оставяме на следващото проекта. МС беше единен в оценката – приемане на свършеното досега и предвид това, че става дума за голям проект, който касае енергетиката като сектор, оставяме на следващото да вземе следващите решения", обясни Бобева. В доклада се посочва, че предварителната оценка на проекта е за цена от 5 млрд. щатски долара. "Това е, което ние успяхме да направим дотук", каза вицепремиерът.

Тя каза още, че по нейна информация до вчера Българският енергиен холдинг не е подписвал никакви документи за заем от "Газпром".

"Мисля, че много се спекулира около оставката", коментира още Бобева след края на последното заседание на кабинета Орешарски. "Има график, който е договорен – кога ще бъдат следващите избори, всичко е ясно. Това е въпрос, който по Конституция премиерът може да се произнася. Само премиерът може да каже кога ще подаде оставка. В следващите часове очаквайте информация. Днес беше последното заседание преди да подаде оставка това правителство", каза Бобева.

Земеделският министър Димитър Греков каза пред журналисти, че на заседанието не е обсъждана темата за бъдещия еврокомисар на България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 4

    Кабинетът защо не е предложил Кристалина, нали премиера каза че я подкрепя?
    Аааа, то пък вярно, че като каже нещо премиера, то непременно ще е ...

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 2

    Чудя се,какво всъщност правихте повече от година.

    Нередност?
Нов коментар