🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гражданство: Българско. Цена: 3000 евро (без транспорта)

Как една малка, незабележима агенция - тази за българите в чужбина, се превърна в "златната врата", през която влизат новите български граждани

След 2007 г., визите за България станаха труднодостъпни за македонци. Добиването на гражданството обаче, значително се улесни след 2010 г.
След 2007 г., визите за България станаха труднодостъпни за македонци. Добиването на гражданството обаче, значително се улесни след 2010 г.
След 2007 г., визите за България станаха труднодостъпни за македонци. Добиването на гражданството обаче, значително се улесни след 2010 г.    ©  REUTERS
След 2007 г., визите за България станаха труднодостъпни за македонци. Добиването на гражданството обаче, значително се улесни след 2010 г.    ©  REUTERS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли някой е допускал, че не особено популярен конкурс за танци в "Шоуто на Слави" може да предизвика ефекта на пеперудата в държавната администрация две години по-късно. Когато тези дни се каже Агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) образът, който изниква в главата ви, е на Ива Йорданова. Съветничката на вицепремиера Илияна Цанова (и партньорка на лидера на СДС Божидар Лукарски), придобила известност преди всичко с участието си в предаването по bТВ, премина за съвсем кратко през началнически пост в тази агенция и се оттегли от него скоропостижно. Но светлините на прожектора се насочиха към грешната част от картината.

Не Ива Йорданова, а самата агенция има нужда от повече внимание, въпреки че нейните експерти не са танцували никъде и рядко се показват по телевизията. ДАБЧ е орган, удобно скрит от погледите - малък щат, малък бюджет и почти никакви пълномощия. Освен едно, което й дава огромни и, както ще разберете, безконтролни възможности в процеса по предоставяне на българското гражданство. Въпрос, който е толкова важен, че е укрепен в конституцията, но в същото време се е превърнал в нелегален корупционен пазар, оценяван на десетки милиони евро годишно.

Опашки с история

Ако след втората половина на 2010 г. сте минавали покрай президентството (където се помещава ДАБЧ) или сградата на Министерството на правосъдието (МП) на ул. "Аксаков", сигурно сте видели дъъълги опашки от хора. Те идват от Македония, Косово, Албания, Молдова и Сърбия и чакат едно - да получат българско гражданство. После няма да ги видите. Те заминават за Западна Европа.

Защо опашките са там? Макар и конституцията да казва, че гражданство се дава от президента, никому неизвестната ДАБЧ всъщност е отворената врата към така желания европейски паспорт. ДАБЧ е наследник на създадения под диктовката на Москва през 1944 г. Славянски комитет, който се занимава с пропагандна дейност и е тясно свързан с Държавна сигурност. В началото на 80-те е преименуван на Комитет за българите в чужбина, а след промените - в държавна агенция.

Новата роля на агенцията (и опашките) обаче идва през 2010 г., когато в закона стават промени, инициирани от кабинета "Борисов" и специално от министъра за българите в чужбина Божидар Димитров. Тогава единственото пълномощие на ДАБЧ - да издава удостоверение за български произход, става задължително условие за кандидатстване за гражданство. Срокът за завършване на цялата процедура по получаване на гражданство също е забързан значително - фиксиран е на максимум една година. "Необходими са ни поне 100 000 нови българи годишно. Всичко друго е прах в очите", коментира тогава историкът Димитров. С това недобре устроената и недоизмислена агенция става портиерът към страната и получава заданието си - да издава максимално бързо и най-много нови удостоверения. Тази грижа за демографията бързо се превръща в добре смазан механизъм на корупцията.

Още в първите месеци след промените броят на хората, на които се предоставя гражданство, се покачва двойно. И така всяка година. Променят се и националностите на тези, които търсят такова (виж графиката). Увеличеният брой на желаещите се вижда от опашките пред институциите. Ръководителят на дирекция "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева разказва как е предавала сигнали до правоохранителните институции за случващото се пред министерството: "Очевидно имаше плащания - за запазване на ред на опашките, имаше скандали за пререждания и дори случаи на насилие." Кметът на Босилеград Владимире Захарийев например споделя, че групите граждани са организирани и извозвани до София. Логистичният процес най-често е в ръцете на сдруженията на българите в съответната държава (Младежки съюз "Гора", Българите в Албания, Културно-информационен център на българите в Сърбия и т.н.)  "В Босилеград има два вида българи - по националност и по професия", шегува се Захарийев, който нарича ДАБЧ  Агенция против българите в чужбина. Захарийев наскоро печели изборите сред българската общност в Сърбия и е твърдо решен да сложи край на търговията с гражданство. 

Плаща се за всичко - запазено място на опашка, за дата за подаване на документи. В пакета влизат храна, транспорт и преводачески услуги, зад които най-често е маскирана корупцията. Служителите на правосъдното министерство разказват за човек, който е упълномощен от 5000 кандидати за гражданство да ги представлява - сигурен знак за организирана схема. 

Портиерът пред златните порти

Цялата тази огромна вълна минава през ДАБЧ. Агенцията има 25 души щат, но само трима експерти и началникът се занимават с издаването на удостоверенията. Агенцията би трябвало да е само входната врата към процеса по придобиване на гражданство - след нея са Министерството на правосъдието, ДАНС, Съветът по гражданство и президентството. На практика обаче, както признават и в самата агенция, повечето от останалите стъпки са формалности, а ДАНС прави проверка, която е тясно обвързана от законовите правомощия - дали за кандидатите има данни да са заплаха за националната сигурност. Така удостоверението от ДАБЧ се превръща в златно листче, което рано или късно води до европейско гражданство. А желаещи за такова не липсват.

След промените за 2010 г. съмненията за корупция зачестяват. През 2012 г. излизат публикации - в македонската преса и в DW, които онагледяват как гражданството буквално се купува. Схемата вероятно е работила и преди това с "по-безопасни" контингенти, но в Министерство на правосъдието започват да се притесняват сериозно, когато през 2012 г. исканията за гражданство на хора от Косово порастват внезапно - от 5 на 112. Следващата година преписките вече са 251. Същата тенденция се вижда и при албанците - вероятно държавата, чиито граждани най-трудно получават дори български визи. Въпреки че при последното преброяване няма нито един, който да се е определил като българин, стотици молби за удостоверение са удовлетворени. "Ако имахме сътрудничество с Държавната агенция за българите в чужбина, не може да кандидатства всеки човек, който няма български произход, тъй като ние ги знаеме всички тук. Липсата на това сътрудничество е направило, че са проникнали за получаване на българско гражданство и кандидати, които не са с български произход, за които имаме доказателства", казва на развален български председателят на дружество "Българите в Албания" Гезим Курти. Единствено той е оставил актуалния си телефон в списъка с организациите на българи в Албания и Косово (общо осем на брой) в уебсайта на ДАБЧ.

Организациите в чужбина са нож с две остриета - никой не ги контролира, нито проверява, но присъстват като партньори на сайта на ДАБЧ. Бившият главен експерт Ангел Маринков твърди, че документите от тези организации никога не са взимани прекалено достоверно, но е факт, че доста от тях работят активно с агенцията - предимно в Македония. "Капитал" се свърза с колеги от Novatv в Македония, които провериха процеса анонимно. В Куманово поискаха 300 евро "за административни разходи" само за приемането на документите. Човекът там заяви, че може да се кандидатства и "ако немаш роднини" българи, но ще се чака две години. Друга организация - Български културен клуб, пък е обявила в официално писмо до българските власти, че доказва връзки с българи, като посочва роднини на човека, които вече са получили гражданство, чрез удостоверение от ДАБЧ - омагьосан кръг.

Това е проблем, който освен на националната сигурност пречи сериозно на българската кандидатура за Шенген. Малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка, премиерът Бойко Борисов разпорежда на ДАНС и ГДБОП да извършат проверка. От това не следва нищо.

Акцията на Рамбо

В кабинета Орешарски ресорът "Българско гражданство" е поет от зам.-министър Илия Ангелов, известен в средите на МВР и Съдебна охрана като Рамбо. Именно по негово разпореждане МП на практика спира движението по повечето от преписките, идващи от ДАБЧ, като иска от агенцията да изпрати всички документи, свързани с тях, за да прецени на какви основания са издавани удостоверенията. Тук тогавашният ръководител на ДАБЧ Росен Илиев се оказва разбираемо твърдоглав. По закон ДАБЧ е подчинена на министър-председателя, а актовете й се оспорват в съда - ако има съмнение, нека правосъдното министерство ги обжалва. С този мотив, както и с претенцията, че става дума за лични данни, агенцията отказва да изпълни искането на правосъдното министерство и започва да мотае процеса. Едва след като Комисията за защита на личните данни постановява, че документите трябва да се пратят, в МП започват да постъпват преписки. Така за пръв път министерството установява, че по много от тях липсват доказателства за "възходящ българин" (т.е. предхождащ пряк роднина с българско потекло), каквото изискване има по закон. Единственото приложено са месторождението и декларация за българско самосъзнание, подписана от кандидата. Според правосъдното министерство самият факт, че си удостоверил, че си се родил някъде, далеч не е достатъчен. Необходими са и допълнителни доказателства. ДАБЧ произвежда такива - защото мотивира решенията си с краеведски изследвания, които самата тя пише и издава. "С този замах съвсем спокойно можем да натурализираме целия свят", шегуват се експерти в правосъдното министерство.

Оттам решават да публикува на интернет страницата си спрените преписки. Те далеч не обхващат само Косово и са хиляди. То иска от тези, които могат, да изпратят допълнителни документи към молбите си. Изненадващо или не, някои от тях пращат - което показва, че от ДАБЧ просто не са им ги поискали, а са издали удостоверението ей така - на база декларацията, с която някой казва, че е българин.

След като тези съмнения са разкрити, следва среща в правосъдното министерство, на която присъстват вътрешният министър, шефът на ДАНС, както и тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова. Всички са обединени, поне официално, че проблем има. Директорът Росен Иванов подава оставка "по лични причини", а дирекция "Българско гражданство" спира по-голямата част от преписките заради липса на доказателства. След това обаче изведнъж акцията срещу ДАБЧ е замразена - Златанова спира да се занимава с нея, назначен е нов зам.-министър, който получава ресор "Българско гражданство". Илия Ангелов иска с писмо до Сотир Цацаров проверка в ДАБЧ. В писмото Ангелов пише, че практиките в агенцията са "неуместни и обезпокоителни".

Проверката се извършва през февруари тази година, а резултатите от нея сочат липса на правилник, по който да се издават удостоверенията, хаотични процедури, многобройни случаи на противоречива практика - веднъж се искат доказателства, а друг път - не.  Въпреки че констатациите съвпадат със сигнала на Ангелов, ресорът му е иззет от новоназначения зам.-министър Искрен Маринов. Служители на правосъдното министерство разпознават в този ход именно опит да се "отпуши" българското гражданство и схемите да продължат.  

Докладът на прокуратурата предизвиква само медийни публикации. "Въпреки че констатира факти, които сочат данни за престъпление, проверката на ВАП не завършва с образуването на наказателно производство", коментира зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Именно това го мотивира преди няколко седмици да подаде нов сигнал до главния прокурор. 

Решението на зам.-министър Петков съвпада и с друг ход на служебното правителство - назначена е проверка на ДАБЧ от ресорния вицепремиер Цанова. Ревизията установява, че вътрешната организация не дава никакви гаранции срещу манипулации - както по входящите номера, така и при архивирането на преписките. Макар по закон да се грижи за българите в чужбина и да приема заявления от външни лица, 80% от регистрирания документооборот на агенцията е бил вътрешен, т.е. комуникация между служителите й. За останалото е трудно да се проследи. Взето е становище от външен юрист, който заключава че нито има адекватен правилник за организациите на българите в чужбина, нито за дейността на самата агенция. Всичко в ДАБЧ сочи към възможност за огъване на правилата както е угодно на самите експерти и оттам - за корупция.

Тези констатации водят до уволнението от служебния кабинет на Йордан Янев преди две седмици. Малко преди да бъде уволнен, Янев става жертва на инцидент - набит е. Неофициалната версия е, че това е вследствие на блокирането на някои преписки. Именно тогава на сцената излиза Ива Йорданова и обществото се сеща, че съществува такава агенция. Начинът, по който тя е избрана за поста, обаче измества фокуса от основния проблем - кой точно има интерес от схемата.

Връзките с ВМРО

По данни на правосъдното министерство около 2300 кандидати за българско гражданство са посочили идентични адреси за кореспонденция и/или регистрация.  Единият от тях е на ул. "Пиротска" 5. Сградата там е собственост на ВМРО и там се намира централата на партията. Друг често посочван адрес от заявителите е и разрушената преди година и половина сграда на ул. "Искър" 6, където се помещаваше свързаната с ВМРО фондация "Българско-македонска солидарност". "Напълно е възможно", коментира този факт Ангел Джамбазки от ВМРО, "На тях (искащите гражданство - бел. ред.) им искаха административен адрес, за да могат да им издадат документите. Какво да направят - да дадат адрес някъде в "Люлин" ли?"

На "Пиротска" 5 е фирмата "Илинден 1903" на Ванчо Янакиевски, който сам казва (цитиран от в. "Българска Македония"), че помага на хората от Македония "които не знаеха как да си попълнят документите за българско гражданство". Според източници на "Капитал", запознати с процеса, Янакиевски е сред активните посредници и е връзката с ВМРО. Факт, който Ангел Джамбазки отрича: "Има група посредници, които се мотаят и говорят с хора от Македония от името на ВМРО. Това е много вредно."

През 2012 г.  на "Пиротска" 5 е регистрирано и Сдружение на българите в Косово. "В сградата на ул. "Пиротска" №5 се помещават и фирми за преводи и легализации, които превеждат/адаптират на български език документи, които се представят в производството по натурализация", коментира Катя Матева от Министерството на правосъдието.

Връзките на ВМРО не спират само със съвпадението с адресите. Споменатият вече Ангел Маринков е свързан с организацията от края на деветдесетте, като влиза в ДАБЧ през 1999 г. От април 2014 г. Маринков не работи в агенцията, но според източници от Министерството на правосъдието той е сред основните организатори на схемата в ДАБЧ. Неговата съпруга е експерт в дирекция "Българско гражданство" на правосъдното министерство. Срещу нея дори започва проверка, като е установено, че тя е отчела 270 проведени интервюта с кандидати за гражданство, които обаче въобще не са регистрирани, че са влизали в правосъдното министерство. Преписката е била докладвана на министър Златанова, но така и не стига до образуване на производство, защото сроковете изтичат, докато документите чакат на бюрото на бившия вицепремиер. "Подаваме документите към дирекцията и те се разпределят там. Не мога да разпределям интервюта към съпругата ми. Този въпрос беше разгледан от Комисията за конфликт на интереси и ми бяха задавани детайлни въпроси. Беше доказано, че няма как да стане", коментира Ангел Маринков.

Колко важен е явно този ресор за ВМРО се вижда дори и при преговорите с ГЕРБ през последните седмици. По информация на "Капитал", от Патриотичния фонд са поискали контрол върху ресора. Джамбазки уточнява: "Не става въпрос за конкретни постове. За нас процесът по издаване на българско гражданство е ключова тема. Правителството на Орешарски беше спряло изобщо да издава българско гражданство. Поставихме пред него въпроса да се оптимизира процесът."

Те са си оттам

Агенцията, разбира се, твърди, че няма нищо нередно. Обяснението на работилите там е, че става дума за неразбиране от страна на правосъдното министерство. Да вземем например обясненията за липсата на доказателствени документи. Бившият директор Росен Иванов и бившият ръководител на отдела от трима експерти Ангел Маринков обясняват, че тълкуванието се правело на база месторождение, което издавало принадлежност към етнически български групи, както и на база консулско интервю в Прищина с Людмил Котецов. "МП тълкуват "възходящ българин" като лицето да притежава официален документ с графа "българин" или да има такъв документ за съответния възходящ. Една голяма част от държавите, включително България, не отразяват етническа принадлежност", казва Маринков. Според него за Сърбия и Македония се взима предвид именната система, а за Косово и Албания - рождено място. Задължението да знаят български пък не е разписано в закона, посочва Иванов. Тук той се разминава с Маринков, който посочва, че "дори да не говори български, го разбира", когато консулът, пред който се подава декларацията, му я чете.

Големият проблем обаче е фактът, че между толкова широкото сито може да мине всеки. Експерти от правосъдното министерство се шегуват, че ако някоя западна служба иска да разбере кои хора се занимават с наркотрафик, трябва само да вземе списъка от ДАБЧ. По инициатива на правосъдното министерство започват да се изискват информация от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР. Тогава става ясно, че сред деклариралите чисто съдебно минало кандидати с българско самосъзнание има осъждани за корупция бивши митничари и държавни служители, организатори на трафик на хора и наркотици и други тежки престъпления и т.н.

За да прескочи схемите с купуване на гражданство, кметът на Босилеград Владимире Захарийев е създал организация в общината по предоставянето на документи на граждани, които искат да подадат молба в София: "Търсим в архивите докато не намерим документ, който да показва, че родителите или прародителите на човека са българи. Помагаме му със съвети и какви документи да търси." Той самият е обявен от ВМРО за сръбски шовинист. "Поканил съм всички, които ме критикуват, да седнем на една маса и да се разберем", коментира колоритният кмет.

Вицепремиерът Цанова вдига отчаяно ръце, когато говори за агенцията, и нарича случващото се там "корупция в размер на десетки милиони евро". Два различни източника посочиха, че цената за придобиване на гражданство е между 2 и 3 хил. евро на преписка. Само за спрените над 800 преписки това са почти 2.5 млн. евро.  Кой е създал схемата и кой я изпълнява има само предположения. Публична тайна са връзките между служители на агенцията и бивши ръководни кадри в контраразузнаването (ДАНС) - това са двете институции, които реално участват в процеса по гражданство. "В агенцията са само изпълнители", твърди бивш неин кадър. Със сигурност след началото на проверката миналата година някой е успял да укроти и събитията в правосъдното министерство и проверката на инспектората и това надали са Ангел Маринков или Йордан Янев.

Българското гражданство няма да стане по-малко желано, така че това е проблем, който продължава да стои. Заради спрените преписки само 5 души от Косово са получили гражданство, но напливът от хиляди хора продължава. Въпросът е сега, след като водата в това блато бе разбунена, то да не се нагласи отново така удобно, че жабите в него да останат. Първа стъпка би била например да се внимава ВМРО да не получи контрола над тази малка, наглед безобидна агенция при преговорите за правителство. А че в Шенген няма да влезем скоро, вече е ясно на всички.

78 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 8
    anonymous100 avatar :-|
    Anonymous
    • + 63

    Трябва да има процедура по отнемане на гражданство при установяване на деклариране на неверни данни.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 30
    • + 85

    Целия закон е сбъркан - но от болния мозък на Божо друго не може да се очаква. Идеята му е била да вкара 100 хиляди "нови българи" всяка година. Само, че не това е начина. Псевдо-българите в момента в който вземат българския паспорт заминават на Запад. Една позната работи като преводач за полицията в ЮК и вече имаше случай на задържан "българин", който при разпита се оказало, че не знае дума български. Бил македонски албанец.

    Ако действително искаме да имаме миграционен прираст, най-добрият начин е да даваме не гражданство, а разрешение за пребиваване с право на работа. Така, ако има етнически българи, които биха искали да дойдат в България те ще могат да го направят. А псевдо-българите това не ги грее и за тях далаверата ще умре.

    Нередност?
  • 10
    tpotoap avatar :-|
    TPOTOAP
    • - 7
    • + 56

    До коментар [#5] от "oziris7":

    В Албания открай време има българско малцинство.

    Нередност?
  • 11
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 33
    • + 33

    Г-н Георгиев, ,г- н Босев и целия екип,
    поздрави за аналитичната и подкрепена с факти статия. Ето такива материали очаквам от Капитал! Само така може да се изчисти наглата корупционна среда в страната, плъховете не обичат да са на светло

    Нередност?
  • 12
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 7
    • + 24

    Добре че руснаците, които толкова драпат да вземат разрешение за временно или постоянно пребиваване, не са надушили този канал.

    Нередност?
  • 13
    kirsner avatar :-|
    kirsner
    • - 19
    • + 37

    До коментар [#10] от "TPOTOAP":

    И колко е голямо това българско мнозинство в Албания? Когато става въпрос за паспорти, се пишат българи, но като дойде време за официално преброяване, се пишат македонци. Според последното преброяване в Албания няма българско малцинство, а само македонско. Има една македонска поговорка:
    "Дават ли ми паре, и маймун ке станам".

    Нередност?
  • 14
    hitrata_svraka avatar :-|
    Хит®ата Св®ака ;)
    • - 11
    • + 10

    "Има една македонска поговорка: "Дават ли ми паре, и маймун ке станам"."
    До коментар [#13] от "kirsner":

    Половинката все реве, че ще се запише от циганския етнос. Плащаме им тока, водата, социални помощи, детски и не работят. И на всички опашки пререждат останалите щото са с предимство. А ние дето работим не вземаме кой знае колко. :( Нито сме взели лев детски за нашето отроче (родено 1993 г.).

    Нередност?
  • 15
    hitrata_svraka avatar :-(
    Хит®ата Св®ака ;)
    • - 14
    • + 11

    Държавната администрация е ТОЛКОВА раздута, че никой не знае къде какво става, кой отговаря, кой по-голям шеф, и така.

    Чудно ли е тогава, че в тоя голям хаос корупцията избуява?!!

    Нередност?
  • 16
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 12
    • + 21

    Както виждате ДАНС върши някаква работа, особено като замирише на някое друго евро отгоре.
    Не е ли крайно време, даването на гражданство, да е предхождано от някакви атрибути, като някоя и друга година работа или бизнес в страната, постоянен адрес, а защо не и някаква собственост, както и едни прилични по размер такси. Иначе ще ставаме канал за всякакви мошеници, които благодарение на папрта си, още повече ще смачкват имиджа на България.
    А за разните експерти в областта на разузнаването и контраразузнаването или родолюбци като ВМРО, вместо заплати и политически постове, мисля че се пада среща със следствието, но вероятно при този прокурор и това няма да се случи.

    Нередност?
  • 17
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • - 15
    • + 19

    Аз продавам моето някой ако иска 3000 евро и си стискаме ръцете :))

    Нередност?
Нов коментар