🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийската Habau е избрана да довърши газовата връзка с Румъния

Интероконекторът се очаква да е готов през втората половина на 2016 г.

Затлачването на процедурата по заема за БЕХ е основната причина за смяната на изпълнителния директор на холдинга Жаклен Коен, каза енергийният министър Теменужка Петкова
Затлачването на процедурата по заема за БЕХ е основната причина за смяната на изпълнителния директор на холдинга Жаклен Коен, каза енергийният министър Теменужка Петкова
Затлачването на процедурата по заема за БЕХ е основната причина за смяната на изпълнителния директор на холдинга Жаклен Коен, каза енергийният министър Теменужка Петкова    ©  Анелия Николова
Затлачването на процедурата по заема за БЕХ е основната причина за смяната на изпълнителния директор на холдинга Жаклен Коен, каза енергийният министър Теменужка Петкова    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4.577

млн. евро без ДДС е офертата на Habau. Класираният на второ място консорциум "Газопровод Дунав" иска 4.597 млн. евро.

Австрийската компания Habau е била избрана да довърши изграждането на междусистемната газова връзка между България и Румъния. Решението за това е взето в сряда, а в момента тече 10-дневен срок за обжалване. Това съобщи по време на блиц контрол в парламентарната енергийна комисия ресорния министър Теменужка Петкова. Ако няма проблеми с финализирането на процедурата, връзката може да влезе в експлоатация през втората половина на 2016 г., добави министърът.

Класиране

От решението на "Булгартрансгаз" за класиране на участниците става ясно, че Habau води по точки заради по-ниска цена и по-кратък срок на изпълнение. Австрийската компания предлага да изгради подводната част на връзката за 119 работни дни за сумата от 4.577 млн. евро без ДДС. Компанията участва чрез румънското си дружество Habau PPS Pipeline Systems SRL, а като подизпълнител е отбелязана SC Inspet S.A. Habau има опит в подобни проекти, включително и в изграждането на систмена връзка между Молдова и Румъния, която минава под река.

Другият кандидат, чиято оферта е достигнала до етапа на разглеждане и оценяване, е "Газопровод Дунав" ДЗЗД, София. Консорциумът включва "Пътстройинженеринг" и "Понсстройинженеринг" и е предложил цена от 4.597 млн. евро без ДДС и срок на изпълнение 165 календарни дни. Две компании не са успели да стигнат до финалния етап и са били остранени при документалната проверка. Това са "Ейфаж гражданско строителство" и "Дунав дрилинг" ДЗЗД.

Проектът

Приключващата в момента процедура е за последната част от интерконектора с Румъния. Тя минава по дъното на Дунав и трябва да свърже изградената вече наземна инфраструктура в Русе и Гюргево. Това е поредният опит да се намери изпълнител на трасето. Преди две години причината за това беше оттеглянето на избрания румънски консорциум, а миналата година българската "Станилов" се отказа от договора, тъй като не можа да се разбере с германския си подизпълнител.

Междусистемната връзка е с обща дължина 25 км, а подводният преход е малко над 2 км. Максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб.м годишно.

Още две седмици за заема на БЕХ

До момента нито една банка не е подала обвързваща оферта за предоставяне на кредит от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Преговорите с банките продължават, яснота трябва да има до две седмици, тъй като споразумението с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонкурГлобал Марица-изток 3" изтича на 26 февруари. "Трябва много бързо да се организираме и да финализираме успешно този процес", каза Теменужка Петкова. Тя беше категорична, че засега няма вариант за предоставяне на държавна гаранция за заема.

Намирането на заем е жизненоважно за енергийния сектор, защото без него НЕК не може да се разплати с двете американски централи, което създава междуфирмена задлъжнялост. Липсата на развитие в тази посока е основната причина за смяната на изпълнителния директор на холдинга Жаклен Коен, каза Петкова. Към момента задълженията на НЕК към двете централи са 950 млн. лв., а те от своя страна дължат на "Мини Марица-изток" общо 340 млн. лв.

 
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал