🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пълно ОПОСкване

Строителите спират работа по "Околна среда", ще съдят общините за извънредни разходи, а държавата продължава да мълчи

Неразплатените работи растат, въпреки че от МОСВ твърдят, че засега проблем имат само някои обекти<br />
Неразплатените работи растат, въпреки че от МОСВ твърдят, че засега проблем имат само някои обекти<br />
Неразплатените работи растат, въпреки че от МОСВ твърдят, че засега проблем имат само някои обекти<br />    ©  Анелия Николова
Неразплатените работи растат, въпреки че от МОСВ твърдят, че засега проблем имат само някои обекти<br />    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството падна, проблемите останаха. Това е вярно за доста области, но вероятно никъде не се усеща така спешно, както в сектора на околната среда и водите. Осем месеца след като спряха плащанията по програма "Околна среда", изпълнителите на проекти най-накрая започнаха да спират масово строителство. Миналата седмица Камарата на строителите (КСБ) изпрати писмо до всички свои членове, в което ги уведоми, че няма никакъв резултат от призива към правителството да се обсъдят решения на кризата и съответно препоръча те да започнат подписването на акт 10 - документа, с който се замразяват работите.

Това значи, че десетки градове ще останат разкопани за неопределен период от време, много общини ще получат съдебни претенции за допълнителните разходи на изпълнителите, а цялата програма попада под още по-висок риск.

Според Андрей Цеков, зам.-председател на КСБ и изпълнителен директор на "Главболгарстрой", която изпълнява проекти по програмата, повечето обекти вероятно ще бъдат спрени, тъй като няма как изпълнителите да поемат разходите по строителството, докато държавата възобнови плащанията (виж интервюто с него). Абсурдното в ситуацията се подчертава от факта, че никой продължава да не знае конкретните измерения на проблема. От Националното сдружение на общините (НСОРБ) казват, че има 150 млн. лв, които са подадени от общините към министерството и са верифицирани, но министерството на финансите не ги е възстановило. Според съобщение на страницата на ОПОС към 13 юни са подадени от бенефициентите 165 искания за средства на стойност около 200 млн. лв.

Има още 125 млн. лв. изработени дейности, които са подадени от строителите към общините, но още не са изплатени. По официални данни от Министерството на финансите (МФ) задълженията на местните власти към строителите са 180 млн. лева. Ако сметнем и работата, която предстои да се фактурира, сметката лесно отива към половин милиард.

Общините: между чука и наковалнята

Много изпълнители вече получиха писма от общините за липсата на финансиране, които ще използват като мотив за акт 10. Освен пред риска от дългосрочно спиране на проекти общините се изправят и пред риск от допълнителни финансови санкции. От една страна, те са заплашени от това, че строителите ще им стоварят по съдебен път извънредните разходи за спиране на работата. От друга, държавата може да ги натовари с нови санкции заради замразяването на проекти, което обаче би било висша форма на гавра от страна на МОСВ, след като вече над половин година не може да възстанови плащанията.

"Бенефициентите по ОПОС следва да изпълняват задълженията си съгласно клаузите на договорите за безвъзмездна финансова помощ и с оглед на факта, че част от договорните отношения е и спазването на утвърдените графици на проектите", заявиха от министерството. Общините очевидно не са съгласни с това, защото са търсели начини за диалог в новата ситуация. "Договорихме се още миналата седмица да се съберем с Управляващия орган на програмата, с Агенцията за обществени поръчки и с изпълнители, за да обсъдим какви са законно допустимите форми на удължаване на сроковете на договорите. Недобре оформен акт 10 може да ни донесе последващи финансови корекции", обяснява Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Срещата още не се е състояла, посочва тя.

"Всеки има право да заведе иск, само бенефициентът не може. Прочетете един договор, да видите какви права има бенефициентът. Управляващият орган може да прекрати по всяко време договора, а общината няма право да спре дори да няма финансиране. Има общини, които не се съгласяваха с този тип договори, но на тях им беше казано, че тогава няма да имат проект", твърди Чавдарова. Тя обвинява строителите, че "режат клона, на който седят", тъй като някои общини продължават да плащат и да работят по програмата.

Андрей Цеков обаче посочва, че има начини общините да защитят интересите си. "Едно такова дело (за допълнителни разходи - бел.ред.) работи с привлечена страна държавата. Такива дела имаше по САПАРД. Строителят съди общината, тя привлича САПАРД, за да има обвързваща сила решението спрямо държавата. След това с бърз иск общината си прибира парите."

Играта с нашите пари

Големият проблем, разбира се, е, че парите от Европа така и не изглежда да идват скоро. Срокът за решение е удължен и може да дойде след август, а дотогава държавата трябва да реши дали да отпусне пари, без да е сигурна какво ще се върне. Още преди да стане евродепутат, бившият вече министър Искра Михайлова беше обещала министерство на финансите да отпусне около 200 млн. лв. за продължаването на работите по програмата. Това към момента не се случва. На въпрос дали има шанс да стане скоро, от МОСВ отговориха, че с МФ са "в непрекъснат диалог и партньорство". Доколкото това правителство е вече в оставка, а служебното няма да може да актуализира бюджета, не е ясно дали от това партньорство ще има резултат. 

Това вече е много сериозен проблем за строителния бранш и за общините, които изглеждат като влезли в игра, чиито правила не са осъзнавали в началото. "Вече надигат глас, въпреки че досега ги беше страх", обяснява източник от бранша, пожелал анонимност, и допълва: "По времето на ГЕРБ беше същото - мълчаха, защото сме псевдодемокрация". То ще става все по-тежък проблем, колкото повече се бави решението му. "Не може да се обобщи, че временното спиране на работи по няколко проекта би поставило под риск програмата", категорични са от МОСВ.

Но по всичко изглежда, че тези няколко проекта ще стават все повече. В Габрово например парите за довършването на депото за отпадъци ще свършат през септември, ако не дойде нов транш. А тези депа трябва да бъдат завършени до началото на 2015 г., в противен случай държавата и общините ще плащат санкции. А те ще излизат от джоба на гражданите. Както впрочем и всички останали извънредни разходи по тази програма. Играта със собствените ни пари става все по-брутална.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bzm avatar :-|
    bzm
    • + 9

    Ако крадяха по-малко и едните ,и другите парите биха им стигнали,ама не би :)

    Нередност?
  • 2
    dukenukem avatar :-|
    dukenukem
    • - 1
    • + 3

    Добре, ако може някой да ми отговори на един въпрос, от ЕС спират парите по-програмите защото има неправилно сключени договори, давани подкупи от същите тези строители за да вземат поръчката и сега защо трябва да се плати от бюджета и трябва да съжаляваме точно тези нещастни строители, точно същите спечелили с подкупо и фирми нарочно държани в технически фалит за да се точат парите от договорите?

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 5

    Че кой ги съжалява? Явно трябва да дойдат от ЕС лично да правят търговете, да следят изпълнението и да правят плащанията.

    Нередност?
  • 4
    svetlana_st avatar :-P
    Keep your coins - I want change!
    • + 1

    Заглавието е убиец! Браво!

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Поне на 3-4 фирми трябва да им се отворят очите, в какво положение щяха да изпаднат с "Южен поток", където командата "спирай" от Брюксел е дадена предварително и "отпусшване на финансирането" не се очаква.

    Нередност?
Нов коментар