Под синдикален натиск Борисов разруши пенсионния модел

Представители на пенсионни фондове разчетоха в предложението национализация на натрупаните 8 млрд. лв. лични осигуровки

Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов популистки отстъпиха по четири важни пункта - коледните добавки, минималната заплата, осигуровките за земеделци и възрастта за пенсиониране.
Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов популистки отстъпиха по четири важни пункта - коледните добавки, минималната заплата, осигуровките за земеделци и възрастта за пенсиониране.
Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов популистки отстъпиха по четири важни пункта - коледните добавки, минималната заплата, осигуровките за земеделци и възрастта за пенсиониране.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов популистки отстъпиха по четири важни пункта - коледните добавки, минималната заплата, осигуровките за земеделци и възрастта за пенсиониране.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството се съгласи и да се криминализират измамите с осигуровки.

Премиерът Бойко Борисов удари цялата пенсионна система на среща със синдикати в неделя. Без дебат и под натиск на синдикатите, заплашващи с протести, той спря увеличението на възрастта за пенсиониране. Но обяви и много по-едра промяна, която представителите на пенсионните фондове сравниха с национализация. Обявената промяна е родените след 1959 г. да имат избор допълнителната им осигуровка да отива в частен фонд или изцяло само в НОИ. Това зачерква модела на лични партиди и стимула за натрупване на собствени средства и връща държавата като основен осигурител. Разклаща и доверието на хората към пенсионната система. А колко некачествено държавата управлява и регулира финансовия сектор и публичния ресурс може да се види и в оценката на рейтинговата агенция S&P, която вкара България в категорията "боклук" точно заради слабия банков надзор.

Тайната неделна сбирка

Извън разбъркването на системата беше декларирано, че до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната реформа. Това е записано в меморандум за разбирателство, който вчера подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет на среща, на която присъстваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, ресорният вицепремиер Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. За реформата ще се търси консенсус с всички партии и работодатели, обяви Борисов.

"Научаваме, че днес, 14.12.2014 г., правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите", реагираха на новината от Българската стопанска камара. От подписания меморандум се вижда, че под него не стоят имената на никой представител на работодателите. "Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии правителство", възмущават се от БСК.

Освен това промените ще бъдат изстреляни моментално в законодателството. Според присъствал на преговорите те ще бъдат разписани като текстове към закона за бюджета, който близките дни ще бъде гласуван на второ четене в парламента.

От частно към държавно

Работещите тежък труд (първа и втора категория) ще могат да избират между сегашните частни професионални фондове и Държавното обществено осигуряване, е решено след срещата. Тази идея обяви още в предизборната кампания Менда Стоянова.

Сега обаче обхватът на идеята се разширява до много опасен размер - всички, родени след 31 декември 1959 г., "ще могат да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване". Не бяха обявени детайли как ще се изчислява тази пожизнена пенсия и дали ще е на база лични вноски и партиди, или отново всичко ще отива в един държавен куп и ще се плаща от всички осигуряващите се и данъкоплатците. Досега идеята беше обратната - процентът на вноската, който отива в частна лична партида, да се увеличава, а държавата постепенно да се изтегля от ролята си на водещ осигурител.

"Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на универсалните пенсионни фондове това предложение е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система", смятат в БСК. "Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и тези фондове", се подчертава в позицията.

Представител на работодателска организация заяви пред "Капитал Daily": "Безспорно тук става въпрос за следване на примера на унгарския премиер Виктор Орбан, който остави осигуряващите се без избор и на практика национализира пенсионните фондове. Не е нормално такава сериозна промяна да се прави без оценка на бюджетното въздействие, без дискусии с работодателите, с тези, които осигуряват работниците. Избор би имало, ако всеки осигуряващ се има право цялата вноска от 29% - от работодателя, работника и държавата, да я насочи към пенсионен фонд, а не както сега - една малка част от нея, 5%."

Представители на пенсионните фондове в неделя все още не познаваха предложението в детайли, но бяха възмутени от бързата тайна промяна. Изпълнителният директор на "Алианц" София Христова сравни действието с национализация (виж цялото мнение в карето).

"Не съм запознат със споразумението, нямам представа какво съдържа то, но е изключително обезпокоително решения за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се взимат без дискусии, предварителни оценки за въздействието и яснота за последствията", коментира Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

"Споразумението представлява коренна промяна на цялата философия на пенсионния модел, защото вторият стълб и капиталовите схеми са допълващи солидарното осигуряване, а не са негова основа. Ако промяната бъде приета, това на практика прекратява тристълбовия модел. Фасадата е, че осигурените имат избор, на практика обаче ще се получи като в Унгария, където парите от пенсионните фондове са похарчени за 2-3 години и в момента са в ситуация да въвеждат данък за какво ли не", коментира друг представител на пенсионноосигурителна компания.

За стажа и възрастта

Записаното по време на първото правителство на ГЕРБ правило за повишаване на възрастта всяка година с по 4 месеца няма да важи и през 2015 г. В първоначалния вариант на бюджета се предвиждаше нарастването да се възстанови, но един от профсъюзите организира протест. И в неделя беше съобщено, че за втора поредна година възрастта се замразява. Догодина обаче ще се възобнови нарастването на необходимия за пенсиониране стаж с 4 месеца за най-масовата трета категория труд.

Малката добра новина е, че според подписаното ще отпадне привилегията на служещите в сектор "Сигурност" - Министерството на отбраната, МВР, ДАНС, Министерството на правосъдието – да се пенсионират без изискване за минимална възраст, а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които в системата на ведомствата. Срок не бе споменат.

Борисов съобщи, че по въпроса за възрастта за пенсиониране на служителите на МВР и на отбраната ще се води разговор с техните синдикати и трябва да се отделят служителите, работещи в риск, от тези в администрацията на ведомствата.

Отмяната на увеличението на възрастта идва дори напук на желанието на ресорния министър Калфин. По-рано в неделя в профила си във facebook той предложи плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно. "Пенсионната възраст трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота", посочва Калфин. Социалният министър предлага увеличаването на възрастта да стане на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа - над 25 години.

Правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира измамата, свързана с укриване на осигурителни вноски. Няма яснота кое ще се счита за измама и кой ще носи отговорността, не е уточнен и срок за приемане на текста.

 
Прави се опит за национализация на 8 млрд. лв. в частните фондове

София Христова, изпълнителен директор на пенсионноосигурителното дружество "Алианц"

Надявам се здравият разум да надделее. Това предложение е взето на коляно и това го прави изключително опасно, то е неразумно, прибързано и недомислено, ще разклати доверието на хората към пенсионната система. 

Доколкото разбирам, не става въпрос за никакъв избор на осигурените. Вторият и третият стълб досега осигуряваха допълващи пенсии. Ако идеята е да осигуряват цялата пенсия, то цялата вноска от 29%, а не 5%, както досега, трябва да отива в частните пенсионни фондове. Ако ще се променя цялата пенсионна система, което не разбирам как ще стане за 24 часа, нека поканим за обсъждане международните институции – в Америка например няма солидарна система. Когато цялата вноска отива в универсалните фондове, каква е ползата на Държавното обществено осигуряване.

Според мен големият магнит и притегателен център на тези промени са тези 8 млрд. лв. вноски в пенсионните фондове, които при същия премиер финансовият министър тогава се опита да национализира, и според мен се прави втори подобен опит. По същия начин Виктор Орбан прибра 11 млрд. евро вноски в пенсионните фондове в Унгария и с това не направи бъдещето на унгарските пенсионери по-светло.

Статията е променена и допълнена в 18.51 ч.

164 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 80
    • + 45

    Ако наистина се разреши на хората да изберат НОИ или частни пенсионни фондове.....то проблема с тези пиявици ще се реши на момента. Дано, браво.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 146

    Както обичаме да казваме ние - либертарианците: "Роди ме, мамо етатисти, да ми се смеят и кокошките!". Големите приказки, как промените щели да почнат от първия ден. В икономическите ресори всеки министър поотделно дотук изглежда еднакво зле, сравнен с предшественика си от кабинета на Орешарски. Не само че нищо не са показали, но и от самите им приказки личи, нищо смислено да не очакваме. Но това днес наистина е било върхът - социалният министър държи за 2 месеца и правилно държи, защото това е знакова стъпка, с която всеки ще екстраполира за себе си какво ще се случва занапред. Моята екстраполация показва, че някъде лятоска ще дойде санитарят МВФ, да надене усмирителната риза на умствено недъгавия управленски кадрил.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 9
    • + 128

    Нещо не се получи коментарът, не съм свикнал от мобилен телефон, но накратко: положението е много зле. Март месец също няма да има реформа. Или пак ще бъде отложена, или ще бъде гласувана някаква залъгалка с начало 2023 година и краен срок 2060 г. Просто самият управленски матрял в момента лъхат на популиси та се не траят.

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 36
    • + 6

    До коментар [#2] от "cinik": в тази връзка да се надяваме че социалистите ще си подредят къщата,че с идването на МВФ - да сътворят продължение на необходимите промени.



    Нередност?
  • 6
    aircraft_carrier avatar :-|
    aircraft_carrier
    • - 90
    • + 60

    Капитал айде спрете да лъжете нагло да лъжете.Бате Бойко дава право на избор за което шапка му свалям.Остава да даде и правото дали изобщо човек да се осигурява.Сега частните фондове като сте толкова добри ще ви се наложи да се борите за клиенти.Плащайте на хората добри пенсии махнете таксите на входа и ще имате клиенти.Ще оревете света секна вече далаверата.С нетърпение чакам момента да се отърва от крадливите частници.Аз бях дотука.

    Нередност?
  • 7
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 4
    • + 87

    Това написах в Дневник поствам го и тук:

    Истината, която никой политик не казва, е че в следващите 20-25 години не може да има високи (нормални за живот, като преди пенсионирането) пенсии. А реформа трябва да бъде извършена за да може пенсиите след тия години, които посочих (20-25) да са нормални.

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 11
    • + 70

    До коментар [#3] от "cinik":

    Това също го написах в Дневник:


    Въвеждането на пенсионните фондове е най-голямата реформа в пенсионната ни система през последните 25 години. Проблема е че след 2000г. никой не направи нищо повече, а трябваше да бъде доразвита, като в професионалните или други трябваше да се включат лицата по чл. 69 от КСО, вноската в универсалните фондове трябваше да нараства и в момента да е между 13-16%, да се предвиди по-гъвкаво осигуряване на родените между 1960 и 1970г. (тъй като за тях периода на акумулиране на вноските е по-кратък), да се оптимизира системата за категорийните работници и да се криминализира неплащането и укриването на осигурителните вноски. Само при тия промени пенсионните фондове щяха да са в състояние да плащат значими пенсии. Писал съм много за осигурителната система, защото последните 5 години ГЕРБ я изправиха пред стресове, които само настройват неграмотното население против пенсионните фондове.

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 4
    • + 64

    До коментар [#3] от "cinik":

    Ако едни реформи не бъдат стартурани още в самото начало(максимум до 3-ия месец),това означава ,че никога нямат да бъдат направени от сегашното правитеслтво и ще си го караме на кръпки и заеми.
    МВФ-то обаче вече чака готово.

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 9
    • + 106

    До коментар [#5] от "kardinalat":

    Синдикатите са дял от кримионгенната обстановка в страната. Сестричката на синдикатите е мизерията. Двете вървят ръка под ръка. Щом ГЕРБ разбират само от натиск, може би е време да организираме една ОБЩА ДАНЪЧНА СТАЧКА.

    Март-април, като почне данъчната кампания, цялата средна класа да не внасяме нито лев. Юли месец ще си го внесем с мораторната лихва, след парламентарните избори.

    Нередност?
Нов коментар