🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждите инвестиции през март падат рязко

Най-много чужди инвестиции са дошли от Холандия

Въпреки ниските корпоративни данъци в България чуждите инвестиции намаляват
Въпреки ниските корпоративни данъци в България чуждите инвестиции намаляват
Въпреки ниските корпоративни данъци в България чуждите инвестиции намаляват    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Въпреки ниските корпоративни данъци в България чуждите инвестиции намаляват    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двойно намаляват преките чужди инвестиции в капитали на български дружества през първото тримесечие на 2015 г.

Чуждите инвестиции в България продължават да намаляват през първото тримесечие на 2015 г. според предварителните данни на БНБ. Преките са спаднали с 8.4% на годишна база и възлизат на 317.3 млн. евро към края на март. Най-много намаляват инвестициите в дялов капитал, докато само тези в дългови инструменти нарастват. Това означава, че все по-малко чужди инвеститори са склонни да създават или придобиват компании в България, а повечето инвестиции са под формата на кредити, отпуснати от чужди компании на български фирми, в които те имат участие. Данните за географската структура на инвестициите пък показват, че много от чуждите инвестиции вероятно са български, които минават през офшорни компании в Холандия.

Все по-малък инвеститорски интерес

Въпреки че януари и февруари не бяха от месеците с високи инвестиции, то истинският срив се наблюдава през март, когато стойността на преките инвестиции се смъква близо 4 пъти спрямо същия месец на предходната година и възлиза на едва 52.8 млн. евро. Вероятно при ревизирането на предварителните данни сумата ще се увеличи, но едва ли значително. За цялото първо тримесечие се вижда, че двойно спадат инвестициите в дялов капитал – от 101.1 млн. евро през първите три месеца на 2014 г. до едва 44.1 млн. евро през 2015. Това намаление показва, че България се възприема от все по-малко инвеститори като дестинация за дългосрочни инвестиции. Именно придобиването на дялове от капитал в български дружества представлява дългосрочна инвестиционна цел, защото по принцип излизането от този тип инвестиции отнема повече време, отколкото при изтеглянето на средства, предоставени като вътрешнофирмени заеми.

Намаляват и инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти – от 26.6 млн. евро през януари-март 2014 г. до 9.4 млн. евро за същия период на 2015 г. По-положителна вест е, че реинвестирането на печалбите остава почти на същото ниво, както и през предходната година – 40.2 млн. евро през първите три месеца на 2015 г. спрямо 42.2 млн. евро за същия период на 2014 г. Въпреки това този вид инвестиция заема най-малък дял от всички инвестиции. Единственият вид инвестиции, които нарастват, са именно под формата на дългови инструменти, тоест междуфирмени заеми. Те се увеличават до 233 млн. евро през първото тримесечие на 2015 г.

Холандия инвестира най-много

Най-много преки инвестиции продължават да идват от Холандия – 380.8 млн. евро, следвана от Белгия с 39.1 млн. евро, Великобритания и САЩ. Това не е изненада, след като през миналата година холандските инвестиции отново бяха на първо място - 750 млн. евро, или около 60% от всички ПЧИ. На практика обаче далеч не всички от тези инвестиции са действително холандски. В Холандия има правна форма, наречена B.V., и всички компании под такава регистрация на практика са офшорни. Собствениците на много от големите български фирми са регистрирани именно под тази форма. Почти всички инвестиции от Холандия, Белгия и Великобритания са под формата на дългови инструменти. Най-голям отлив на инвестиции има от Люксембург, Британските Вирджински острови и Франция. Те са отново класифицирани като "дългови инструменти", тоест представляват върнати заеми от български фирми към чуждестранните им собственици. Благодарение на либералните си данъчни режими Люксембург и Британските Вирджински острови са едни от предпочитаните офшорни зони за български бизнесмени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    В други медии пък има също информация по темата, но на другият полюс.
    Не че не зачитам Капитал за авторитетна медия, дори и след като ни принуди да си плащаме, за да го четем онлайн и въпреки това да гледаме рекламите, които изскачат отвсякъде.
    Все пак е странно...
    http://frognews.bg/news_91445/3-pati-skochiha-chujdestrannite-investitsii-v-Balgariia/

    Нередност?
  • 2
    vanyadi avatar :-|
    vanyadi

    Здравейте, за статията са използвани данните от прессъобщението на БНБ, което може да се намери на този линк: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/201503_s_fdi_pub_bg.pdf
    В него данните за първото тримесечие на 2014 г. са ревизирани, докато тези за март месец 2015 г. все още са предварителни, и както пише в статията:"Вероятно при ревизирането на предварителните данни сумата ще се увеличи". Разминаването с изказването на господин Стамен Янев идва от това, че той е използвал за сравнение не ревизираните данни за първите три месеца на 2014 г., а предварителните, които БНБ е публикувала преди около година на този линк: http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/201403_s_fdi_pub_bg.pdf

    Нередност?
Нов коментар