🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Военният министър ще предложи девет проекта за модернизиране на армията

Стойността им е около 4 млрд. лева

Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на НАТО с Русия в последните няколко дни, което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее
Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на НАТО с Русия в последните няколко дни, което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее
Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на НАТО с Русия в последните няколко дни, което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее    ©  Велко Ангелов
Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на НАТО с Русия в последните няколко дни, което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Военният министър не бе категоричен дали държавата ще избере скъпата поддръжка МиГ-29 за 80 млн. лв. или охрана с договор от американски самолети.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще представи пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента девет инвестиционни проекта за модернизация на Българската армия за около 4 млрд. лева. "Не казвам, че те трябва да бъдат извадени точно сега", заяви той в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

Съветът  ще заседава на 27 април, понеделник, и ще обсъди и развитието на въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност. Той бе свикан от президента Росен Плевнелиев заради напрегнатата международна обстановка. 

В отбраната не е розово

"Ще алармирам за изключително тежкото състояние на армията. Трябва да се вземат мерки за модернизация. Имаме около 30 000-на армия и смисълът е всички военни да се обучават, да тренират, да участват в мисии, а държавата не успява да осигури достатъчно средства на военновъздушните сили, защото по стандартите на НАТО 180 часа във въздуха са необходими на един пилот. Ние не можем не само да ги покрием тези стандарти, ами сме и много под тях. Аз съм силно обезпокоен за от състоянието на военновъздушните ни сили, притеснявам се за живота и здравето на тези момчета", коментира Ненчев.

По думите му освен ремонт на самолети от военновъздушните сили и купуването на нова ескадрила многоцелеви изтребители ще трябват средства за ремонт на фрегатите на военноморските сили, купуването на 3D радари за опазване на въздушното пространство, както и камери за проследяване на утилизацията във военните заводи.Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на НАТО с Русия в последните няколко дни, което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее. На заседанието на КСНС ще бъде направен анализ на заплахите за националната сигурност, сред които "Ислямска държава", конфликтът в Украйна и т.н.

Американски или руски самолети

Военният министър не уточни категорично дали държавата ще избере скъпата поддръжка на руските самолети МиГ-29, която ще струва 80 млн. лв. (и заради която му е бил предложен подкуп - виж карето, бел.ред.), или охрана с договор от американски самолети. "Ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ-29 е нецелесъобразен заради несъвместимостта им със стандартите на НАТО", каза Ненчев. Той посочи, че до момента не е обсъждан нов договор за поддръжката им, но се водят преговори, въпреки че 80 млн. лв. са "изключително много пари за днешното състояние на българската икономика".

"Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ. Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна. Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ, които са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности", коментира министър Ненчев.

На въпрос за вариант, при който България да бъде охранявана по договор от американски самолети, той заяви: "На мен не ми се иска да вземам прибързано решение по този толкова важен и за армията, и за обществото казус. Ние трябва да направим стъпки за превъоръжаване и евентуално търсене на възможности за нов многоцелеви самолет. Нещо, което е належащо и необходимо", смята военният министър.

 

Прокуратурата започна проверка за предложения подкуп на военния министър

Прокуратурата е започнала проверка за предложен подкуп на военния министър Николай Ненчев. Разследващите са се самосезирали по повод интервю на лидера на земеделците пред в. "Сега", в което чистосърдечно признава, че е бил офериран с процент от евентуална сделка за ремонт на руските ни изтребители МиГ на обща стойност 80 млн. лева. Кой му е отправил това предложение обаче министърът не уточнява. 

"До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица съобразно чл. 205, ал. 2 НПК", добавят от прокуратурата. На въпрос защо не е уведомил прокуратурата министърът обясни: "Не съм имал основание. Казах, че имаше предложение, покана за разговор и намек за подобно нещо, което аз категорично отказах. Тези хора са изключително изобретателни, никога не се тръгва директно."

Предстои Ненчев да бъде поканен да даде обяснения по случая. Предмет на проверката ще бъдат и данните за отправени смъртни заплахи срещу военния министър, за които самият той съобщава в интервюто. Той признава, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските МиГ по повод въпрос дали армията ни може да поиска американските изтребители Ф-15, които са в България по линия на НАТО, да останат по-дълго време.
Все още няма коментари
Нов коментар