🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови обещания за газовите връзки с Гърция и Румъния

Българско-румънският интерконектор ще бъде финализиран до края на годината, строителството на гръцката връзка започва след година

Акционерите в  проектната компания ICGB, която ще изгражда българско-гръцката връзка са се разбрали да вземат окончателното инвестиционно решение  на 29 май.
Акционерите в  проектната компания ICGB, която ще изгражда българско-гръцката връзка са се разбрали да вземат окончателното инвестиционно решение  на 29 май.
Акционерите в проектната компания ICGB, която ще изгражда българско-гръцката връзка са се разбрали да вземат окончателното инвестиционно решение на 29 май.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Акционерите в проектната компания ICGB, която ще изгражда българско-гръцката връзка са се разбрали да вземат окончателното инвестиционно решение на 29 май.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколкогодишно протакане строителството на газопровода, който трябва да свърже България и Гърция, може да започне през март 2016 г. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след срещата на работната група за изграждане на "Вертикалния газов коридор", която се проведе в София в сряда. Участие в нея взеха министрите на енергетиката на Гърция и Румъния Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, както и представители на Словакия и Унгария, чиито газови системи също ще бъдат част от бъдещия вертикален газопровод, който предвижда да свърже  тези пет държави.

Конкретни стъпки

По време на срещата са обсъдени конкретните стъпки, които предстоят за реализацията на българско-гръцката и българско-румънската връзка. По отношение на първата бюджетът на проектната компания ICGB за тази година, която ще изгражда трасето, е решено да бъде 10 млн. евро. За изграждането на връзката вече е поискан и грант от Европейската комисия в размер на 220 млн. евро. Европейският съюз вече осигури други 45 млн. евро за връзката още през 2009 г.. По време на срещата в София страните са потвърдили, че  окончателното инвестиционно решение за проекта ще бъде взето на 29 май 2015 г. Очакванията са интерконекторът да влезе в експлоатация през втората половина на 2018 г., каза Петкова.

Връзката с Румъния

Връзката с Румъния трябва да бъде завършена до края на 2015 г., увери министърът. Петкова припомни, че в момента тече обществена поръчка, обявена от "Булгартрансгаз" за ремонтните дейности, които трябва да се извършат на подводната част на газопровода под река Дунав и заради която неговото финализиране се забави. Такава процедура се провежда и от страна на румънската "Трансгаз", която е съакционер в проекта. В края на 2016 или началото на 2017 г. трябва да бъде финализирана и компресорната станция на румънска територия, съобщи румънският министър на енергетиката Адриан Албулеску. Тя ще позволи да се използва максималният капацитет на тръбата в посока към България. Без нея страната ще може да получава от северната ни съседка едва 500 млн. куб. метра газ годишно, докато в обратната посока възможностите са за 1.5 млрд. куб. метра на година.

През юни трябва да бъде свикана работната група на експертно ниво, която да обсъди реализацията на вертикалния газопровод.

Все още няма коментари
Нов коментар