🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директорът на БЕХ бе сменен заради 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Акционерното споразумение с американската Westinghouse за изграждането на новата мощност може да се подпише до дни

36-годишният юрист бе отстранен половин година, след като оглави холдинга
36-годишният юрист бе отстранен половин година, след като оглави холдинга
36-годишният юрист бе отстранен половин година, след като оглави холдинга    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
36-годишният юрист бе отстранен половин година, след като оглави холдинга    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седем месеца след като бе назначен начело на Българския енергиен холдинг (БЕХ), изпълнителният му директор Иван Йончев бе сменен. Официално причината за напускането е заболяване на 36-годишния юрист, изискващо лечение в болница. Според източници на "Капитал" действителните причини са други. Основната е свързана с опитите за финализиране на акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската Westinghous за изграждане на нов ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" още тази седмица. Йончев е отказал да сложи подписа си под акционерното споразумение, преди да е получил одобрение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Друг проблем се е оказала и съпротивата му срещу подмяната на руския партньор в консорциума, избран преди два месеца да строи газопровода "Южен поток" в България. Водещата руска компания "Стройтрансгаз" е собственост на попадналия в обхвата на американските санкции заради Украйна Генадий Тимченко. Затова "Газпром" настоява тази фирма да се смени с друга руска компания, без обаче да се обявява нов търг.

На негово място в БЕХ е бил сложен Жаклен Коен, който досега бе член на управителния съвет на АЕЦ "Козлодуй" и се счита за назначение на ДПС. След смяната очакванията са, че акционерното споразумение с американската Westinghouse за изграждането на новата мощност може да стане факт до дни.

Изненадваща рокада

Иван Йончев пое БЕХ през декември миналата година, след като тогавашният изпълнителен директор на холдинга Боян Боев бе изпратен да ръководи друга ключова институция, а именно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди това Йончев е бил в съвета на директорите в "Мини Марица-изток" и има опит в системата на енергетиката в качеството му на юрист.

Според пресцентъра на БЕХ причината Йончев да напусне холдинга е здравословен проблем. "Във връзка с предстояща медицинска интервенция, която ще бъде последвана от продължително отсъствие поради хоспитализация на изпълнителния директор Иван Йончев, се налага промяна в ръководния състав на "Български енергиен холдинг", пише в съобщение до медиите. В него са цитирани и думи на самия Йовчев, който не вдигаше мобилния си телефон вчера следобед. "След провеждането на редица консултации с лекари те единодушно препоръчаха да се подложа на операция. Тъй като възстановяването ми се очаква да продължи дълго време и това ще доведе до невъзможност да изпълнявам пълноценно служебните си задължения, подадох заявление до министъра на икономиката и енергетиката да ме освободи от заеманата длъжност", е казал Йончев според пресцентъра на БЕХ. Досегашният директор е добавил и че след пълното си възстановяване ще продължи да работи по реализирането на стратегическите проекти, по които работи холдингът.

На негово място още вчера е избран 57- годишният Жаклен Коен, който ще встъпи в длъжност, считано от датата на вписване на решението в Търговския регистър. Документите за това бяха внесени още в четвъртък следобед и вече се обработват. Коен не е известен в професионалните среди на енергетиците, макар последното му назначение да е като член на управителния съвет на АЕЦ "Козлодуй". Като част от мениджмънта на централата той вече веднъж е одобрявал споразумението с Westinghouse, така че сега като шеф на БЕХ това ще се случи автоматично. Справка във фирмения регистър показва, че преди да влезе в ядрената централа, е управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Преди това е бил управител на "Тризет" - фирма, която е била акционер в "Елкабел" на Фуат Гювен. Любопитно е, че за кратко парите на "Булгаргаз" минават и през Д-банк на Гювен. По тази причина в енергетиката го смятат за назначение на ДПС.

Няма подпис, няма пост

Според източници на "Капитал" действителната причина за рокадата по върховете на БЕХ е отказът на 36-годишния финансист да сложи подписа си под акционерното споразумение за новия ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй". По неофициална информация то е минало за разглеждане през седемчелнна комисия, съставена с участието на БЕХ.

Косвено потвърждение на предположението, че Йончев е отказал да подпише договора, преди да е получил одобрението на министъра, се съдържа в думите на вече бившия директор на БЕХ, цитирани в прессъобщението за оставката. "Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност – 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала", пише в съобщението. Тоест очакваното условие явно не се е случило.

Този парещ реактор

Проектът за построяване на нов ядрен реактор на площадката на "АЕЦ Козлодуй" датира от години, но активно работата по реализирането му започна преди две години и продължава въпреки липсата на обществена дискусия по въпроса за икономическата му целесъобразност в момент, в който България има излишък от генериращи мощности и при отчитане на постоянен спад на енергийното потребление. През март 2012 г. Министерският съвет възложи на тогавашния министър на икономиката Делян Добрев да внесе предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката, като бе посочена и технологията, която да се използва - реактор с вода под налягане. Това се случи в същия месец, в който държавата спря злополучния проект за АЕЦ "Белене", арбитражът по който с руската фирма "Атомстройекспорт" все още продължава. През май вече бе учредено новото дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" с едноличен собственик на капитала "АЕЦ Козлодуй". През август същата година Westinghouse спечели търг, за да направи проучване за възможностите за построяване на нова ядрена мощност. Заданието предполагаше да се направи сравнителен анализ на използването на вече поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене" и за смесен проект (руски реактор, западни турбини), а американската компания е представила и своята технология. Както може да се очаква, американският реактор AP1000 се оказа с най-изгодни параметри.

През август 2013 г. Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение за избор на площадка, което е първа стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Така остана да се договорят ангажиментите между инвеститорите - основният в лицето на държавата чрез АЕЦ "Козлодуй" и частния Toshiba Corporation. Новината донесе следващото правителство през декември 2013 г.

В началото на месец юни тази година японската компания се оттегли от проекта и възложи ангажиментите си на контролираната от нея Westinghouse Electric Company. По предварителна информация договорката е била компанията да поеме 30% от разходите по проекта и да съдейства на България да вземе останалите средства като заем от US Ex-ImBank и Japan Bank for International Cooperation (JBIC). Освен това по неофициална информация чуждият инвеститор си е запазил правото да се оттегли, като продаде дела си в съвместната компания една година преди пускането на реактора. Оттеглянето на Toshiba, възлагането на миноритарно участие на Westinghouse и възможността на инвеститора да се оттегли преди пуска означава, че основният риск от това 7-и блок на "Козлодуй" да не е рентабилен ще се понесе от държавата.

Преди дни в съобщение пред японските медии от Toshiba Corporation съобщиха, че очакват да получат 500 млрд. йени (или 4.9 млрд. долара) за реактора, който ще бъде изработен от контролираната от компанията Westinghouse. Това са обаче само преките разгоди за оборудването, към които следва да се добавят разходи за зареждане със свежо ядрено гориво, за финансиране на сделката, както и за очакваното оскъпяване на проекта.

В съобщението на Toshiba стана ясно, че работата по реактора се очаква да започне през 2016 г., а пускането му в експлоатация е планирано до 2025 г. Това би бил и първият пробив на японска компания в сектора на ядрената енергетика след аварията във Фукушима през 2011 г.

Със смяната на директора на БЕХ не се изчерпват рокадите в ръководните органи на ключови държавни предприятия в енергетиката, показват внесените за вписване в Търговския регистър документи от "АЕЦ Козлодуй" и "Мини Марица- изток".

Решението за замяната на Иван Йончев с Жаклен Коен е взето на 9 юли с одобрението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. За рокадата се разбра на следващия ден, когато пресцентъра на БЕХ обясни, че Йончев е болен и не може да изпълнява служебните си задължения. Въпреки това обстоятелство засега Йончев остава в Съвета на директорите на "Южен поток България".

На същия ден, 10 юли, в 11 часа, в централата на БЕХ се е провело редовно заседание на Съвета на директорите на холдинга с участието на Йончев. На него е взето решение за освобождаване на Георги Христозов като член на Съвета на директорите на "АЕЦ Козлодуй" (дъщерно на БЕХ) и на негово място се избира Иван Йончев. На същото заседание се взема решение за освобождаване на Иван Йончев като член на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" и на негово място се избира Георги Христозов. Документите за взетите решения чакат вписване в Търговския регистър.

Подадено за вписване е и решение от заседание на Съвета на директорите ан "АЕЦ Козлодуй" от 10 юли, на което Жаклен Коен е избран за председател на дружеството, където досега бе само член на борда.

* Актуализирана информация

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 115

    Браво на Йончев, не се подаде на изкушението да вкара българите в многомилиарден разход за години напред, при това за нещо напълно излишно.
    Боян Боев щеше да разпише, без да му мигне окото!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 120

    В мътната вода - с единия крак в това управление, с другия в следващото, ДПС ударно завладява държавата: прокуратура, съд, енергетика, земеделие, екология. Все сфери, от които или може да се краде много, или които осигуряват това да става безпроблемно.

    Нередност?
  • 3
    fras avatar :-|
    fras
    • - 2
    • + 97

    При това правителство имаме сменени 3-4 директори на Агенция Митници и 3-4 директори на БЕХ.
    Резултатите са:
    1. Неизпълнение на заложените приходи от митниците
    - за 2013 г - с 400-500 млн. (спрямо първоначалния бюджет) и с 200-300 млн. спрямо актуализирания.
    - за 2014, към края на юни - към 300 млн. спрямо заложеното.
    Общо за управлението - 700-800 млн.
    2. Натрупани нови дългове в сектор Енергетика, чиято "шапка" е БЕХ - към 1.5 милиарда лева, плюс неистово желание да подпишем договори за още 3.5 млрд евро за Южен поток и 5-6 млрд. долара за Козлодуй-7.

    Крадене голямо, ей?!

    Нередност?
  • 4
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 6
    • + 54

    Чугунарията, знам че не четете Капитал, но все някой червен боклук ще се намери във форума.Нали знаете, на есен с песен и пак по една червена бюлетина, та да върнем доброто старо време, нали така.Една година не стига.Надупихте се мощно на хидроинженера, но може и повече.Трябва да разкатаем държавата тотално.

    ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 15

    Нередност?
  • 5
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • - 2
    • + 64

    Няма абсолютно никаква нужда от нов ядрен реактор за енергийната система на България. Подписване на проектодоговора с Westinghouse е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!

    Нямаме нужда от нови ядрени блокове независимо какви, руски, американски, френски или каквито още се сетите!

    ОСТАВКА НАГЛЕЦИ!

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 71

    ДПС почна да повръща от власт.

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 8
    • + 12

    Ето това е интеграция и диверсификация: нашите българи, евреи и мюсюлмани дружно подемат енергетиката. Браво на нашингтон, пример за света как "интереса клати феса", както се казва в българската поговорка (е, тя е от време далеч преди политкоректността :-) .

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 48

    Кой е принципалът на това министерство? Доколкото си спомням, името му беше...чакай....А, да, точно така: Драгомир Стойнев - гласен за наследник на Станишев.....

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 40

    “Моллов файненшъл енд индъстриал груп...”

    Я, отново изплува името на Вальо Моллов. Толкова рЕдък ‘кскремент, че да не вярва човек, че ще се материализира на повърхността. Ама как, всичките си фирми кращава с гръмки заглавия, окито съдържат ненагледната му фамилия - подобно и на банката която закопа...

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 57

    Сделката за 7-ми реактор наподобява Цанков камък и Белене. Единственото сигурно нещо е, че накрая плаща племето (не мога да направя такъв компромис, че да изрека "народът" или "обществото").

    След като врътката е била шеметно успешна и никой не се сърди, даже напротив - съзнателно не ходи на избори и един вид ти делегира да го "управляваш" занапред така, както ти намериш за добре, тогава защо да не повторим схемата още веднъж, дважди и трижди? Дайте аргумент против?

    Нередност?
Нов коментар