Чуждите инвестиции в България са се увеличили

Ръстът към края на април се дължи най-вече на повече заеми към дъщерни дружества

За първите 4 месеца на годината стойността на чуждите инвестиции у нас е била 523.5 млн. евро
За първите 4 месеца на годината стойността на чуждите инвестиции у нас е била 523.5 млн. евро
За първите 4 месеца на годината стойността на чуждите инвестиции у нас е била 523.5 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За първите 4 месеца на годината стойността на чуждите инвестиции у нас е била 523.5 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 Все повече инвестиции в България идват от регистрирани в Холандия фирми.

Преките чужди инвестиции в България започват отново да нарастват, но благодарение на кредити, отпуснати от чужди компании на български фирми, в които държат дял. През първите четири месеца на 2015 г. преките инвестиции са се увеличили с 96.9 млн. евро спрямо същия период на 2014 г. и достигат 523.5 млн. евро. Предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) обаче показват, че инвестициите в дялов капитал и реинвестициите на печалба всъщност са намалели, а именно те са показател за дългосрочен инвеститорски интерес в страната. Междувременно чуждите инвестиции от Холандия заемат все по-голям дял от всички (около 88%), като почти изцяло са формирани от дългови инструменти. Причината за това обаче се дължи на либералния данъчен режим в страната, който привлича много компании да се регистрират там заради данъчните облекчения, и често зад тях стоят български собственици.

Междуфирмените кредити носят ръста

Въпреки че през април 2015 г. се наблюдава оттегляне на чужди капитали спрямо април 2014 г., равносметката за първите четири месеца е положителна: преките инвестиции в България се увеличават за периода на годишна база. Големият ръст е всъщност при дълговите инструменти. Те се увеличават с 126.1 млн. евро до 408 млн. евро за януари - април 2015 г. Така техният дял в общите инвестиции достига 77.9%. Дълговите инструменти представляват най-вече кредити, които чужди компании отпускат на българските си дъщерни фирми. Този тип инвестиции понякога се влагат с цел да се повиши производителността на местния бизнес, но може и да са оборотни средства. Излизането на инвеститорите от тези инвестиции може да се случи много по-бързо, отколкото от тези в дялов капитал. Така, ако инвестициите в дялов капитал нарастват, това означава, че инвеститорите са по-сигурни в бизнес средата в страната и имат по-дългосрочни намерения. Не е такъв случаят обаче в България през първите четири месеца на 2015 г. - за периода инвестициите в дялов капитал намаляват с 27.6 млн. евро и стойността им спада до 61.8 млн. евро. Реинвестираната печалба също намалява, но с по-бавен темп: с 1.6 млн. евро до 53.7 млн. евро. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти спадат обаче двойно - до 17 млн. евро.

Холандия далеч пред всички

Холандия продължава да държи челната позиция като най-голям източник на инвестиции в България. Общата им стойност за периода е била 464.8 млн. евро, тоест те представляват 88.7% от всички преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и в огромната си част са под формата на дългови инструменти. Нарастването на холандските инвестиции не е чак толкова изненадващо, след като през 2014 г. те отново бяха на първо място. Тогава обаче делът им беше по-малък - 60% от всички ПЧИ. Това не означава, че всички тези инвестиции са действително холандски. В Нидерландия съществува правна форма B.V., под която могат да се регистрират компании, които на практика са офшорни. Собствениците на много от големите български фирми са регистрирани именно под тази форма. Собственикът на "Лукойл Нефтохим" например също е регистриран в Холандия, но с руски капитали.

Другите страни, които са основни източници на инвестиции в България, са Белгия, САЩ, Великобритания. Прави впечатление и появата на Гърция в класацията, като на практика тя се превръща в най-големия източник на инвестиции в дялов капитал в България, тоест в закупуване на дялове в български дружества. Влияние за това вероятно оказва макроикономическата стабилност у нас на фона на големите сътресения и несигурност в гръцката държава. Нарастват инвестициите и от Британските Вирджински острови, които са предпочитана офшорна зона за българските бизнесмени.

Какво ще привлече повече инвестиции

На представяне на годишното издание "България в цифри" на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в сряда председателят на палатата Цветан Симеонов заяви, че бизнес климатът в страната ще продължи да се подобрява до края на годината, съобщи investor.bg. По негови думи обаче трудно могат да се привлекат нови инвестиции у нас ако не се направят промени по отношение на административната тежест, честата промяна на законите и достъпа до финансиране за бизнеса, а "данъчната политика държи страната ни на челните места по привлекателност за инвестиции и не трябва да се променя". България заедно с Ирландия и Кипър има най-ниски корпоративни данъци в ЕС, което се счита за основно предимство за привличане на инвеститори и затова традиционно сме против идеята за хармонизиране на данъчните ставки в ЕС. В края на май германският икономически всекидневник Handelsblatt съобщи, че Европейската комисия обмисля въвеждането на единен минимален корпоративен данък в ЕС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 2
    • + 8

    Никакви инвестиции не са това.Това са офшорки,които на практика произхода на парите са отново България - т.е откраднати пари преди време сега се пишат инвестирани в България.

    Нередност?
Нов коментар