АЕЦ "Козлодуй" печели основно от износа на ток

БЕХ е отпуснал нов заем от 35 млн. лв. на дъщерните си дружества

През първите шест месеца на 2015 г. обаче дружеството е произвело с 0.32% по-малко електроенергия.
През първите шест месеца на 2015 г. обаче дружеството е произвело с 0.32% по-малко електроенергия.
През първите шест месеца на 2015 г. обаче дружеството е произвело с 0.32% по-малко електроенергия.    ©  Капитал
През първите шест месеца на 2015 г. обаче дружеството е произвело с 0.32% по-малко електроенергия.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разходите на централата за полугодието са отбелязали увеличение от 2% спрямо същия период на 2014 г. Това се дължи  на увеличението на разходи за заплати със 7% и за външни услуги, където са изхарчени близо 50 млн. лв.

Държавната атомна централа АЕЦ "Козлодуй", която е най-големият производител на електроенергия в страната, запазва добрия си финансов резултат за полугодието на 2015 г. Дружеството е реализирало печалба от 67.400 млн. лв., сочи публикувания отчет. Реално това е повишение с едва 3 млн. лв. спрямо първите три месеца на годината когато централата отчете печалба от 63.334 млн. лв. Резултатите на централата спрямо полугодието на 2014 г. обаче имат съществено подобрение с 21.171 млн. лв., което е повишение с 46%. Това се дължи на по-малки загуби от преустановени дейности. В същото време разходите са нараснали с малко по-голям темп от приходите.

Приходи и продажби

Същевременно приходите на дружеството от 424.6 млн. лв. за първите шест месеца на 2015 г. се запазват почти непроменени, отбелязвайки увеличение от едва 0.17% спрямо същия период на миналата година. Основна част от тях (97%) са формирани от продажбата на електроенергия. През първите шест месеца на 2015 г. обаче дружеството е произвело с 0.32% по-малко електроенергия. Това се дължи основно на по-малките количества (-15%), които централата е осигурила за регулиран пазар (битови потребители и дребен бизнес) поради излизането на по-големите фирми на свободен пазар, където купуват електроенергията си на пазарен принцип. Това обаче е довело до увеличение на продажбите на АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар, където цената, която дружеството може да постигне, е значително по-добра от тази за регулирания, която е определена от КЕВР на 30 лв. за мегаватчас. В отчета на централата е записано, че средната цена на пазарните доставки се е увеличила с 2.91 лв. на мегаватчас.

От данните, публикувани от дружеството, се вижда и друга интересна тенденция и тя е, че количествата продадени за вътрешния пазар за полугодието, са намалели с 18.3%. Това може да се обясни със свиването на потреблението от страна на едрите консуматори или вноса на енергия от съседни страни. В същото време електроенергията, продавана от АЕЦ "Козлодуй" за износ, се е увеличила с със 70.8%, сочат данните.

Разходите на централата за полугодието са отбелязали увеличение от 2% спрямо същия период на 2014 г. Това се дължи най-вече на увеличението на разходи за заплати със 7% и за външни услугиу където са изхарчени близо 50 млн. лв. (15% увеличение). В последните с най-голям дял са разходите за поддръжка и ремонт, следвани от сключените застраховки. В тази връзка председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев неколкократно е обяснявал как централата дава по 1 млн. лв. годишно за косене на трева във връзка с намеренията за намаляването на подобни разходи.

Инвестициите на АЕЦ "Козлодуй" за полугодието са изцяло от собствени средства – 40.295 млн. лв. и са насочени основно за удължаване живота на 5 и 6 блок на централата (27.888 млн. лв.), увеличаване на топлинната мощност на реакторите до 104% (2.514 млн. лв.), както и мероприятия, свързани със стрес тестовете и лицензионните условия.

Кой на кого дължи

Търговските задължения на АЕЦ "Козлодуй" са намалели с 32% спрямо края на 2014 г. заради платените близо 45 млн. лв. на доставчици най-вече за извозеното отработено ядрено гориво към Русия през миналия декември. През първото полугодие Националната електрическа компания (НЕК) е продължила да забавя плащанията за електроенергия към АЕЦ "Козлодуй", вследствие на което са платени само 20 млн. лв. от 102 млн. лв. за текущите доставки.

БЕХ отчита добри резултати

Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на държавните енергийни дружества, отчита съществено подобрение на финансовите си резултати, сочат данните от предварителния междинен отчет на дружеството. Печалбата преди данъци за полугодието на 2015 г. е в размер на 113.232 млн. лв., което е увеличение от 136.1% спрямо същия период на миналата година. Основната причина за това изменение са увеличените приходи от дивиденти от дъщерните дружества на БЕХ с 57 млн. лв. (171.8%). Причина за тази разлика е решението на "Булгартрансгаз" да отчисли дивидента върху печалбата си за 2013 г. в размер на 53 млн. лв., което беше взето през юли 2014 г. и не е е отчетено в резултата на БЕХ за първото полугодие на 2014 г. Ако обаче този приход бъде отразен, реалното увеличение на приходите от дивидент за 2015 г. спрямо 2014 г. на годишна база е 3.898 млн. лв.

Финансовите приходи на БЕХ също бележат ръст от 17.5%, достигайки 46 млн. лв. Те са формирани основно от лихви за просрочия по отпуснати заеми на дъщерните дружества на холдинга. В същото време оперативните разходи са намалели с 27.6%, като от тях най-голямо съкращение от 55% има на разходите за външни услуги, от които 53% са за консултантски услуги. От отчета става ясно, че тяхното намаление е близо 650 хил. лв. и идва от намаляването на часовите ставки на адвокатските дружества през 2015 г. чрез подписването на тригодишни рамкови договори. Отделно намаление се наблюдава в разходите за материали (39%), както и за персонал (7%.). Към средата на годината вземанията на БЕХ от дъщерните му дружества са на обща стойност 1.600 млрд. лв. Те са формирани от предоставени заеми и дължими лихви. Спрямо началото на годината тези вземания са намалели с 5.7 млн. лв. В същото време БЕХ е предоставил нови заеми на "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" съответно за 15 и 20 млн. лв. с цел да се подпомогнат финансовите им баланси, пише още в отчета.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    historama avatar :-|
    historama
    • - 1
    • + 9

    Нещо, за което се говори отдавна - т. нар. "евтин" ток е предназначен най-вече за експорт, т.е. бизнесът изобщо не го и помирисва.

    Нередност?
  • 2
    korc avatar :-|
    Кортик
    • - 1
    • + 4

    Редно е ЕС да изкупува излишния скъп ток който ни натресе.

    Нередност?
Нов коментар