🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отвъд казуса

Случаят с арестуваната в Македония българска гражданка Спаска Митрова напомни какво не е наред между София и Скопие

Борба за български паспорти в Скопие<br />    ©  REUTERS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това можеше да е просто поредната банална история за разправия между бивши съпрузи, които не могат да си поделят детето. Но не е.

Защото от битова драма тя неочаквано прерасна в политически проблем и индикатор за отношенията между две съседни държави. Главната героиня в историята е 25-годишната гевгеличанка с български паспорт Спаска Митрова, която в края на юли беше насила разделена от детето си и вкарана в затвора. Мотивите на македонския съд са, че не е осигурила възможност на бившия си съпруг да вижда двегодишната им дъщеричка (виж карето). Митрова бе арестувана в дома на родителите си в зрелищна полицейска акция, а по разказите на майка й Сузана в участъка е била унижавана, дърпана и душена от социалните работнички, дошли да вземат детето. Пак според Сузана Митрова дъщеря й е преследвана от съда, властите и бившия си съпруг, защото не криела българския си произход, а наскоро дори взела българско гражданство. Случаят беше разгласен в България от женската организация на ВМРО и стана повод за ожесточена престрелка между македонските и българските медии, която постепенно доби размаха на истинска антикампания.

Казусът "Митрова"

Според новоназначения министър за българите в чужбина Божидар Димитров случаят с арестуваната Митрова е опит да бъде спрян "процесът на ребългаризация" на Македония, която страда от "Б-комплекс" (комплекс по отношение България) и че това е поредният от много казуси, когато хората, които декларират себе си като българи в Македония, са преследвани по всички възможни начини. Такива в интерес на истината не липсват, макар че малка част от тях придобиват публичност в България. Друга история от последните месеци е например тази с Драги Каров , осъден за това, че издигна паметник на Тодор Александров в двора на къщата си.

Медийната истерия около Митрова предизвика смесени чувства и в обикновените македонци. "На целия случай се отдава прекалено внимание, много от нещата се изваждат от контекста", каза пред "Капитал" съгражданин на Митрова, пожелал да остане анонимен. "Тук преобладава мнението, че става дума за чиста и напълно регулярна процедура. Хронологията на процеса беше публикувана подробно в медиите, на няколко пъти са изчерпани всички възможни механизми за решаването на този случай", каза за "Капитал" и Владимир Мисев от македонския Институт за демокрация и добави, че когато законът е ясен, както в случая, не е редно политиката да се намесва. За София обаче в случая "Митрова" има казус. Митрова е българска гражданка, макар и отскоро, и е съвсем нормално страната ни да брани правата й. "Трябва да бъде показано, че България като една уважаваща себе си страна и като член на ЕС защитава своите граждани", смята и бившият ни посланик в Скопие Ангел Димитров. Според него обвиненията на Скопие, че новото българско правителство използва груб тон и се опитва да се меси във вътрешните работи на Македония са неоснователни. "Не бива да смятаме, че всеки опит да бъдат защитени български граждани трябва да бъде окачествяван като едва ли не нарушаване на някакъв добър тон или на европейското поведение. Напротив, точно това е европейското поведение", каза Димитров пред "Капитал".

Реакцията

След като получава български паспорт през април, а присъдата й от три месеца в затвора е потвърдена на всички инстанции, Митрова се обръща за помощ към българските власти. След ареста й българското външно министерство поиска обяснение от изпълняващата длъжността посланик на Македония в София Дивна Тричковска. Македонските медии заговориха за отправена вербална протестната нота на външно министерство, в която според тях България заплашвала да блокира евентуалното македонско членство в НАТО и ЕС. Такава нота обаче според български дипломати не е изпращана, а говорителят на външно министерство Драговест Горанов заяви само, че "новото българско правителство е твърдо решено да декларира по-ясна защита и подкрепа на гражданите с българско самосъзнание, които живеят в чужбина". Някои български медии пък откриха символика и там, където едва ли я има - като например в това, че Митрова е отведена в затвора "Идризово", известен у нас като българския затвор. А този факт има просто обяснение - това е единственият затвор с женско отделение в Македония. Възмущението от не съвсем хуманно отношение от страна на една държава към една майка пък остана в сянката на факта, че в полицейския участък в Гевгели Митрова била наречена българска кучка. Подобна квалификация безспорно е обидна, но едва ли е най-важната в случая.

Проблемът с Македония

Онова, което е истински смущаващо в историята на младата гевгеличанка, е, че в XXI в. в една държава кандидат за членство в ЕС съществуват закони, които позволяват майка да бъде хвърлена в затвора само защото спори за родителски права с бившия си съпруг (можеше да бъде и обратното). Дивна Тричковска не можа да си спомни дали в Македония има и други случаи на хора, осъдени на затвор заради подобен спор. Дори македонците да са спазили всички законови процедури в случая с Митрова, основанията за тревога остават. "Този случай би могъл да бъде един най-банален семеен проблем, който довежда до намесата на съда, ако не е очевидната несъразмерност на наложеното наказание", казва Ангел Димитров. Цялата тази сага, която започна с ареста и отвеждането на Митрова в "Идризово", напомни един позабравен през последните години факт - отношенията ни с Македония бяха и остават проблематични. Нещата, които все още смущават връзките ни с по-малката западна съседка, са по-скоро научни – продължават споровете около историята, езика, културното ни наследство. В политически аспект те до голяма степен са изчистени – България призна Македония под конституционното й име, няма никакви претенции към него или към територията й и подкрепяше Скопие в периода на военни действия срещу албанците. На практика обаче връзките между Скопие и София продължават да са в ледената епоха, особено на дипломатическо ниво. Българският президент Георги Първанов например не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на македонския си колега Георги Иванов, макар че беше поканен. Скопие пък почти година не намери за необходимо да назначи свой посланик начело на мисията в София. Чувствителна тема остава и проблемът със спазването на правата на българското малцинство в Македония – официално то все още не е признато от Скопие. България също не признава съществуването на македонско малцинство (около 5000 души в страната до момента декларират, че са македонци).

За търсещата идентичност македонска нация отношенията със съседите, не само с България, са чувствителна тема и това трябва да се има предвид, смята Владимир Мисев. В момента Македония е единствената държава на Балканите, която на практика е в лоши отношения с всичките си съседи - спори за името си с Гърция, по църковни въпроси - със Сърбия, а притеснението от наличието на многобройно албанско малцинство минира добрите връзки с Албания и Косово. "В тези години, в които се опитваме да съхраним идентичността си, според мен е необходим доста по-внимателен подход, и то от всички страни. Както се казва, за танго трябват двама – така и за добросъседските отношения са необходими двама", твърди Мисев.

Какво да се прави

Политиката на България към Македония е ясна отдавна - София подкрепя Скопие по пътя към ЕС и НАТО. Случаи като този с Митрова не са и не бива да са причина за смяна на тази политика, а по-скоро сигнална лампичка за грешки в подхода. "Инциденти, които са ставали повод за размяна на демарши, е имало много преди това, но те не могат да стават повод за промяна на основната посока на развитие на двустранните отношения", твърди Димитров. Седемнадесет години на независимост за Македония и неловка дистанция в отношенията от страна на България обаче са достатъчно дълъг период. За да се промени това, е време София да изостави стратегията на подминаване с мълчание на непремерените думи, жестове и откровените провокации, които не липсват от страна на Македония, и да реагира на тях своевременно, спокойно и разумно. Само така отношенията между двете държави ще могат да излязат от полето на дребнавите спорове и истеричните митове. "България трябва да се пази от грубия език, от прекалено емоционалните реакции. Този случай също не бива да бъде поставян в някаква сантиментална рамка, а да се гледа същността на нещата – всяко неадекватно отношение към български гражданин не може да бъде оставен без внимание", смята Ангел Димитров. Едно ясно, премерено и категорично поведение спрямо Македония ще помогне позицията ни и проблемите със Скопие да бъдат по-лесно разбрани и от европейските ни партньори в Брюксел и изчистени от всякакво съмнение за двусмисленост, смята Димитров.

Важно е да знаем и какъв точно съсед искаме да имаме – една демократична и мирна страна, споделяща сродни на нашите идеи за развитието на региона, и как можем да помогнем това да се случи. "От тази гледна точка трябва да подкрепяме интеграцията на Македония в НАТО и ЕС", твърди Димитров. Но не безусловно и подминавайки с мълчание проблемите. Този подход не е от полза нито на Скопие, нито на София.

Случаят Спаска Митрова

Всичко започва с две условни присъди, тъй като гевгеличанката с български паспорт Спаска Митрова не е осигурила възможност на бившия си съпруг да вижда детето им. След тях Митрова е задължена всеки петък да води дъщеря си в социалния център в Гевгели, за да се вижда с бащата. От центъра променят деня на понеделник, без да я предупредят. Така Митрова прави нарушение и й е произнесена трета присъда – 3 месеца затвор. На 30 юли Митрова е арестувана и остава една нощ в полицейския участък в очакване да пристигне лекар, който да каже дали може да спре да кърми детето си (което прави по лекарска препоръка, защото е болно от бронхиална астма). Лекар не се появява, момиченцето е изтръгнато от майката, а тя е отведена с белезници в затвора. Българският консул в Битоля Наум Койчев впоследствие установи, че детето е дадено на бащата, въпреки че би трябвало да е под грижите на социалните служби. На българското посолство бе отказано посещение при Митрова с довода, че консулът вече е изчерпал лимита от две позволени визити за този месец.
72 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pirab avatar :-|
    Александър
    • - 10
    • + 47

    Мисля,че все пак трябва да бъдат притиснати по-силно по дипломатическите канали и да се издейства регистрация на българска партия,училища,паметници и т.н , защото момента вече е назрял.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Гарашанин
    • - 4
    • + 56

    Александре, бъди реалист. За училища, читалища и паментници никой не мисли в самата България, ти си се размечтал за Македония. Отседни за повече от 3 дена в Скопие, да се убедиш за какво ти говоря. Освен "цурки", "лепотици", "фраери" и "кремове" други няма да серщнеш по стъргалото, еле някакви възрожденци с бради, които ще хукнат отварят черкви и училища. Младите се интересуват за фейсбук, ютюб, Браво и Космополитан, никой няма да седне с интерес отвътре да чете Григор Пърличев и Анри Пози, дори да му го натрапят от "българското" училище.

    Можем да заложим само на новата прослойка от изучени в България младежи, която ще формира някакъв елит поне след едно 10-20 години.

    За Спаска Митрова -казусът е хуманен, трябва да си я приберем да излежава присъдата в България и президентът да я амнистира. Така се парви по цял свят (най-фрапантен случай: хулиганът Шийлдс).

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-@
    куче, ама българско!
    • - 8
    • + 49

    българското правителство има възможност да покаже, че знае как и може да защитава своите граждани... ясно е, че това е един преднамерен Македонски "тест"...

    политиката си е политика, ама няма ли да се намери един български държавник, който ясно да им покаже "къде зимуват раците"? защото те май от нищо друго не разбират...

    слагам своя глас на оранжевия бутон над заглавието не само за рейтинга на статията, но и за ясното и безапелационно заявяване на българската позиция по случая...

    ще я обиждат на "българска кучка" ли?! мале-е, трябвало е да им каже, че - по-добре куче, ама българско, отколкото нещастник с неясна за самия него етническа идентичност...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Nikolay UK
    • - 1
    • + 23

    #2: Доколкото знам Шийлдс е още в затвора във Великобритания. И тази година молбата му за предсрочно освобождаване не беше уважена, защото вътрешният министър "не беше убеден в невинността му".

    On 2 July 2009, Michael Shields had an appeal for a pardon provisionally refused by Home Secretary Jack Straw.

    A statement issued by the Ministry of Justice said:

    "Following a detailed and careful consideration of all the relevant evidence the Justice Secretary Jack Straw has made a provisional decision that the application for a free pardon from Mr Michael Shields should be refused. Mr Straw has made his decision in accordance with the High Court judgment of 17 December 2008 which indicated that, in order to grant a free pardon, he would have to be satisfied that Mr Shields was morally and technically innocent."

    Shield's legal team have been given four weeks by the Ministry of Justice to present new evidence for consideration before a final decision is made.

    As a result, Shield's conviction and the guilty verdict passed upon him has been supported through two Bulgarian court cases, one court case at European level and by the UK Government on the advice of the High Court."

    Великобритания е правова държава и не отхвърля с лека ръка присъди дори и такива издадени в държави, които не са известни с честна и независима съдебна система.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    ...
    • + 47

    Пуснете майката на свобода, за да си гледа детенцето.
    А безсмислените спорове оставете на историците.
    Ако Спаска остане в затвора, една от двете държави, на които е гражданка тя няма място в ЕС ...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Познавач
    • - 6
    • + 13

    #2, освен кремове и фраери, в Скопие много се котират мангупите и приватняците. На следващо място идват уметниците, глумците и слиарите, а на последно - стручняците и посматрачите :-). Да убеждаваш някого, какво е написал Гоце Делчев един къде си, е пълна загуба на време. Относно убеждаването, аз имам едно железно правило: в Скопие с кола по-лоша от С-класа мерцедес не се ходи. Ако трябва, от рент-а-кар ще я вземеш, но трябва да си убедителен :-)

    Нередност?
  • 7
    shwarzspeht avatar :-@
    Клюводървец
    • - 3
    • + 22

    Този случай ми напомня за един филм направен по истински случай-трагедията на една майка решила с цената на собственият си живот да спаси детето си от подобни нрави в N-та държава.Държавата България трябва да защитава правата на всички Българи по света/освен ако не са криминални престъпници/.

    Нередност?
  • 8
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 4
    • + 35

    Българската жена е най-трудната за убиване жена. Цяла македонска армия от чиновници са се готвили за този рунд - да я отведат в ареста и да отнемат детето, за да го види бащата, че най-сетне се е присетил че има потомство, или майка му /истинския мъж се познава по майка му/ го е настъпала да си види внучето.
    Истинската българска жена е толкова страшна, че се е наложило да се мобилизира цялата македонска държава да се изправи насреща й. Я да си представим ако ние, майките от България се дигнем в нейна защита и тръгнем на поход за освобождението й, ще ги изядем ония българоомразници. Очите им няма да видим по пътя до затвора.
    Абе с две думи - може ли затакава глупост да осъдят една жена, без значение къде живее и какъв паспорт има, да и отнемат детето, щото оня пръч не получавал легло за свижданията. Кво легло, бе, кажи си че няма де да си събуеш мръсните чорапи!

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-@
    Бръмчо
    • - 6
    • + 29

    БЮРМ не трябва да бъде подкрепяна за НАТО и ЕС, а точно обратното трябва да и се наложи вето. Всичко останало е "романтична" утопия.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    К
    • - 3
    • + 19

    Ето няколко македонски коментара от днес:


    Од: Kultiviran Balkanec
    Датум: 14.08.2009 00:38:41

    Iako ne sum pravnik, sepak kaznata mi izgleda preterana, shto i ne mi e chudno, koga se raboti za nekoj, koj se chuvstvuva bugarin. Treba da se prekjine so antibugarskata histerija, Srodnosta so bugarite treba da ne povrzuva, a ne da ne razdeluva. Ako barame razliki kje najdeme i megju makedoncite vo istochna i zapadna MK. Treba da se ogledame na Shvajcarija.




    Од: Bugar
    Датум: 14.08.2009 01:05:21

    OK, ako e tolku neosnovana reakcijata na Bugarija ima lesno: Neka Makedonija pokaze barem eden slucaj, koga za takva vina za kakva e osudena Spaska e dadena ista ili barem bliska po tezina prisuda na druga majka vo MK. Neka pokaze deka ima i drug precedan na 3 meseci zatvor vo Idrizovo (efektivno), plus 100 prosecni plati kazna, plus odzemane na nezinata kerkicka. Blagodarame odnapred.




    Од: paganini
    Датум: 14.08.2009 01:58:09

    Oslobodite ja Spaska.Oslobodite majka na dvegodisno dete.Oslobodite zena.Oslobodite covek,bez vina vinoven .Dosta so vasite izmisleni obvinenija,dosta so vasite zlodela kon coveckiot duh,licnata sloboda i ubeduvanja.Vremeto na ednoumiieto pomina.Zivee vo vasiot sistem na lazni vrednosti koj e na krajot od svojot bezdusen zivot na lagi,omrazi,kleveti,plukanje na sopstvenata istorija,identitet i nacionalno custvo.Sloboda za Spaska,sloboda za Evropa,Sloboda za Covekot. Sicko za Makedonija Ednakvost,bratstvo,sloboda




    Од: kemba
    Датум: 14.08.2009 09:26:47

    Незнам како треба да му се објасни на некој усвитени глави,дека со бугарите имаме многу повеќе што не поврзува отколку не разединува.Во оваа тешка надворешна но и внатрешна положба на Македонија наместо да создаваме пријатели ние и тие што ги имаме некој сака да ги раскиниме.Од овде само можам да заклучам или таквите и мислат лошо на РМ или имат проблем за кој не е измислен лек.Што се однесува за спорната историја нека седнат еднаш работни групи од двете страни(па ако треба нека викнат независни експерти) и да го затворат единственото отворено прашање со БГ.Кога можеја Гер. и Франц. да се усогласат, страмно е ние со БГ. да не можиме да го направиме.




    Од: kole
    Датум: 14.08.2009 09:28:22

    Lugje sto vi e na vas! Nemate li barem malku humanost. Taa e sama majka, koja sto saka da si ja cuva kerkata i da si ja vospituva. Sto tatkoto ne e soglasen si e negov problem, ama ne moze taa da ja kaznat so zatvor i da i ja zemat kerkata - navreda za site zeni i majki vo makedonija!!!

    Нередност?
Нов коментар