🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Щрабаг" ще ремонтира пътя Поморие – Ахелой

Поръчката е за 16.5 млн. лева, а участъкът ще стане четирилентов

За изграждането на допълнителни платна на пътя Бургас - Слънчев бряг във въпросните участъци се говори от години
За изграждането на допълнителни платна на пътя Бургас - Слънчев бряг във въпросните участъци се говори от години
За изграждането на допълнителни платна на пътя Бургас - Слънчев бряг във въпросните участъци се говори от години    ©  Мария Съботинова
За изграждането на допълнителни платна на пътя Бургас - Слънчев бряг във въпросните участъци се говори от години    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента текат процедури за избор на изпълнители за обходите на Поморие и Ахелой

Дружеството "Щрабаг", собственост на австрийското "Бау Холдинг Бетайлигунгс Акциенгезелшафт", ще ремонтира пътя Поморие – Ахелой срещу 16.47 млн. лева без ДДС. Това става ясно след отваряне на ценовите оферти в процедурата за реконструкция, включваща изграждане на второ платно от км 212 до км 217 и от км 210 до км 215 на пътя Слънчев бряг – Бургас.

Търгът събра четири оферти: на "Щрабаг", "Трейс груп холд", "Автомагистрали Черно море" и Обединение "Слънчев бряг" ("ПСТ груп" и "АБ инвест НН"). До отваряне на цените достигнаха само строителната компания с австрийски собственик и "Трейс груп холд". Те имат равен брой точки на техническите оферти – 75. Това прави "Щрабаг" победител с цена от 16.47 млн. лв. Ценовото предложение на "Трейс" е 16.97 млн. лв.

Ремонтът ще се финансира от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 12 месеца.

Важен участък

Първокласният път 1-9 Слънчев бряг – Бургас е един от важните за региона с целогодишен интензивен трафик. Проектът цели да се повиши безопасността на движение и да се облекчи трафика между Ахелой и Поморие. Началото на реконструирания участък при км 212 е от бъдещия обходен път на гр. Ахелой, а краят е при бъдещия обход на гр. Поморие при км 217.

В момента текат процедури за избор на изпълнители за двата обхода. Търгът за този на Поморие с прогнозна стойност 20 млн. лева събра осем оферти. Проектът за обхода на Ахелой в момента се актуализира.

И дълга история

За изграждането на допълнителни платна на пътя Бургас - Слънчев бряг във въпросните участъци се говори от години. Проектите се забавиха заради отчуждения, спорове на черноморските общини с държавата за финансиране и липса на пари за самия ремонт. Средства се търсеха от оперативните програми, програма "Транзитни пътища" на Световната банка и в крайна сметка правителството реши да плати от бюджета. Пътят е натоварен целогодишно, а след проливни дъждове миналата година беше залят от вода и временно затворен. През летния сезон пък интензивността на движението е толкова висока, че задръстванията са ежедневие и изнервят превозвачи и туристи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 4

    Същата компания ремонтира пътя Видин-Монтана , който пропадна , същата компания ремонтира път 1-7от Петолъчката до с.Окоп , който е като швейцарско сирене 2 години след ремонта , абсолютно бездарна компания , пестяща от качество на материали и асфалтова смес ... ама защо да и се търси отговорност като има балами да плащаме . Мисля ,че имаха още един проект който бяха о*рали.

    Нередност?
Нов коментар