Проектът за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" пропада

Westinghouse отказа да е стратегически инвеститор в нова ядрена мощност

Пейзажът около АЕЦ "Козлодуй" вероятно няма да бъде допълнен от нов ядрен блок
Пейзажът около АЕЦ "Козлодуй" вероятно няма да бъде допълнен от нов ядрен блок
Пейзажът около АЕЦ "Козлодуй" вероятно няма да бъде допълнен от нов ядрен блок    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Пейзажът около АЕЦ "Козлодуй" вероятно няма да бъде допълнен от нов ядрен блок    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българското правителство настояваше американската компания да финансира 49% от новата ядрена централа

Американската компания Westinghouse няма да участва като стратегически инвеститор в проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха няколко правителствени източника. До редакционното приключване на броя от Министерството на енергетиката не обявиха официално новината. Крайният срок за подписването на споразумението беше 31 март. След отказа на Westinghouse изграждането на новата ядрена мощност изглежда  непостижимо. Двете страни все пак са постигнали съгласие да си сътрудничат за подобряване на съществуващите българските ядрени мощности.

Условието за участие

Условието на българското правителство е било Westinghouse да участва като стратегически инвеститор, а не само като доставчик на оборудване. Американската компания притежава 30% от общото дружество с АЕЦ "Козлодуй", което трябваше да изгражда и експлоатира новата мощност, но има опция да се оттегли от проекта, преди той да влезе в експлоатация. Акционерното споразумение беше подписано по времето на кабинета "Орешарски", но работата по проекта беше стартирана от ГЕРБ през август 2012 г. Т.е. целият финансов риск от това дали новият блок ще бъде на печалба се носи единствено от държавата като единствен акционер в АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът искаше да промени споразумението, настоявайки компанията да не излиза "дълго време от проекта", да увеличи дела си до 49% и да осигури "свеж финансов ресурс".

Основната причина правителството да настоява за това партньорство e, че не може самостоятелно да осигури средствата за изграждането на седми блок. Това вече е заявявано многократно от българска страна. В тази връзка от парламентарната трибуна в сряда премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство, че ненужно е подписало акционерното споразумение, съзнавайки, че страната ни не може да вземе голям кредит и да увеличи дълговете си.

Според оценка на американската компания стойността на инвестицията е 7.7 млрд. долара. В началото на март Майкъл Кърст, вицепрезидент на Westinghouse, коментира, че "това е възможно най-ниската цена за изграждането на ядрен реактор в света". Компанията обаче никога не е имала намерение да участва като стратегически инвеститор, тъй като тя е специализирана в доставката и монтирането на оборудването.

Спорни моменти

В акционерното споразумение има и други спорни клаузи, които трябва да бъдат разрешени. Една от тях е свързана с финансирането на предпроектното проучване на седми блок, което трябваше да бъде финансирано от Westinghouse. Според източници от преговорите натрупаната сума е на стойност около 12 млн. долара. Ако проектът обаче не се реализира, тези разходи трябва да бъдат платени от държавата, по което в момента двете страни спорят.

Идея в развитие

Идеята за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" започна да се лансира още през 2012 г., малко след като правителството взе решение да се откаже от проекта "Белене". Една от първоначалните идеи беше в бъдещата централа да се използва готовият руски реактор за "Белене".

През август същата година Westinghouse спечели търга за изготвянето на предпроектните проучвания за седми блок, като обявената стойност на договора тогава беше 999 500 евро. Компанията трябваше да проучи възможностите за използването на различни технологии при инсталирането на руския реактор. Тя обаче безплатно предоставя и собствено проучване за използване на изцяло собствена технология.

В края на 2013 г. по време на посещение на тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев от кабинета "Орешарски" в САЩ стана ясно, че Westinghouse ще бъде избрана за доставчик на оборудването за седми блок за технология. За подбора на американската компания обаче не беше обявен конкурс, тъй като не ставало дума за строителство, а за избор на технология.

Първоначално се предвиждаше инвеститор да бъде японската Toshiba (собственик на Westinghouse), американската компания да бъде само доставчик. Toshiba обаче се оттеглиха и на последното заседание на кабинета "Орешарски" беше подписано и акционерното споразумение с американската компания, което предвижда тя да притежава дялово участие от 30%, а проектното дружество "АЕЦ "Козлодуй" нови мощности" останалите 70%.

По отношение на финансирането се предвиждаше да се използват експортни кредитни агенции с опит в енергетиката на България, както и други финансови инструменти. След визитата на американския държавен секретар Джон Кери в България в началото на годината започна да се коментира и вариантът проектът да бъде финансиран с помощта на американската Ексимбанк.

Засега от институциите не дават конкретен отговор дали отказът на "Уестингхаус" да участва като акционер в проекта означава неговия край. По всичко изглежда обаче, че при този вариант правителството ще срещне значителни трудности пред неговата реализация.

59 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 48
    • + 24

    И сега какво - американската надежда умря?
    Ако искаме АЕЦ, ще целуваме ръка на руснаците, така ли?

    Нередност?
  • 2
    afanko avatar :-P
    afanko
    • - 18
    • + 30

    Крадлив дедо ни врътна с 3 и 4-ти блок на АЕЦ и сега затвориха кръга, че АЕЦ няма да има!

    Нередност?
  • 3
    farragutwest avatar :-|
    Farragut West
    • - 23
    • + 103

    А за какво ни е АЕЦ питам аз? С каруците ли ще гасим авариите после? Не е ли по-добре да се научим да правим коли, софтуер или марципани и след това да мислим откъде да вземаме ток? Турците нямаха АЕЦ доскоро, но имат производство което по естествен път им подсигури пазар за електроенергия. Ние нито имаме търсене (на пенсионерите ще им трябва ток колкото за една радиоточка), нито специалисти, нито институции които могат да се справят със съхранението на отпадъците за хиляди години напред. Искаме ток, за да си светим с него нощем и да се бием в гърдите с байганьовски лозунги. Поне с дълга си да не ликвидираме държавата биологически трябва да се справим.

    Нередност?
  • 4
    rio_tinto avatar :-|
    rio_tinto
    • - 1
    • + 62

    просто на всички е ясно, че няма пари, а и няма и смисъл. все пак, този проект тръгна като част от регионалната битка САЩ-Русия, може би точно в този смисъл, няма смисъл от проекта. в Бг никой не ти казва нищо, тук нещата излизат наяве след много време и обикновено потвърждават най-елементарните конспиративни теории..

    Нередност?
  • 5
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 28

    пълна каша..
    за съжаление още веднъж палтено с парите на българите..
    без никакъв резултат.. и още по-лошо - без видима надежда за такъв в близко бъдеще.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 13
    • + 50

    До коментар [#1] от "D-r D":


    [quote#1:"D-r D"]Ако искаме АЕЦ, ще целуваме ръка на руснаците, така ли? [/quote]

    Док, не искаме и никакви ръце или задни части няма да целуваме. САЩ затвори три ядрени електростанции миналата година. Германия и тя натам върви. Само ние наопаки. Не стига че гърмят от време на време, но и дават скъп ток. Миналата седмица го бях сметнал тук, излизаше 16 стотинки без преноса. Викаш и ръка да целуваме? А мерси, няма нужда :-)

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 55

    До коментар [#4] от "rio_tinto":


    [quote#4:"rio_tinto"]този проект тръгна като част от регионалната битка САЩ-Русия[/quote]

    Не, тръгна от Стойньо Пръдлето (Драгомир). Въпросната комуноидна персона няма и ден стаж в реалния сектор, цела живот е бил на длъжност експерт. По какво - той си знае. Та същия, при вече подадена оставка от Орешака, в последния си ден като министър, подписа някаква глупост, за която дори БКП се изказа негативно. И то при положение че комунделите след краденето обичат най-много държавните губещи предприятия. Ползват ги за първото :-) Та дори те, които изтърпяха тъпанарщините за Химко с овчи поглед, се възмутиха от от тази висша експертност.

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 27
    • + 69

    Да сравним руския и американски опит (Белене с/у 7-ми реактор):
    1. Руснаците все пак ни избръснаха с 3 милиарда, тук се разминахме с някакви стотинки.
    2. Русия опърдя орталъка, съди ни, плаща на Юруш, Д(п), Гоце и прочее шумкари-предатели та ако може все пак жабурняка да се съживи и да отцепят още някой милиард.
    3. Американското предпирятие умря тихо, на фирмено ниво. Руското е предмет на президентски козни, заплахи и какво ли не, ако не бяхме в НАТО сигурно и до "освобождение" щяхме да стигнем.
    ---
    Ето затова САЩ е велика държава, а Русия - заплаха за регионалната сигурност, дори според грузинския президент, който до вчера минаваше за проруски. А Батка Лукашенко призова САЩ да се намеси в Украйна. Ъхъм ...

    Нередност?
  • 9
    ilia1959 avatar :-P
    Ilia Iliev
    • - 45
    • + 18

    До коментар [#3] от "Farragut West":
    Колко плюсчета са ти напукали!
    Демек официална линия на този сайт!
    Не ни трябва ток. Че някой да не знае ,че елита ни е приел стратегията на оцеляването ,като се запътим към туризъм и селско стопанство!
    И от преди повече от 25 години!
    РЕзултат се вижда- 3 милиона от най-доброто ни имигрира безвъзвратно!
    А останалите правят планове да ги последват!
    А за оставащите ,дето ще работят като овчари и прислужници-ток не им трябва!
    Няма да им трябва и бензин , храна , дрехи!
    Та защо и ток въобще ще трябва да имат!
    Виж -германците са умни- БИЛА се изнася от Б-я.
    Или по-точно следват сметката!
    От гладен народ не може да очакваш да купува дрехи,храна или бензин!
    Прав си!
    Не ни трябва ток!
    Сега и аз очаквам плюсчета!
    Пиша по линията, нали?

    Нередност?
  • 10
    ilia1959 avatar :-P
    Ilia Iliev
    • - 29
    • + 16

    До коментар [#8] от "misho73":
    То че САЩ са велики -вярно!
    И че Русия не са велики- за теб и това е вярно, и за мен са велики!
    Обаче къде е патриотизма!
    Къде е българското?
    Та и ние сме велики!
    Как да не е велик ,народ ,който за 25 години се замозаличи от картата на света!
    Или не е вярно>
    Ами излез от София и намери един българин под 25 години.
    Говорим за българин , не за нов българин!

    Нередност?
Нов коментар