🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Решението за газовата връзка с Гърция се подписва на 10 декември

Всички спорни въпроси вече са изчистени, каза енергийният министър

България продължава ускорено да работи и по връзката със Сърбия, е съобщила Теменужка Петкова
България продължава ускорено да работи и по връзката със Сърбия, е съобщила Теменужка Петкова
България продължава ускорено да работи и по връзката със Сърбия, е съобщила Теменужка Петкова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
България продължава ускорено да работи и по връзката със Сърбия, е съобщила Теменужка Петкова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Окончателното инвестиционно споразумение за изграждане на междусистемната газова връзка на България с Гърция ще бъде подписано на 10 декември в София. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия за развитието на енергийния съюз, която се проведе в рамките на годишната среща на върха на атлантическия съвет в Истанбул, цитирана от БТА. Решението беше отлагано на няколко пъти, като един от основните проблеми е, че не може да се докаже икономическата целесъобразност на проекта.

Финансиране

Идеята за интерконектора се появи през 2009 г., когато газовите доставки за България и региона бяха спрени за близо две седмици от "Газпром". Проектът е приоритетен и за Европейската комисия, която вече е отпуснала 45 млн. евро за неговото финансиране. Очаква се Брюксел да отпусне още 35 млн. евро, след като преди броени дни връзката с Гърция беше включена в ревизирания списък с приоритетни енергийни проекти на съюза. Общата прогнозна стойност е 220 млн. евро и засега не се знае как ще бъдат осигурени останалите средства.

"Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор", коментира Петкова пред "Дарик". "Това, което успяхме да направим с нашите гръцки партньори, е да изясним всички спорни въпроси, които съществуваха по споразумението на проекта", уточни тя. По време на срещата тя е посочила още, че България продължава ускорено да работи и по връзката със Сърбия, която ще позволи интегриране на пазарите в региона.

Капацитет

Преди месец стана ясно, че предстои нов пазарен тест, за да се види колко компании са готови да резервират капацитет от мощността на тръбата. При предишния подобен тест се оказа, че интерес има основно от "Булгаргаз" и в по-малки количества от гръцката DEPA. Двете компании обаче са готови да резервират общо 1.2 млрд. куб. м газ при планиран капацитет от 3 млрд. куб. м газ годишно с възможност за разширение до 5 млрд. куб. м.

Желанието на България беше капацитетът да се вдигне до 20-25 млрд. куб. м, а при посещението си в Азербайджан през юни тази година премиерът Бойко Борисов дори коментира, че капацитетът трябва да стане 30 млрд. куб. м. Исканията на България за по-голям капацитет също са сред причините за забавянето на проекта, намекна преди време вицепремиерът Томислав Дончев.

Все още няма коментари
Нов коментар