Той танцува само едно лято

"България без цензура" скоростно се разпада в резултат на все по-видимото сближаване между нейния лидер и "успелия млад мъж на 33"

В рамките само на една седмица партията на Бареков получи поне две звучни плесници точно от онази част на политическия спектър, която в настоящата ситуация има най-голям потенциал за растеж - крайната десница.
В рамките само на една седмица партията на Бареков получи поне две звучни плесници точно от онази част на политическия спектър, която в настоящата ситуация има най-голям потенциал за растеж - крайната десница.
В рамките само на една седмица партията на Бареков получи поне две звучни плесници точно от онази част на политическия спектър, която в настоящата ситуация има най-голям потенциал за растеж - крайната десница.    ©  Красимир Юскеселиев
В рамките само на една седмица партията на Бареков получи поне две звучни плесници точно от онази част на политическия спектър, която в настоящата ситуация има най-голям потенциал за растеж - крайната десница.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в края на януари тази година прохождащият политик Николай Бареков учредяваше своята формация "България без цензура" (ББЦ) и шумно тръбеше как неговите богати приятели "плачат при вида на бедните българи", той едва ли е предполагал, че само година по-късно обкръжението му от богати приятели застрашително ще започне да оредява. Загубата на само един от тях – собственикът на поставената под специален надзор банка КТБ Цветан Василев, предизвика в партията унищожително земетресение, което заплашва нейната цялост и силно намалява шансовете й за успех на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Последното, независимо дали Бареков ни е симпатичен или не, вероятно ще има важно значение за конфигурацията на силите в следващото Народно събрание.

#Кой командва

Като за начало бързото преориентиране и пропукване на "България без цензура" след началото на кризата с КТБ даде безапелационен отговор точно кой е бил политическият инженер, създал формацията на Бареков. Собственикът на КТБ Цветан Василев сам призна в интервю за bTV, че е финансирал през TV7 първоночалната кампания по стартирането на партията. Това, че "България без цензура" е изкуствено моделиран проект, беше очевидно още преди еволюцията й от медийно роудшоу в действаща популистка политическа формация през януари тази година. Не беше съвсем ясно обаче дали тя е самостоятелен проект на Василев, с който той иска да се застрахова срещу охладняване на отношенията с управляващата коалиция или е джойнт-венчър с ДПС, чиято цел е създаване на алтернативен "балансьор", който да е по-управляем и приемлив от "Атака".

Кой е бил кум и кой сват в началото може и да не е публично известно, но все по-благосклонното отношение на Пеевските медии към новия политик пък недвусмислено показват кой ще е бъдещият такъв. Според няколко независими източника на "Капитал" преориентирането на Бареков към Пеевски е започнало някъде по време на кампанията за евровота. Новият политик обаче поддържал тезата, че е "равно отдалечен" от всички, но от няколко месеца отговарял на въпроса дали има общо с Пеевски с репликата: "Спокойно, няма никакъв проблем." Същевременно непредвидимото (от гледна точка на партньорите му) и авторитарно поведение на Бареков се изострило след изборите за Европейски парламент, коментират близки до него източници. Колаборацията на бившия телевизионен водещ с "успелия млад мъж на 33" от своя страна дава перфектното оправдание на сателитните партийни формации да се отдръпнат от него с минимални поражения, без да заприличат на политически ветропоказатели. По-тривиалното и прагматично основание на случващото се напоследък е, че, от една страна, разбягващите се партии вероятно се съмняват в способността на Бареков да остане същият ресурсен рог на изобилието, както преди срутването на пирамидата около КТБ и Цветан Василев, а от друга, се опасяват, че дори индиректно съприкосновение с тотално дискредитирания Пеевски ще е равносилно за тях на политическо харакири. Последното важи с особена сила за формациите с националистическа насоченост.

Стигмата "Пеевски"

Бареков беше в сложна ситуация след официалното обявяване на войната между Василев и Пеевски. Поставянето на КТБ под специален надзор рязко затегна финансовите кранчета на ББЦ, а оставането в лагера на очевидно губещия тази фаза от бойните действия Цветан Василев със сигурност щеше да насочи противниковия огън и към Бареков. Пеевски от своя страна недвусмислено показа, че е склонен без каквото и да е колебание да използва целия наличен инструментариум срещу противниците си. Затова в своя типичен стил, след като господарят му беше свален в политически, финансов и медиен нокдаун, Бареков бързо забрави що е то лоялност.

След като развя бялото знаме и сключи негласен пакт за ненападение с ДПС обаче, новият политик на първо място взриви опциите си за по-нататъшно сътрудничество с ВМРО, а след това осуети в зародиш теоретичната възможност за сближаване с националистическата формация НФСБ. Отделно от това на този етап Пеевски едва ли би могъл да запълни липсата на финансираща институция от ранга на КТБ, което може да провокира бягството на всички онези политически номади, които Бареков успя да напазарува от формации като НДСВ, "България на гражданите", ГЕРБ и дори левицата в лицето на отцепилия се депутат Румен Йончев.

Развод по български

В рамките само на една седмица партията на Бареков получи поне две звучни плесници точно от онази част на политическия спектър, която в настоящата ситуация има най-голям потенциал за растеж - крайната десница. Първо в края на миналата седмица патриотичната формация НФСБ, която замалко да влезе в настоящия парламент, отхвърли предложението за съюз с "България без цензура". "Бареков вече не е интересен за нас на този етап. След изборите евентуално бихме могли да работим с него в парламента, ако е склонен на действия срещу ДПС", коментира за "Капитал" Валери Симеонов, лидер на НФСБ и собственик на телевизия СКАТ.

Отклонената коалиционна оферта обаче се оказа по-малкият проблем на ББЦ. По-сериозни последствия ще има решението на ВМРО да разтрогне съюза с Бареков, което официално беше взето в четвъртък. За сметка на това "воеводите" са приели предложението на НФСБ за изграждане на общ патриотичен алианс. И тъй като ВМРО генерира трайна подкрепа от порядъка на 1,5-2% на досегашните избори, това може да се окаже печеливша формула за влизане в следващия парламент. Допълнителен плюс вероятно ще се окаже ерозията в лагера на "Атака", чиито структури според Валери Симеонов също са получили покани да се присъединят и "са добре дошли без ръководствата си". Подобна консолидация на автентичните патриотични и националистически формации ще ограничи възможностите на ББЦ да привлече антисистемния вот, както и да използва най-силното оръжие на своя лидер – популизма.

За разрива в отношенията между Бареков и ВМРО неофициално се говори от няколко седмици. Най-ясно артикулирано беше предупреждението на евродепутата Ангел Джамбазки в интервю за TV7 отпреди около месец. Още тогава той каза, че каквото и да е сближаване с Делян Пеевски ще взриви коалицията. "Хипотетична промяна на отношението на г-н Бареков към г-н Пеевски за нас ще бъде огромен проблем и надявам се да не се случи", коментира тогава Джамбазки. Ако съдим от поведението на ВМРО през последната седмица, последното явно е било неопровержимо доказано. "Ние сме националисти, това [връзката с ДПС - бел. ред.] е нечистоплътно нещо, което няма да си позволим", коментира Джамбазки и пред "Капитал" няколко дни преди ВМРО да реши да излезе от коалицията.

Очевидно очаквайки подобен развой на събитията, още от началото на седмицата ББЦ премина в контраофанзива и се опитва да лансира тезата, че всъщност ВМРО са зарязаните. Според официално съобщение от партията на Бареков структури от цялата страна изпращат възмутени писма заради лошото сътрудничество с патриотичната формация и настояват за самостоятелно участие в парламентарните избори. Ден преди решението на ВМРО да се съюзи с НФСБ пък от ББЦ обявиха, че структури на "воеводите" в Монтана и Ботевград са решили да преминат в лагера на Бареков. Пред "Капитал" обаче Ангел Джамбазки  отрече Димитър Аврамов, който е подписал декларацията на ВМРО - Монтана, някога да е имал нещо общо с партията. Паралелно с анти-ВМРО кампанията Бареков не спря да повтаря как възнамерява да се бори срещу коалиция на ГЕРБ и ДПС. Красноречив обаче е фактът, че тези твърдения се тиражират до втръсване именно от медийната група около Делян Пеевски.

Вътрешен човек

Друг индикатор за разпада в партията на Бареков е напускането на неговия зам.-председател Ангел Славчев. Последният беше един от най-активните участници в протестите срещу Бойко Борисов миналия февруари. Независимо че репутацията му е доста противоречива, Славчев е своеобразен "вътрешен човек", запознат в детайли с функционирането на ББЦ. Бившият съратник на Бареков открито обяви, че след евроизборите партията му се е превърнала в марионетка на Пеевски, затова е принуден да я напусне. Славчев твърди също така, че сивият кардинал на ББЦ в момента е организационният секретар на партията Стефан Кенов, чийто баща Георги Кенов е кмет на Сунгурларе, избран с подкрепата на ДПС. Интересен детайл е, че Кенов-младши е бивш председател на младежкото НДСВ, като наследява на този пост... Делян Пеевски. През 2013 г. Кенов става секретар на НДСВ, а след парламентарните избори депозира всички средства на партията (около половин милион лева) на едногодишен депозит в КТБ и след последните събития на практика оставя формацията без пари. В момента сметката на НДСВ е блокирана, както между другото и тази на община Сунгурларе, която също е в банката на Цветан Василев.

Също така, според източник на "Капитал", в част от офисите на ББЦ из страната през последните месеци не са били изплатени наеми, консумативи и заплати. Освен това голяма част от 30-те хиляди застъпници на партията на Бареков все още не са получили своя хонорар от 50 лв. и бонуса от 30 лв., който се полагал, в случай че всеки от тях вербува по петима гласоподаватели. Последното вероятно означава, че новият политик може би не само няма да успее да мобилизира гласовете на националистите, които вероятно ще си отидат с ВМРО, но и ще се прости с контролирания и корпоративния вот, които трудно ще се случат без финансовата подкрепа на КТБ. А пък новият ментор на Бареков като че ли е по-известен със способността си да взима пари и да не ги връща, отколкото да ги осигурява.

По темата работиха и Люба Йорданова, Мария Манолова и Десислава Николова

61 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 216

    Още отначало беше пределно ясно, че ББЦ е продукт на ДПС, и целта беше да изместят т.нар. "бяла Златка", да сменят патерицата.
    Явно са обещали на Цветан Василев още политическа и държавна финансова подкрепа, срещу което той е налял една солидна сума за предизборните финтове на барека. Обаче после нещо се разтури бардака, и сега всичките к. си търсят други спонсори.

    Нередност?
  • 2
    v_l avatar :-|
    v_l
    • - 7
    • + 310

    Няма такава държава ... честно. Това да създадеш партия за няколко месеца, тя да хване 10% и после пак за няколко месеца да си отиде. По показателно нещо от това, на какво ниво е политиката ни здраве му кажи. Всичко е за парлама, нищо истинско, нищо трайно, нищо за народа и за страната. Всичко е само за нечии лични интереси.

    Нередност?
  • 3
    todorina333 avatar :-|
    todorina333
    • - 2
    • + 57

    Поздрав Дивна: Ти не можеш да ме спреш, да танцувам цяла нощ

    Нередност?
  • 4
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 7
    • + 110

    Кокофкашски изпълнения, които не трябва да изненадват никого. Все пак истинските зли сили са други - ДПС и БСП.

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 148

    До коментар [#2] от "v_l":

    Такива неща са напълно логични, ДПС достигна максималния си електорат и търси начин да си осигури още места в парламента, за да принуждава останалите да се съобразяват и да им дават добри позиции в администрацията (разбирай позиции, от които зависи отпускането на държавни и европейски средства, позиции, от които се печелят пари от единия подпис и т.н.). Начина е само един - да си създадат партия, която привидно е друга, и за нея гласуват някакви типове, които не биха гласували за ДПС.
    Нали видя колко ценен се оказа един единствен глас при гласуването на кабинета Олигарски!

    Нередност?
  • 6
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 62
    • + 25

    Паника в дясно -децата на лейтенант Шмит . Тичат и се прегръщат кой където свари само да фанат фаталните 4 % . !

    Нередност?
  • 7
    apostol234 avatar :-|
    apostol234
    • - 1
    • + 115

    Статията завършва с öтворен край":
    1. ББЦ е продукт на ДПС (новата патерица)
    2. Пеевски е просто "момче за всичко"
    3. ДПС са майстор на контролирания и корпоративния вот

    Така, че ..... ще видим....
    П.С. Още няколко шамара трябват...

    Нередност?
  • 8
    emiromar avatar :-|
    emiromar
    • - 9
    • + 38

    Мен ме съмнява ,че това му е лебедовата песен

    Нередност?
  • 9
    dragoman avatar :-|
    dragoman
    • - 72
    • + 4

    Единият път Пеевски финансира, другият път Василев финансира, после и двамата финансират. Нещо не мога да разбера кой кого финансира?

    Нередност?
  • 10
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 139

    Политическото недоразумение ББЦ да заминава в канала, нямаме никаква нужда от подбна помия, щото и без него (нея) си имаме достатъчно помияри на политическия небосклон...

    Нередност?
Нов коментар