Комисията за защита на личните данни ще е напълно електронна в края на 2015 г.

Дотогава ведомството ще е интегрирало своята система в единния портал на е-управлението.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията по защита на личните данни (КЗЛД) ще интегрира напълно своята система с е-управлението в края на 2015 г. Това ще стане, след като бъде приключен настоящият проект за усъвършенстване и разширяване на електронните услуги, както и тяхното интегриране в единен портал за достъп, обявиха от ведомството. "Нашето желание е комисията да бъде ако не първата, то поне сред първите две-три администрации, които да предоставят всичко в рамките на е-правителството", обяви проф. Веселин Целков, ръководител на проекта в рамките на КЗЛД.

Той започна да се изпълнява през февруари и трябва да приключи за 18 месеца, което според Целков е октомври или ноември догодина. Целта на проекта е да се интегрира настоящата система на комисията с единния портал за достъп до административни услуги или, с други думи, портала за електронно правителство. Това ще улесни всички заинтересовани - от компаниите, които подлежат на регистрация като оператори и администратори на лични данни, през гражданите до институциите.

Ще се предоставя различен достъп до информацията. Например гражданите ще разполагат с базова информация кой е регистриран и кой не е по Закона за защита на личните данни. За държавните ведомства ще се предоставят по-разширени данни, които може индиректно да улеснят регистрацията на компаниите. Например, ако една аптека поиска разрешително за дейност от Министерството на здравеопазването, ведомството трябва да оптрави запитване дали фирмата е администратор на лични данни или не. Засега това се прави на хартия, което отнема време. В новата интегрирана система министерството ще получи достъп до базите данни на комисията и ще може директно да провери дали дадената фирма е регистрирана да оперира с подобен тип информация.

"Има куп държавни институции, които изискват информация. Ние им предоставяме интерфейс и линкове към нашата система, за да могат директно да си извършат съответната проверка", коментира Целков.

Още през 2010 г. КЗЛД въвежда електронна система за регистриране на администратори за лични данни. В момента тя разполага със значителна функционалност, като по думите на Целков сега 50-60% от дейностите могат да се направят в интернет. Впоследствие ще бъдат добавени нови функции като профилиране на компаниите и улесняване на комисията при осъществяването на проверки. Една фирма може и сега да се регистрира изцяло онлайн, като това ще отнеме около 10 минути, допълни Целков. Според него обаче, когато трябваше да се актуализират списъците през 2010 г., от всички над 380 хил. дружества едва 5% са подали документите си по електронен път, като останалите са предпочели традиционния хартиен начин.