🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ПСТ груп" най-вероятно ще строи обхода край Поморие

Консорциум между ПСТ и "Понсстройинженеринг" предлага цена от 14.3 млн. лв., което е с почти 30% под очакваната

Целта на обхода е да облекчи автомобилния трафик към Слънчев бряг.
Целта на обхода е да облекчи автомобилния трафик към Слънчев бряг.
Целта на обхода е да облекчи автомобилния трафик към Слънчев бряг.    ©  Мария Съботинова
Целта на обхода е да облекчи автомобилния трафик към Слънчев бряг.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ПСТ груп", която се свързва с ПИБ, има каменна кариера в близост и затова може да предложи по-ниска цена.

Поръчката за 6 км по-добър път по трасето Бургас - Слънчев бряг вече има почти сигурен строител. Ако се съди по вече раздадените технически оценки и подадените цени, обходът на Поморие ще се прави от обединение между "ПСТ груп" и "Понсстройинженеринг", макар официално класиране все още да няма. Търгът беше с прогнозна стойност 20 млн. лева без ДДС и предложената цена е с почти 30% по-ниска. Отсечката трябва да бъде готова за една година от подписването на договор.

Проектът за обходния път на Поморие заедно с околовръстното на Ахелой и на свързващия път между двата обхода ще се плаща от държавния бюджет.

В началото бяха осем

Оферти за поръчката бяха подали осем участника, почти всички в обединения, с изключение на "Автомагистрали - Черно море", "Иса 2000" и "Трейс груп холд". В сдружението "Анхиало 2015" влизат "Инжстройинженеринг", "АБ инвест НН" и "Пътстрой Бургас" (собственост на "Хидрострой"), а "Поморие 2015 - С" включва "Пътно поддържане - Сливен" и "Пътинженерингстрой - Т". "ПСТ груп" е подала оферта заедно с "Понсстройинженеринг" в обединението "Поморие 2015".

Чуждите участници в търга са австрийският консорциум "Страбаг" ДЗЗД"(Щрабаг" и Strabag) и турското обединение "Мейн иншаат".

Почти същите компании подадоха оферти и за връзката между Ахелой и Поморие, която е с прогнозна цена 20 млн. лв. Към началото на август са разгледани офертите, в две от тях няма открити липси, а останалите пет кандидата са поканени да отстранят липсите.

Цени от петима

Критериите на търга са техническо предложение и ценова оферта с равна тежест. До по-късен етап са допуснати само някои от участниците, вероятно защото не са запълнили пропуските в документацията, която е трябвало да представят.

За своите технически предложение ДЗЗД "Анхиало 2015", "Автомагистрали - Черно море" и консорциум "Страбаг" са получили максимална оценка от 100 точки, ДЗЗД "Поморие 2015" - 90 точки, а само със 70 точки е класирано обединението "Поморие 2015 - С".

Ценовите оферти на участниците също са получени. Най-ниската предложена цена е 14.34 млн. лв. без ДДС на "ПСТ груп" и бургаската "Понсстройинженеринг" с мажоритарен собственик бургаския бизнесмен Милко Милков. "ПСТ груп" беше част от пътния холдинг на Васил Божков до 2014 г. В две последователни смени на собствеността дружеството премина към офшорни компании, като сега е собственост на кипърската "Колвик сървисис лимитид". Цялото предприятие е заложено в Първа инвестиционна банка за над 55 млн. лв. Доскоро дялово участие в "ПСТ груп", която е под номер 7 в класацията на "Капитал" за най-големи обороти в строителството през 2015 г., се приписваше на депутата Делян Пеевски. След спирането на обществени поръчки от страна на премиера Бойко Борисов имаше разместване в сектора и от директорския борд на "ПСТ груп" излезе пътният експерт Цветан Цонев. В момента в борда на директорите на ПСТ е единствено бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев. От сектора смятат, че контролът на компанията отново е изцяло в ПИБ.

Източници на "Капитал" обясниха, че цената на "ПСТ груп" е най-ниска вероятно заради факта, че в близост до обекта имат каменни кариери, откъдето могат да взимат камъни за направата на асфалт, което сваля цената.

С по-висока предложена цена са "Автомагистрали Черно море" - 15.99 млн. лв. без ДДС. Останалите три ценови оферти са около 16.5 млн.лв без ДДС.

Обходът край Поморие

Проектът включва изграждане на обход на град Поморие, като дължината на участъка е 5.848 км. Предвижда се разширеният път да преминава западно от Поморие, в периферната част на града. Според описанието на търга първокласният път е от "изключително значение за бургаския регион, съществуващият участък, който преминава в близост до града, е натоварен и разрастването на туристическите комплекси допълнително утежняват целогодишно трафика". В описанието пише още, че действителната скорост на движение по участъка в момента е 50км/час, а в проектното предложение се предвижда бъдещата да е 90км/час.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xax avatar :-|
    xax
    • - 1
    • + 3

    15 млн тук, 20 там - направо да пускат един скоростен път Черно Море :)

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    "Източници на "Капитал" обясниха, че цената на "ПСТ груп" е най-ниска вероятно заради факта, че в близост до обекта имат каменни кариери, откъдето могат да взимат камъни за направата на асфалт, което сваля цената."

    Само да кажа, че с подобни мотиви ИСА 2000 защитаваше ниската си цена за Хемус. КЗК ги отхвърли като несъстоятелни.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "xax":

    Скоростен път не звучи добре. Или магистрала, или нищо. Иначе няма ПР.

    Нередност?
Нов коментар