🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

7 причини да избера частен фонд пред НОИ

Осигурителните компании имат много недостатъци, но предимствата им пред държавната система надделяват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Целият водовъртеж от натрапени "реформи" в пенсионното осигуряване и липсата на информация от страна на правителството по темата има поне една хубава страна – драстично се увеличи броят на хората, които се заинтересуваха от пенсионната си осигуровка. Първият въпрос, който повечето си задават, е в коя компания се осигуряват. Около половината от започналите първа работа не избират сами универсалния си фонд и едва месеци или години по-късно се заинтересуват кой е той. А тази информация е необходимият минимум за отговор и на важния въпрос на седмицата - къде искам да се осигурявам.

Все още не се знае каква ще е процедурата и дали ще се иска нещо, за да останете в избрания от вас или в друг фонд, но можете да започнете с набирането на информация, защото поне едно е сигурно - добре избраното пенсионно дружество със сигурност е по-добра алтернатива от НОИ. И затова си има прични:

1. В пенсионното дружество ще имате много по-голяма прозрачност. Там парите са по лични сметки и дори вие самите няма да може да ги използвате, преди да се пенсионирате, т.е. няма никакъв начин преди това някой да ви ги открадне с фалшиви документи например. На всяко тримесечие Комисията за финансов надзор (КФН) публикува информация за натрупаните пари, доходността, инвестициите, броя осигурени, преместванията между дружествата. Веднъж в годината компаниите обявяват в детайли къде е инвестиран всеки един лев на фонда. Ако желаете, може да смятате доходността си във всеки един работен ден, може да проверявате и при какъв риск се инвестират парите. С персонален достъп, който пенсионните фондове дават на клиентите си, имате възможност постоянно да следите колко пари влизат в партидата ви, колко са печалбите и загубите от инвестиции, какви такси е получило пенсионното дружество, може да си смятате и колко би била бъдещата пенсия при по-ниска или по-висока вноска.

2. Всички пари, които внасяте, отиват само по вашата лична сметка - те няма да бъдат изразходвани за плащане на спорни пенсии, социални помощи, няма да субсидирате хора, които не са внасяли осигуровки. Бъдещата ви пенсия няма да зависи от усмотрението на бъдещо правителство, което решава каква субсидия да отпусне за покриване на дефицита в държавното осигуряване. А такъв ще има, освен ако в България раждаемостта изведнъж не скочи, реалната възраст за пенсиониране не се качи, заплатите не се вдигнат в пъти или няма колосален приток от имигранти… С две думи - освен ако не стане чудо.

3. Фондовете нямат таван за пенсиите, които плащат. По правилата на държавната система в момента дори да внасяте много високи осигуровки, това не означава много висока пенсия. Защото НОИ има таван на пенсиите, които плаща. Ако имате възможност, се осигурявайте на 2000 лв. - така всеки месец близо 350 лв. ще отиват като пенсионна вноска в НОИ (ако сте родени преди 1960 г. - и повече), но пенсията ви ще е същата, каквато е на човек с по-ниска осигуровка, защото и двамата трябва да сте под тавана. Той може да падне, ако дефицитът в държавното осигуряване намалее, а такива изгледи няма.

4. Осигуровките ви във фонда се инвестират - може за известно време да е на загуба, може да не ви харесва доходността, но е факт, че с изключение на най-тежките за фондовите пазари години средната доходност надминава инфлацията. Дори и намалена с таксите, които се събират за управление, тя пак е на плюс. Може да има инвестиции в свързани компании, неуспешни вложения, но поне сте свободни да се преместите в друго пенсионно дружество. А НОИ е само един.

5. Парите от пенсионните сметки се наследяват и близките ви биха получили натрупаните пари. В другия случай НОИ изплаща пенсии на вдовици, вдовци и сираци, но размерът им е много малък. Освен ако не говорим за много ниски осигуровки, наследниците никога няма да си вземат направените от починалия вноски.

6. От КФН вече заявиха, че са подготвили промени в Кодекса за социално осигуряване, с които таксите на пенсионните дружества да бъдат намалени с 40%. Това означава повече пари по личните сметки. Същото едва ли може да се каже за разходите за издръжка на държавната администрация, които косвено влияят на пенсията от ДОО. Впрочем последните са далеч по-дълбоко скрити от тези на частните компании. КФН официално съобщи и за план да се създаде гаранционен фонд, с който да се обезпечи минимум от направените вноски по всяка партида. Това означава, че ако сте внесли 1000 лв., дори със загуба от инвестициите, фондът ще ви гарантира, че поне толкова пари имате в сметката си. Това може да си има и негативна страна, че такъв фонд вероятно ще се попълва от вноски от всички дружества, които като крайно са за сметка на клиентите.

7. Увеличение на парите в НОИ за сметка на частните компании е нещо, което ще има много, много лош дългосрочен ефект. Дефицит в НОИ пак ще има, което значи по-ниски пенсии, а без допълнително плащане от универсални и професионални фондове социалният удар ще е още по-голям.

Ако сега бъде разклатена системата на доброволното осигуряване, това със сигурност ще се отрази и на макроикономическите показатели. Освен това, когато държавни представители се научат, че могат да вземат пари за кърпене на пробития бюджет на НОИ, едва ли някога ще видим ограничаване на дупките му - фалшиви пенсии, незаслужено ранно пенсиониране, измами с осигуровки, невнасянето им и т.н.

Къде се осигурявам

Лесният начин да разберете в кой пенсионен фонд отиват 5% от заплатата ви всеки месец е по справката, която пенсионната компания ви изпраща всяка година. Проблемът е, че често официалните адреси, които компаниите имат, не съвпадат с настоящите и така много хора се оплакват как никой нищо не им съобщава.

Ако и вие не сте получавали извлечение, за да разберете къде се осигурявате, трябва да проверите през НАП. За целта трябва да имате персонален идентификационен код (ПИК), който се получава чрез подаване на заявление в офисите на НАП. Заявлението се подава лично или чрез пълномощник и с получения код може да ползвате и други справки от агенцията – трудови договори, задължения, осигурителен доход и т.н. С издадения ПИК може да влезете през онлайн портала на НАП, където ще получите справка кой е вашият фонд, дали изборът е личен или е било служебно разпределение, колко са преведените суми.

Възможно е и привидно да имате личен избор, а да не знаете къде сте: някои недобросъвестни работодатели или агенти на пенсионни фондове може да са използвали данните ви, за да ви запишат или прехвърлят в определено дружество. През последните години, със затягането на режима, подобни практики почти няма, но може да сте заварено положение от по-стари времена. Важно е да знаете, че никой няма право да ви принуди да се осигурявате или да се местите без ваше съгласие. А също и по закон пенсионното осигуряване не може да се продава в пакет и банки или застрахователи нямат право да ви искат да се прехвърлите в друг фонд, за да ползвате преференциални условия за други услуги.

 
69 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • - 9
    • + 109

    Аз пари в НОИ няма да прехвърлям.
    Изобщо да не разчитат на мен герберите, за да си напълнят собствените касички.

    Нередност?
  • 2
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 6
    • + 33

    По отношение на сигурността на спестяванията на хората и техните пенсии в България няма частни и държавни фондове - всички са частни, тъй като всички, включително и правителството (т.е. държавата) сме потребители на националната валута. Единствено издателят й може да отстрани всякакъв риск, но издателят за нашата валута е ЕЦБ. Както ББ може да изпразни тези държавни фондове за спасяване на банки например, така и частните фондове могат да ги изпразнят за собствени нужди. Всеки гледа да се докопа до парите ви, защото в България те са кът.

    В края на краищата никакви фондове не могат да ви гарантират нищо. Всичко зависи от това дали населението в продуктивна възраст ще произвежда достатъчно излишък от стоки и услуги че, да задоволява и нуждите на хората в непродуктивна възраст или състояние. Друг е въпросът и кой и как ще се разпорежда с излишъка, засега той отива предимно в малобройна група хора, които имат властта да решават какво да се прави с него.

    Погледнете измама №4 за повече подробности: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 58

    Във всеки един момент в сайта на ПОД мога да погледна какво е състоянието на партидата ми.
    В НОИ не мога да го направя.
    Това не е ли достатъчен довод да се противопоставя на принудата да прехвърля собствените си спестяванея за пенсия от лична партида в някаква торба?
    Да, принуда е 3 000 000 работещи в рамките на 30 дни да трябва да хукнат да си препотвърдят вече направения избор на УПФ.

    Нередност?
  • 4
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 40
    • + 28

    Капитал, остава да ми обясните АКО в НОИ парите от вторият ни пенсионен стълб се ползват със същите права ще имате ли нещо против? Защото нито веднъж не чух предложението "Добре, в тези промени има ето такива слаби места, да помислим как да ги поправим".

    Цяла лавина от публикации се изсипа за да ни убеди, че държавата не трябва да се конкурира на пазара за вторият пенсионен стълб. Нали уж частниците са за конкуренцията, защо е този страх?

    Или май че не са много сигурни че хората ще изберат да си дадат на тях парите, след КТБ май че вече го няма това доверие към цифрите за високата доходност. И ще предпочетат сигурността на държавното пред опасността внезапно собственика да продаде пенсионният им фонд на някоя офшорна фирма и на стари години да останат без пенсия. Или той да бъде източен както сами пишат Капитал за пенсионният фонд на Химимпорт:

    http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/01/28/1033182_ako_ne_sus_suglasie_sus_sila/

    Пенсионните фондове на групата "Химимпорт" наливат все повече пари в свързани компании

    Нередност?
  • 5
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 17
    • + 21

    "...Във всеки един момент в сайта на ПОД мога да погледна какво е състоянието на партидата ми."
    До коментар [#3] от "D-r D":

    А ето това гледаш ли? Защото след КТБ вече цифрите за доходността меко казано не се ползват с доверие. На хартия могат да ти докарат всичко, истината излиза наяве когато дойде време да се плаща. А пенсионните фондове имат сладкото преимущество плащането да е чак след доста години. Вероятно затова досега за тях въобще не се говореше. Впрочем и второто преимущество пред банките е, че задължително им даваш парите си.

    http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/01/28/1033182_ako_ne_sus_suglasie_sus_sila/

    Пенсионните фондове на групата "Химимпорт" наливат все повече пари в свързани компании

    Нередност?
  • 6
    hirtos avatar :-|
    hirtos
    • - 5
    • + 37

    До коментар [#4] от "Fred":

    Напълно си прав. Има пенсионни фондове, които просто превъртат едни пари и ги влагат в свързани предприятия, което най-малкото не е морално, а и носи сериозен риск от злоупотреби. Няма, обаче закон, който го забранява. а и КФН спи повечето време. Но това означава ли, че заради тези "гнили ябълки", всички фондове са такива?

    Ако вземем примера с КТБ. След като тя се оказа нещо като пирамида, решението е да не поверяваме парите си повече на банки, така ли? Не, разбира се. Всеки разумен човек би трябвало да може да прецени как банкова група стои зад съответната банки, какви собственици, какви са нейните практики и как работи с парите на хората. По същия начин е и с пенсионните фондове. Всеки фонд поне веднъж годишно публикува отчети, където се вижда в какво инвестира (Доверие публикуват всяко тримесечие).

    Аз бях служебно разпределен в дружество с меко казано съмнителни практики и под средната доходност. Проучих фондовете един по един, направих си сметката кой къде инвестира осигуровките на хората и се преместих в друг фонд, който е част от международна група с дългогодишна история.

    Парите в тези фондове са апетитна хапка за всеки тарикат, но е важно човек да се интересува къде отиват парите му и да внимава да не се подлъгва само по високата доходност, а и да проявява здрав разум.

    Нередност?
  • 7
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 13
    • + 16

    От зад напред:
    1.А ако се разклатят показателите на Фонда в Бъдеше ,поради Глобална криза или Лош Мениджмънт ....
    2.Как ли се управляват Разходите на Частните фондове,та...
    3.Наследяват ,наследяват, ..Колко време след смъртта ми . Много богати тез Частни фондове.Само за мен мислят. и за наследниците ми ,де.
    4.Инвестират.Че на НОИ какво се правят.Гният в мазето ли....като фалираха "Лемън" ите и тръгна кризата ,какво стана с инвестециите на Частни ПФондове.Ми поискаха пари от Печатницата ,инак, мислете му. Таз печатница няма да е вечна.
    5.Ако имам мн. пери и се осигурявам на тавана, другите ще ги инвестирам в неща ,от който изобщо няма да мисля за пенсията си. Тя ще ми стига само за празнична 1 вечеря в който и фонд да съм.
    Можех да се осигурявам на тавана .Предпочетох да се осигурявам на по- малко. Имам този избор. Пенсията ми ще бъде за кафе и кисело мляко /дневно.Не ми трябва повече. Имам добра друга доходност .
    6.По един или друг начин ,винаги субсидираме и не внасящите.Живи са.
    7.Прозрачност.така се говореше и за масовата приватизация. че и когато народът си купуваше акции от Частниици .Да не забравяме хотел "Хранков" Една жена го съдеше по една ТВ.на края той се смили да й ремонтира къщичката. За него ,какво да кажа. ми голямата печтанца на П. Блъсков ли беше...Имаше един фонд "Калиман" - частен от Приватизацията.Събраха ни на "Прозрачно събрание" за разпределяне на дивиденти. Дадоха по 0,86 Бг лв.дивидент на акция. Така решило Управлението на дружеството. За да си вземе човек от Смолян сумата ,трябва да даде пари за пълномощно на съпругата си ,да загуби един ден , пътни 20 лева. Какво ли стана с този фонд и кой ли му харчи парите.

    Нередност?
  • 8
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 14
    • + 7

    Аз пари в Банки не държа, [#6] "hirtos":

    Нередност?
  • 9
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • - 21
    • + 23

    "Преди това депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов започна атака срещу пенсионните фондове, като обяви, че през миналата година кратък поглед в докладите на фондовете показва, че те са събрали 300 млн. лв. от такси за управлението и това е довело до обедняване с 4% на осигурените в тях, като допълни, че фондовете са организирали голф-турнири и регати."
    В превод, фондовете са източени като КТБ, честито на печелившите...

    Нередност?
  • 10
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • - 18
    • + 17

    77 причини да не си давате парите на универсалните пирамидални фондове.
    В каквото и да са инвестирали, дори злато и диаманти ето тук резултатите им за 2013, защото за 2014-та са още по-лоши.....
    http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал