🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много шум за нищо

Нито мониторингът над правосъдието ще бъде вдигнат, нито ще влезем бързо в Шенген. Въпросът е какъв ще е ефектът от това

300 млн. евро е вложила България дотук в изпълнението на критериите за Шенген
300 млн. евро е вложила България дотук в изпълнението на критериите за Шенген
300 млн. евро е вложила България дотук в изпълнението на критериите за Шенген    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
300 млн. евро е вложила България дотук в изпълнението на критериите за Шенген    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казват, че човек трябва да се учи от грешките си, за да не ги повтаря. Интересно дали същото важи за правителствата - предишният кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ вдигна на пиедестал идеята за влизане в Шенген и опита на два пъти да прокара членството в зоната най-високо ниво. И двата пъти идеята завърши катастрофално - един път с почти вето от Холандия, а втория път с ясно изразена заплаха за вето още от Германия, Франция и Финландия.

Сега темата за Шенген отново изскочи на дневен ред само месец след като вторият кабинет "Борисов" дойде на власт. Този път, трябва да признаем, вината не беше в София - пръв за това заговори новият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. "България е готова за Шенген и останалите европейци трябва да започнат да се подготвят за това", обяви Юнкер на пресконференция си с Бойко Борисов. След това, още по-изненадващо, Юнкер се насочи и към механизма за наблюдение в правосъдието и вътрешния ред и обясни, че той ще бъде преразгледан по време на неговия мандат и евентуално - вдигнат постепенно. 

Изказването на Юнкер по принцип е странно, защото в случая почти нищо не зависи от Европейската комисия, а премахването на мониторинга ще отстрани един от малкото лостове, които Брюксел има, за да влияе върху София в областта на съдебната система. Дали то е било продиктувано от внезапното спиране на "Южен поток" и от чисто приятелско намерение да окуражи новия кабинет, не стана ясно. Но след него вицепремиерът Меглена Кунева стана активна и по двете теми - Шенген и мониторинга.

Интересно е дали тази инерция ще носи новият кабинет и след задаващия се нов доклад през януари. Защото България не само не върви към премахване на мониторинговия механизъм, но след като миналата година получи критичен доклад, сега предстои вероятно същото. А вече дори не е публична тайна, че някои важни държави в ЕС обвързват механизма с Шенген. Ето защо нито едно двете не е лесно изпълнимо независимо от думите на Юнкер и кабинетът рискува да катастрофира във вратата, както се случи и миналия път.

"Дори по-нужен от преди"

"Френските инвеститори имат нужда от юридическа сигурност - това ще рече надеждна съдебна система. Заради проблемите в нея не е е възможно да се премахне мониторингът", обяви френският посланик Ксавие дьо Кабан малко след изказването на Юнкер. Случаят с двете дружества "Белведере" и "Домейн Менада", който извади наяве дълбоките проблеми в търговските съдилища, дойде сякаш като лоша ирония на съдбата, за да напомни защо останалите членки на ЕС смятат мониторинга за важен.

Холандският посланик Том ван Оорсхот каза миналата седмица в прав текст пред БНР, че "както всички добре знаем, през последната година и тази година не много неща са се случили в правосъдната система в България по отношение на реформите. Очаквам да се види, че няма прогрес последната година", констатира той. Дипломатически източник, запознат със ситуацията, коментира пред "Капитал", че има един начин мониторингът да падне и това е "да бъдат изпълнени всички негови цели". "Той в момента е доста нужен, бих казал по-нужен от преди три години", категоричен беше дипломатът. Според него ЕК може да вземе едностранно решение да спре мониторинга, но това би било извънредно изненадващо. "Никой никога не е обсъждал такова нещо", казва той. 

Меглена Кунева:


"Трудно можеш да защитиш българската съдебна система, когато от 10 случая 5 са с очевидни съмнения. Това, което се случи с делото за КТБ, с "Менада" и "Белведере", не е слабост на наказателната ни политика, а на антикорупционната ни политика. Според мен има прекалено много органи, които се занимават с антикорупция, и няма очевидна йерархия"

На този фон да се очаква, че наблюдението, което Европейската комисия осъществява върху българската съдебна система, ще бъде вдигнато от Юнкер, е наивно. "Има пряка връзка между това колко пъти чужд инвеститор се е оплакал и какво е мнението на неговата страна", признава вицепремиерът Меглена Кунева, която пое контрола върху темата Шенген и мониторинг. "В повечето случаи се оплакват с право. Понякога не, но когато ти излезе име, то вече създава репутационен проблем. Трудно можеш да защитиш българската съдебна система, когато от 10 случая 5 са с очевидни съмнения. Това, което се случи с делото за КТБ, с "Менада" и "Белведере", не е слабост на наказателната ни политика, а на антикорупционната ни политика. Според мен има прекалено много органи, които се занимават с антикорупция, и няма очевидна йерархия", посочва Кунева.

В същото време тя смята, че в България няма как законово да се случи онова, което дръпна Румъния напред в тази област, а именно създаването на орган, който да притежава самостоятелни права да разследва и обвинява за корупция по висшите етажи.

Това, което може да стане обаче, е постепенно наложеното на България наблюдение в областта на правосъдието и вътрешните работи да се влее в общоевропейския механизъм за върховенство на закона. Тази нова идея възникна преди около две години покрай случващото се в Унгария и Румъния, където Виктор Орбан и Виктор Понта се опитаха да подчинят различни части на съдебната власт, финансовите регулатори и медиите.

Тази седмица механизмът стана реалност, като министрите от всички страни членки приеха да се срещат веднъж годишно, за да обсъждат ситуацията в съюза и дали има влошаване в някоя от държавите. Идеята беше на Германия и Холандия, които искаха да въведат по-силен общ надзор над правните механизми по подобие на засилващия се икономически. Този контрол ще е в съвета, не в комисията. Досега единственият механизъм беше член 7, който обаче направо лишава дадена държава от право на глас в съвета, а сегашният ще прилича повече на това, което се случва в България и Румъния всяка година. 

Но дори да стане факт от догодина, общоевропейският надзор не значи, че България изведнъж ще спре да бъде наблюдавана от комисията. В документа, приет от страните членки, се казва, че диалогът ще бъде разработен така, че да взима предвид съществуващите инструменти в тази област. "Този механизъм няма да изземе нашите вътрешни задачи и да замести мониторинга, нито се създава с тази цел", признава Кунева.

С книжки под ръка

Що се отнася до Шенген, холандският посланик беше напълно откровен, когато каза, че първо ще прегледат новия доклад на комисията през януари и тогава ще обявят позиция. Това е сваляне на картите, които никога не са били особено скрити - за доста държави в ЕС връзката между двете е особено важна. Така беше и през 2013 г., когато Германия почти откровено каза на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, че ако се стигне до гласуване, тя ще наложи вето.

"След 5 години този разговор ще бъде по-лесен за мен", признава Кунева. "Ситуацията е доста трудна, защото някои страни членки като Германия и Холандия имат добре артикулирано нетърпение към реформите в България." Според нея заради това нетърпение вече се налагат двойни, тройни, петорни проверки на начина, по който разходваме еврофондове. Сега Шенген ще бъде обвързан с реформите. "Това не е упоменато и няма никаква формална причина за него. Но се говори за политическо доверие. Тук аз споря. Защото политическо доверие има, когато става дума за "Южен поток", за пакта за стабилност, за транспониране на законодателство", посочва вицепремиерът.

Българските мотиви за членството са добре известни - изпълнение на техническите критерии. Правителството така се амбицира, че дори поде нова инициатива, обобщена от Бойко Борисов: "Кунева е подготвила една книжка - "България в Шенген". В тази книга, която трябва да бъде разпространявана на чужди езици из важните столици в Европа, страната ни ще обяснява колко подготвена е." Самата Кунева посочва, че вече са инвестирани 300 млн. евро в подготовката за членство в зоната, а икономиката на страната не се е облагодетелствала. Въпреки че за пътуващите няма особено проблем, когато преминават границите, то са бизнеса не е точно така - за карго превозите, пристанищата, за туризма бързината има значение. "Сега започват нововъведения като интелигентните граници, а България няма никакъв стимул да инвестира в тях", предупреждава тя.

Но нито тази заплаха, нито книжка със снимки ще трогнат особено Берлин или Париж, ако те са решили, че членството в Шенген продължава да е инструмент, с който да мотивират промени в България. Въпросът е дали неуспехът на кабинета да свали мониторинга или да ни вкара в общата европейска зона ще доведе до отказ от реформи.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 3
    • + 36

    "ГЕРБ" и "реформи" са две думи, които взаимно се изключват - това вече го разбрахме по времето на първото им управление. Единствената ми (много малка) надежда са Реформаторите, и най-вече ДСБ.

    Нередност?
  • 2
    alex_yordanov avatar :-|
    alex_yordanov
    • - 1
    • + 24

    До коментар [#1] от "karen_walker":

    и с настоящото си управление доказват същото!!!

    Нередност?
  • 3
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • - 1
    • + 32

    България има шанс да влезе в ШЕНГЕН само тогава ,когато проведе Германският модел за декомунизация на обществото ,Лустрация на повече от 550 хил.комунистически и агентурни бандита за срок от мин.35 год.,Национализация на всичко заграбено от тях т.н.7-8 % от населението нарекал се Елит и Народен съд над тях по Германски модел.Трябва наистина да си много ТЪП ,за да не разбереш за какво става дума.Румъния го разбра ,само българските комуняги се правят на умрели лисици.Докато не стане това Шенген ще бъде недостижим.

    Нередност?
  • 4
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 2
    • + 19

    Заспал комунист, събудил се капиталист!
    Вчера беше член на БКП, днес на ГЕРБ!

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 18

    До 1989 г живеехме в Партия-държава. Сега живеем в Мафия-държава! Какво се чудите. Каквото и да джафкат ЕС, ББ, БСПДПС.... никой не може да пипне Горната камара на Мафията -държава. Свиквайте или терминал-2.

    Нередност?
  • 9
    ancho66 avatar :-|
    ancho66
    • + 2

    Цитат от Меглена Кунева: "Според мен има прекалено много органи, които се занимават с антикорупция, и няма очевидна йерархия"
    Все нещо го няма. Направи го да го има. Ама по-бързо.

    Нередност?
  • 10
    razporvam_shorti avatar :-|
    razporvam_shorti
    • + 1

    До коментар [#1] от "karen_walker":

    Бих препоръчал дръг по изгоден и надежден вариант. Отилиташ от БГ по най бързият начин и всичко се решава мигновенно.

    Нередност?
Нов коментар