🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спорните текстове за прехвърляне на частните пенсии в НОИ ще се гласуват

Цветан Цветанов е обявил, че ГЕРБ ще отложат текстовете, финансовият министър обаче се е възпротивил на отпадането

Вчера се проведе протест срещу идеите на ГЕРБ за промени в пенсионната система
Вчера се проведе протест срещу идеите на ГЕРБ за промени в пенсионната система
Вчера се проведе протест срещу идеите на ГЕРБ за промени в пенсионната система    ©  Георги Кожухаров
Вчера се проведе протест срещу идеите на ГЕРБ за промени в пенсионната система    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В петък сутринта ГЕРБ бяха напът да отложат за март спорните поправки в Кодекса за социалното осигуряване, които представляват посегателство върху вноските в частните пенсионни фондове. Според източници на "Дневник" решението за отлагане е било съобщено от Цветан Цветанов на председателския съвет на парламента в 8.30 ч. днес. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е противопоставил на отпадането на текстовете и в крайна сметка е наложил позицията си. Текстовете, засягащи пенсионната система, вече започнаха да се гледат от депутатите. Пред парламента се събират протестиращи, които настояват за отмяна на спортните текстове и за оставка на финансовия министър.

Източник на "Капитал" от ГЕРБ съобщи, че Владислав Горанов е успял да убеди премиера Бойко Борисов текстовете да останат. От Реформаторския блок коментират, че разногласия по въпроса има и вътре в самата партия ГЕРБ. Пред "Капитал" социалният министър Ивайло Калфин заяви, че той няма информация предложението да е оттеглено.

"Залата ще реши", коментира пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя отново заяви, че не е чула нито един смислен аргумент, че това, което ГЕРБ предлагат - хората да имат избор, не е правилно. Според нея единственият смислен аргумент срещу предложението е въпросът дали този избор да бъде еднократен.

"Днес ГЕРБ ще гласува текстовете в пленарна зала", заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, на което присъства и вицепремиерът Румяна Бъчварова. Горанов заяви още, че между 1 януари и 31 март текстовете ще бъдат прецизирани като ще се позволи на тези, които са избрали НОИ, да имат възможността да се върнат отново към частен пенсионен фонд. Финансовият министър допълни, че тези предложения са част от по-голяма реформа на пенсионния модел, която предстои на бъде направена. Горанов също повтори, че не е чул разумен аргумент против предложенията и посочи, че в държави като Полша и Унгария този въпрос е бил решен по доста по-недемократичен начин. "Отлагането на реформите винаги се ползва като повод те да не се случат", смята Горанов.

Според информация на "Капитал" днес финансовият министър е настоявал с всички сили, че предложението трябва да мине и че ако ГЕРБ не са съгласни, ДПС ще го внесе и той ще иска да се подкрепи, дори и с цената на оставката му.

Депутати от БДЦ коментираха неофициално, че сутринта Менда Стоянова е заявила в стаята на парламентарната им група, че предложенията ще се гласуват в зала и ги е агитирала да ги подкрепят. От БДЦ обаче казват, че ще гласуват против.

На заседание на парламентарната група на Патриотичния фронт, депутатите на формацията са решили да гласуват или "против" или "въздържал се". Реформаторският блок и АБВ също са против. Категорично за промените в пенсионната система се обявиха още през седмицата от ДПС. Ако депутатите им гласуват заедно с тези на ГЕРБ, броят им стига за приемане на предложението.

Срещу идеята за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове в НОИ се обявиха коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Президентът Росен Плевнелиев също изпрати становище днес, в което обяви, че промените директно разрушават пенсионноосигурителния модел, ограничават правото на избор на гражданите и се внасят в разрез с коалиционното споразумение и без тристранен диалог. Плевнелиев призова за цялостен дебат и отлагане на гласуването на текстовете. Срещу текстовете се обяви в интервю по "Нова" и бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов. Промените не подкрепя и самият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. Както и три от четирите национално представителни работодателски организации - БСК, АИКБ и БТПП.

Статията е обновена в 13 ч.

82 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sarssaraktos avatar :-?
    Sars Saraktos
    • - 62
    • + 15

    Трябва ли пак да давам примера с КТБ? Свързаните фирми, източването на парите, кражбите и накрая данъкоплатците платиха 1.5 милиарда, а всички клиенти на банките 2.1 милиарда от ФГВБ. И сега фонда е празен и ако гръмне втора банка какво правим? Защо мислите, че УПФ - Универсалните Пирамидални Форми не са същите? Нали помните как през 2010 щяха професионалните пирамиди щяха да дават на категорийните работници - примерно миньорите по 35-50 лева пенсии? Тогава Б.Б. се хвана за главата и им прехвърли партидите в НОИ. И сега вземат някакви по-прилични пенсии? А да ми говорите, че меринджеите от пирамидите - УПФ денонощно мислят за парите ми и ги влагат във високодоходни и безрискови активи, като акции на "Плама", каскада "Горна Арда", "Кремиковци", "Горубсо - Мадан", в сигурни депозити в КТБ, в облигации на БТК и други такива "прекрасни активи" сигурно ще ти повярвам. Даже да бяха честни пичове и да се стараеха не да крадат, а да работят за мен просто няма как да постигнат доходност. От имоти ли? От хотели? От акции и облигации на частни фирми? И накрая разбира се тези либерастки пазарници идват до моето - сигурните държавни облигации. Защото плюят държавата колко лош стопанин била и трябвало да я махнем. Ама допират до държавните облигации и като не могат да платят парите на миньорите молят премиера да даде пак пари на данъкоплатците, ама ако може да не им взема заграбените от миньорите вноски. И сега ще бягам към НОИ само да ми позволят. Защото дори УПФ да ми додаде 15- 20% допълнителна пенсия, (ако не ме е окрал междувременно, ако не е фалирал, ако не е обезценил активите си,) аз по закон губя 28% от държавната пенсия, само защото съм имал нещастието да съм роден след 1959 и са ме заробили, противоконституционно да давам данъци на частни пирамидални структури.

    Нередност?
  • 2
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • - 1
    • + 63

    Не бих прехвърлил нищо в НОИ, докато самият Институт не се реформира така че да не могат пари, давани за едно, да бъдат харчени за друго. Освен това трябва да се борим за все по-малката зависимост на гражданите от държавата, а не обратното. Посоката е сбъркана, а нали това им е основната роля на политиците, да определят курса? За всичко друго си има специалисти, много по-информирани от политическия елит.
    Ако искат да свършат нещо полезно за хората, нека подобрят нормативната база, в частта й, отговаряща за защита на правата на потребителите, в конкретния случай на частните пенсионни фондове.

    Нередност?
  • 3
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • - 38
    • + 10

    Ето какво казва експертът по темата: "Значи да обобщим:

    - мъж роден след 1959 г., може да очаква да получи редукция на държавната пенсия от порядъка на 20-30% и “допълнителна пенсия” от “частен пенсионен фонд”: 9,00 лева месечно

    - жена родена след 1959 г. може да очаква да получи редукция на държавната пенсия от порядъка на 20-30% и “допълнителна пенсия” от “частен пенсионен фонд”: 6,67 лева месечно

    Това обаче са астрономически суми, тъй като, а са почнали принудителните задължителни “частни пенсионни фондове” да си продават активите, а се е оказало, че те са надценени или са напълно кухи (над 50% от парите пък са облигации и тепърва трябва да се изработват). Тогава тези 6-9 лева месечно ще звучат като научна фантастика и само редукцията на държавната пенсия ще остане.
    На графиката по-долу – стабилният ръст на пенсиите, които частните универсални пенсионни фондове са подготвили средно на мъже и жени месечно в лева. Както може да се види много добре, през юни 2013 г. стабилно се достигна психологическата граница от 9 лева месечно средна пенсия (само за мъжете). Изключителен успех постигнат за само 11 години и половина капиталово натрупване (за собствениците на схемата)
    http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

    Нередност?
  • 4
    grosskopf avatar :-|
    Grosskopf
    • - 4
    • + 70

    Очевидно е, че най-доброто решение е финансовият министър да си ходи!

    Нередност?
  • 5
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 4
    • + 47

    До коментар [#1] от "Sars Saraktos":

    Престани да пльокаш под всяка статия за пенсиите едно и също.
    Напъни се малко, измисли нещо ново...
    Между другото, за твое сведение има партиди, ЛИЧНИ, с по над 10 000 лв в УПФ-тата.

    По темата :
    Надявам се на господа управляващите да им светне, че предложението е безумно и да го премислят пак.

    Нередност?
  • 6
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • - 42
    • + 10

    Сега да ти обясня, че в твоите "лични партиди" имаш не реалните левчета, които си внесъл примерно 50 000 лв., а имаш "дялове" уж на стойност 50 000 лева сега. Да ама утре, като се окаже, че фондът ти е поредната КТБ, и е фалирал, източен или просто "активите му" (ако не са изкрадени) - имоти му, облигации, акции и т.н са обезценени на 90% какво ще правиш? Иначе сега си проверявай в интеренте колко ти е партидата и се радвай на виртуалните 50 000 левчета. А след 20-30 години ,току - виж станали 500 лева.

    Нередност?
  • 7
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 2
    • + 44

    Горанов явно защитава интересите на КОЙ, а не на народа.

    Това е типично лобистка поправка, прокарана нагло, в неделя, преди празници, набързо, без обсъждане и без яснота за дългосрочните негативни последици.

    Горанов - ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 8
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 1
    • + 33

    До коментар [#6] от "Sars Saraktos":

    НОИ е фалирал всяка година ако не са милиардите от данъци, които изсипваме там. Изборът, който предлагаш е между фалирала система (НОИ) и нещо, което евентуално може някога при определени условия да има проблеми (пенсионните фондове).

    Регулациите за пенсионните фондове са драконовски, за да се избегнат кражби, а и повечето пари са в пенсионни фондове, които са с чужди мажоритарни собственици - Доверие, ИНГ, Алианц.
    Ако КФН си върши работата пенсионните фондове няма да имат никакъв проблем. Ако се съмняваш в КФН (и най-вече в нейния председател), дръж си партидите във фондове с чуждестранни собственици. Те имат и регулации от компанията-майка, които са и по-сериозни от тези на КФН.

    Нередност?
  • 10
    tanas avatar :-@
    Танас
    • - 4
    • + 33

    Владислав Горанов - > ОСТАВКА ВЕДНАГА !

    Нередност?
Нов коментар