Започна наддаването за по-високата цена на тока

ЕВН поиска близо 18% по-скъпа електроенергия от октомври

Реалната цена за технологичен разход ще осигури 70 млн. лв. приходи на НЕК само от Югоизточна България
Реалната цена за технологичен разход ще осигури 70 млн. лв. приходи на НЕК само от Югоизточна България
Реалната цена за технологичен разход ще осигури 70 млн. лв. приходи на НЕК само от Югоизточна България    ©  ЖИВКО АНГЕЛОВ
Реалната цена за технологичен разход ще осигури 70 млн. лв. приходи на НЕК само от Югоизточна България    ©  ЖИВКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От ЧЕЗ все още не са обявили предложението си, а "Енерго-про" засега няма решение за поскъпване.

Електроенергията за битови потребители трябва да поскъпне с близо 18% от октомври, за да отрази реалните разходи и необходимите инвестиции. Това съобщиха от ЕВН, която обслужва Югоизточна България. Предложението на компанията вече е изпратено до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която ще вземе крайното решение. Според дружеството всяко по-нататъшно отлагане на поскъпването ще доведе до риск от аварии и прекъсвания. Доставчикът на ток за Западна България ЧЕЗ засега не е обявил намеренията си, а "Енерго-про", която работи в Североизточна България, все още не е подавала заявление за промяна на цената от следващия месец. Заради протестите през пролетта на миналата година ДКЕВР намали няколко пъти цената на електроенергията, което влоши състоянието на компаниите в сектора. През юли регулаторът символично покачи цените, като очакванията са сега ръстът да бъде по-висок.

И НЕК печели

Изчисленията на ЕВН показват, че дневната тарифа трябва да стане 0.18205 лв./мегаватчас, а нощната - 0.11244 лв. без ДДС. Те са направени при хипотеза, че цената, на която Националната електрическа компания (НЕК) продава електроенергия на крайните снабдители, остане непроменена (сега тя е 114.10 лв. на мегаватчас). Така поскъпването за потребители със средна консумация ще бъде 17.9%. От цялото това увеличение 7.2% ще отиват директно за НЕК. Причината е, че внесените от ЕВН заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./мегаватчас на енергията, която ЕВН купува от НЕК за покриване на технологичния разход по мрежата си. Според компанията логичната цена е тази за крайни клиенти на регулирания пазар (114.10 лв.). Това би осигурило 69.3 млн. лв. приходи на държавната компания само от Югоизточна България, показват изчисленията на ЕВН.

Реални разходи

Освен корекция на цената за технологични разходи от компанията настояват и за увеличаване на признатия технологичен разход (процентът на кражбите и загубите по мрежата) до 10%. В последните дни на 2013 г. ДКЕВР намали този показател до 8% на базата на доклад, който все още никой не е виждал. В същото време от ЕВН отчитат реален технологичен разход от 10.8% за миналата година.

Разходите за балансираща енергия категорично трябва да бъдат включени в признатите разходи, тъй като това са разходи за енергия, казаха от ЕВН. Затова в ценовото предложение на компанията са предвидени 2.5% разходи за покриване на дебалансите, въпреки че реалните са над 3%. "Както и при технологичните разходи, където сме заложили по-ниски от реализираните, това е стимул дружеството да върви към намаляване на технологичните разходи и към подобряване на своите прогнози", каза Гочо Чемширов, член на управителния съвет на "ЕВН България електроразпределение".

Според изчисленията на компанията реалните оперативни разходи за електроразпределителното дружество са 96.3 млн. лв. В момента признати от ДКЕВР са 88.8 млн. лв. За електроснабдителното предприятие от ЕВН определят разходите си на 18.1 млн. лв. вместо признатите сега 13 млн. лв.

Инвестиции

Компанията трябва да инвестира 141 млн. лв. годишно, за да може да поддържа мрежата и да изпълнява лицензионните си задължения, казаха от ЕВН. В същото време одобрените от ДКЕВР инвестиции са 56.9 млн. лв. Опитът от последните 25 години в България показва, че спирането на инвестиции неизбежно води до по-големи разходи в бъдеще, посочиха от дружеството. "Мрежата иска постоянна грижа и постоянни инвестиции. Ако чакаме дълго, ще платим двойно", каза Йорг Золфелнер, регионален мениджър на "ЕВН България". Той посочи, че ценообразуването, което предлага компанията, е на базата на факти, а не на мечти. По думите му предложената цена коригира грешките и грешните изводи на ДКЕВР от миналите ценови решения, покрива необходимите разходи на ЕВН за изпълнение на лиценза и ще позволи на дружеството да осигури устойчиво развитие на мрежата, което е абсолютно необходимо.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 5

    Че ще има увеличение беше ясно още когато се разбра, че социалистите идват на власт. Въпроса е да се прецени кои мощности дърпат най-много пари, и да се изкарат от микса.

    Нередност?
  • 2
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • - 3
    • + 9

    Тия дето товарят цената най-много не могат да излезнат от микса. Германия е подобен пример, където за цялата минала година от ВЕИ в микса са 23%, а след 10-ина години ще са около 40-50%. Това сваля цената на борсата на не-ВЕИ тока, което прави ножицата между ВЕИ и не-ВЕИ тока още по-голяма и зелената добавка скача от 2 на 6 и 8ц/кВтч. Договорите са за по 20-25 години и нямат баране. Щетите от неконтролируемото включване на централите ще се усещат десетки години напред. Единствено решение е данък върху тока от ВЕИ, ама всички ВЕИ, а не просто едните, както го бяха направили и тия пари да се връщат в НЕК. Но говорим за големи интереси, които плащат на депутатите и няма да се случи.

    Нередност?
  • 3
    barbq avatar :-|
    BarBQ
    • + 5

    Иде тежка зима.

    Нередност?
  • 4
    rupe221 avatar :-|
    rupe221
    • - 9
    • + 11

    Хич не ми пука кой чужд монополист какво иска тука . Взеха мрежите на цена по ниска от тази на жиците за скраб . Раздават си тлъсти заплати и сключват всякакви договорчета за консултански услуги за да прикрият печалбите си ! Като не им харесват реалностите в България и възможностите на населението ,спокойно могат да напуснат . Няма как пенсионери с по 200 лв и хора с нашите смешни заплати да им плащат по 500-600лв на месец за ток . Пак ще се предизвикат бунтове .

    Нередност?
  • 5
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 3
    • + 4

    Гнусен монопол в сектора държан от бкп. Ето защо комунистът набутва хора в панелните коптори. За да ги държи с монополи, да ги следи по-лесно и да нямат алтернатива за нормален начин на живот.

    Нередност?
  • 6
    tienshi avatar :-|
    tienshi
    • - 2
    • + 8

    Докато дори и малка част от пазара е регулирана, винаги ще има политически, а не икономически обосновани решения, които ще създават дисбаланси. А те, рано или късно ще трябва някакси да се компенсират. Никой не спори, че цените от зелените централи и американските тецове са високи, но в крайна сметка законите и договорите трябва да се спазват, и всяко едно решение на проблем с цените на стоки и услуги трябва да се съобрязява с това. Тове е морален принцип и държавата повече от всеки друг трябва да го спазва, ако очаква и фирмите, и хората да го правят. Соченето с пръст кой какво сгрешил в миналото не помага за постигането на нещо смислено нито в политиката, нито в бизнеса. Обезкуражаващо е, че много хора продължават да очакват да получат неща едва ли не даром и имат отрицателна нагласа към икономически субекти, които чисто и просто си бранят интереса. Това, между другото, включва и този на хората на заплата при тях, които харчейки заработено хранят всеки един надолу по веригата, което може да е и всеки един от нас. Няма как в пазарна икономика без големи природни ресурси да властва соц-мислене, и обществото да постигне дори едно средно ниво на продължителен просперитет.
    Потреблението на евтина електрическата енергия не е универсално право, на който му идва скъпо в определен момент може да намери начин да пренареди разходите си до ниво, което може да си позволи.

    Нередност?
  • 7
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "rupe221":

    Като стигнах до несъществуващата думичка "скраб" ми стана ясно колко ценен и меродавен е коментара.

    Дочетох го все пак и се оказах прав...

    Нередност?
  • 8
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 4

    "Изчисленията на ЕВН показват, че дневната тарифа трябва да стане 0.18205 лв./мегаватчас, а нощната - 0.11244 лв. без ДДС."

    Дали цената не е за киловатчас, а?

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-?
    2.5

    "Компанията трябва да инвестира 141 млн. лв. годишно, за да може да поддържа мрежата и да изпълнява лицензионните си задължения, казаха от ЕВН. В същото време одобрените от ДКЕВР инвестиции са 56.9 млн. лв."

    Сериозно разминаване!
    Да очакваме ли ако на хората продължат да им гърмят електроуредите, EVN да съди държавата?!

    Нередност?
  • 10
    rupe221 avatar :-|
    rupe221

    До коментар [#7] от "krasi_kara":

    Ах какъв ужас е преживял такъв невероятен интелигент , като вас . Да прочете , тази сакрална думичка скрап , с буквичката "б" накрая . Как пък съм могъл така да объркам , сега цяла седмица няма да мога да заспя . Но пък вие недейте да четете , за вас има форуми на менса , където ще блеснете невероятно . Дано успеете да преживеете ужаса и да се възстановите . Следващият път , ако искате кажете нещо смислено по темата , то голямо значение къде съм изпуснал някоя запетая , объркал буквичка , натиснал съседен клавиш , няма значение за никой.

    Нередност?
Нов коментар