Един подпис до старта

До оконачтелното решение за строеж на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" има поне девет месеца

България първо избра технологията на Westinghouse, а след това започна да преговаря по детайлите на сделката за бъдещата нова ядрена мощност.
България първо избра технологията на Westinghouse, а след това започна да преговаря по детайлите на сделката за бъдещата нова ядрена мощност.
България първо избра технологията на Westinghouse, а след това започна да преговаря по детайлите на сделката за бъдещата нова ядрена мощност.    ©  Георги Кожухаров
България първо избра технологията на Westinghouse, а след това започна да преговаря по детайлите на сделката за бъдещата нова ядрена мощност.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече повече от месец акционерното споразумение за изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" а-ха да се подпише и нещо се случва. В случая обаче не става дума за тежки преговори между Westinghouse и АЕЦ "Козлодуй", които ще бъде сред съакционерите в бъдещия 7-ми блок на ядрената централа, а по-скоро за политическо позициониране и прехвърляне на отговорността. При цена за изграждането над 5 млрд. евро, очевиден свръхкапацитет на електропроизводствени мощности в България и висящ арбитраж заради прекратяването на АЕЦ "Белене" около проекта се води удивително слаба дискусия. В същото време акционерното споразумение вече е готово и одобрено както от борда на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" (проектната компания, която ще строи новия блок), така и от комисия на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

В последно време министърът на икономиката Драгомир Стойнев дава подкрепата си основно за "Южен поток", избягвайки темата 7-ми блок. За него е неизгодно да сложи параф под договор с американска компания, който погребва завинаги АЕЦ "Белене" - любим проект на БСП, точно когато се очаква да се бори за лидерския пост в социалистическата партия. Бойко Борисов пък критикува процедурата по избор на Westinghouse, но без да взема категорично становище. От една страна, защото именно ГЕРБ стартира новия ядрен проект през 2012 г., а от друга - за да прехвърли отговорността за всички взети решения на социалистите.

В настоящата политическа безтегловност нервите на част от мениджмънта на БЕХ, който формално се води собственик на АЕЦ "Козлодуй", очевидно не издържат. В четвъртък - денят, в който АЕЦ "Козлодуй" е внесъл акционерното споразумение за одобрение от БЕХ, неговият изпълнителен директор Иван Йончев подаде оставка по здравословни причини. Според източници от холдинга, въпреки че основната причина за отстраняването му е бил скандал за "Южен поток", вторият мотив е бил нежеланието му да одобри акционерното споразумение без санкция на принципала, т.е. на министъра на икономиката.

Защо е цялото това бързане

Очебийната причина за бързането в настоящата турбулентна политическа среда е късият срок, който Westinghouse си е поставил. До 30 септември двамата акционери трябва да са се разбрали за детайлите и бюджета на първата проучвателна фаза на проекта. Източници, близки до американската компания, твърдят, че България трябва да побърза, тъй като сега е най-изгодният момент - това би бил първият договор за изграждането на реактор AP 1000 в Европа и може да се очаква отстъпка от цената, а и лихвите по евентуални заеми са на исторически ниски нива. Реалният мотив е по-скоро опитът да се предотврати възможността от възраждане на АЕЦ "Белене". Изходът от арбитража между НЕК и "Атомстройекспорт", който се очаква след около година, може да наклони везните или в негова полза, или да блокира каквито и да било нови големи проекти.

Друга причина за настойчивостта на Westinghouse е хладното отношение на ГЕРБ. При посещението си в САЩ преди месец Бойко Борисов е отказал лична среща с мениджмънта на американската компания, а и по време на публичните си изяви е задавал въпроси защо проектът напредва, без да е имало конкурс.

Иначе България няма защо да бърза. Вече е пределно ясно, че в страната има свръхкапацитет за производство на електроенергия. Дори и в непубликуваната Енергийна стратегия на България 2030 г. (която трябваше да оправдае политиката на БСП в енергетиката), се признава, че "наличните производствени мощности ще гарантират и осигурят електроснабдяването на страната до 2030 г." Т.е. от нов блок на АЕЦ "Козлодуй" може да има смисъл най-рано след 15 години.

Споразумението все още не е договор

Акционерното споразумение, с което "Капитал" се запозна, създава проектна компания, която впоследствие може да сключи договор за изграждане на новия блок. В него се описват три основни фази. Първата трябва да приключи до 31 март 2015 г., когато трябва да бъде взето първоначалното инвестиционно решение. Окончателното инвестиционно решение за строежа е предвидено за края на 30 ноември 2017 г. Във всеки един от тези етапи двамата акционери постепенно се обвързват, като се увеличават и техните вложения. Но до края на 2017 г. винаги може да се дръпне ръчната спирачка, макар че от това ще има негативни финансови последици. Чак след това ще бъде подписан окончателният договор за инженеринг, доставка и строителство.

В рамките на две години АЕЦ "Козлодуй" ще има възможност да се запознае подробно с плановете на Westinghоuse и възможностите за финансиране, а първите стъпки ще бъдат платени основно от американската компания. При АЕЦ "Белене" цялото първоначално финансиране идваше от НЕК (реално от бюджета), а преди да има одобрен проект и окончателен договор с ясна и предвидима цена, държавната компания започна да влага пари в изработването на оборудването за централата. В споразумението за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" също е отворена вратичка инвестиционният процес да започне по-рано, но тя може да бъде използвана или не.

Големият проблем

Въпреки че финалното решение ще се вземе след най-малко три години, проблемите са ясни. Westinghouse не е стратегически инвеститор, тя влага своето ноу-хау в първоначалния етап на изграждането на централата и ще има 30% от общото дружество. В споразумението е предвидена изрична клауза, според която американската компания може да напусне АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" малко преди неговия пуск и да получи своята инвестиция обратно. Освен това участието на Westinghouse е поставено под изричното условие компанията да бъде избрана за доставчик на оборудването. Така тя не носи никакви рискове от търговската експлоатация на новия ядрен реактор, които се поема изцяло от АЕЦ "Козлодуй". Именно липсата на сериозен инвеститор беше и една от съществените причини за първоначалното замразяване, а по-късно и спирането на АЕЦ "Белене". От тази гледна точка позоваването на технико-икономическото проучване за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", извършено от Westinghouse, не дава достатъчна гаранция за икономическата целесъобразност на проекта.

На втори план идва и логичният конфликт на интереси, при който Westinghouse като акционер на общото дружество няма интерес да ограничава цените на доставчика на оборудването Westinghouse. Експертите на АЕЦ "Козлодуй" ще са единствената гаранция за това, без да има външна експертиза.

И колко ще струва

Ако акционерното споразумение се сключи в настоящия му вид, минималната сума, с която АЕЦ "Козлодуй" ще влезе в проекта, е 14-те милиона лева, които ще бъдат акционерният капитал на компанията АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". Westinghouse ще покрие първоначалното финансиране под формата на услуги и материали на стойност 43.5 млн. долара. Ако проектът се прекрати по вина на българската страна, тя ще трябва да изплати 70% от тази инвестиция заедно с натрупаните за периода лихви.  

На втория етап до края на 2017 г. АЕЦ "Козлодуй" вече трябва да внесе сериозна сума. Двамата акционери ще трябва да увеличат капитала на общата компания до един милиард долара, като вноската на Westinghouse отново ще е в натура. В тази фаза отказът на българската страна освен разходите по погасяване на заемите, които централата е взела, за да финансира своя дял в общата компания, ще доведе и до компенсации от над 210 млн. долара към американската компания.

Ако се премине към подписване на окончателен договор, сумата скача значително. Преди дни пред японските медии Toshiba Corporation (която е мажоритарен собственик на Westinghouse) съобщи, че очаква да получат 3.63 млрд. евро за доставката на оборудването. Към това обаче следва да се добавят разходите за зареждане със свежо ядрено гориво, финансовите разходи по време на строежа, изграждането на съпътстващата новия ядрен блок инфраструктура и неизбежното оскъпяване при такъв сложен проект. Така общата цена ще надскочи 5 млрд. евро.

Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е ключово решение за електроенергийния пазар. В момента евтината енергия на АЕЦ "Козлодуй" позволява България да поддържа ниски цени на електроенергията, от което печелят бизнесът и домакинствата. Например ако през 2002 г. ядрената централа е продавала един мегават за 40.5 лв, сега за регулирания пазар цената е 37.4 лв. При построяването на нова 1000-мегаватова скъпа мощност, без от нея да има жизненоважна нужда, по-горната сметка ще се промени коренно. И за това ще плащат всички потребители в страната.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 2

    За енергетиката годината се оказа много трудна.Орешарски можеше поне да подпише окончателното споразумение с Westinghousе.

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 4
    • + 4

    Поредната политическа глупост. 5 млрд. евро за един блок с държавна гаранция (по думите на Д. Стойнев), срещу 6 млрд. евро за 2 блока без държавна гаранция в Белене. При условие, че арбитража за Белене не е ясен (може да не е в ползана България) и никой не знае къде ще се продава това електричество (както от Белене, така и от новия Козлодуй 7). Отново ясно се демонстрира действие към зависимост. Този път ще зависим енергийно от САЩ. От къде ще се доставя горивото за този АР1000? Каква е цената на транспорта и логистиката при доставката? Къде ще стои отработеното от АР1000 ядрено гориво (в Козлодуй капацитета не е достатъчен)? Къде ще се преработва отработеното гориво (сега от Козлодуй се транспортира в Русия за преработка)? Къде ще се съхраняват новополучените РАО от АР1000 (предвиденото сега за строеж хранилище не включва обемите от АР1000)? Та искам да попитам:
    КОЙ, КОЙ отново иска да краде от джоба на редовия българин?
    Медиите, Вие къде сте? Защо отново спите? Кои от Вас могат да направят журналистическо разследване без розови очила със завряна в пясъка глава?

    Нередност?
  • 3
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 8

    Има нужда от 7-ми блок, както и останалите два блока, които продават за под 40 лв мегавата на регулиран пазар. Това, от което няма нужда са ВЕИ-та които продават на 400 лв мегавата и принуждават ДКЕВР да намалява квотата на Козлодуй на свободния пазар, от което страдат всички индустриални консуматори- от големите заводи до малките предприятия. Типично за Капитал, по американски- ще ви каже от какво имате нужда, но не и какъв е реалният проблем, просто защото самата медия е в конфликт на интереси, видя се, че няма независимост при отразяването на сектор енергетика

    Нередност?
  • 4
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 2
    • + 3

    И аз мисля, че цената е неоправдано висока. Още повече, че в Козлодуй е налице цялата инфраструктира - охлаждане, открита разпределителна електроуредба, радиационен мониторинг на площадката и околността и т.н.
    Ако към преполагаемите 5млрд прибавим и резултата от арбитража за Белене, съвсем не излиза сметката.
    С което не агитирам за Белене, просто мисля, че за България атомната енергетика е точна илюстрация на поговорката : "На гол тумбак, чифте пищови.".
    Това го казвам не от "зелени" позиции, а от чисто икономическа гледна точка - колкото и дълго да се експлоатира една АЕЦ, края и идва. Вижте колко средства са похарчени за извеждане на 1 и 2 блок ( над 1.5млрд), а извеждането е в пред начален стадий.
    Искам да кажа, че дори да се окаже на някакъв етап, че имаме известна икономическа полза от една централа, след това децата ни, внуците и кой знае колко поколения, ще имат само и единствено разходи и радиоактивни боклуци. Това няма да е повод да се гордеят с нас, техните предшественици.

    Нередност?
  • 5
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • + 2

    При построяването на нова 1000-мегаватова скъпа мощност, без от нея да има жизненоважна нужда, по-горната сметка ще се промени коренно. И за това ще плащат всички потребители в страната.

    Нередност?
  • 6
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • + 1

    Още едно въже на шията на българския гольо.Ама той ще плаща,нали си е паралия...

    Нередност?
  • 7
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 2

    За мен този буламач го забърка Борисов. Вместо умотан "Белене", който криво-ляво да се приключи, днес имаме умотан "Белене" с арбитраж ПЛЮС умотан "Козлодуй". Когато Борисов започна да се отмята от "Белене", аз допусках, че нещата могат да се развият и така, както са днес - с БСП и ДПС начело и със забъркването на поредното скъпо и прескъпо меле в енергетиката. Обаче Борисов, сякаш, е считал, че обезателно ще изкара целия си мандат и ще сътвори ... какво е смятал да сътвори там...

    Нередност?
Нов коментар