БЕХ няма да плаща дивидент на държавата и за 2015 г.

Банките се интересуват от финансовата стабилност на холдинга

На 18 септември държавната мегаструктура очаква прегледа на кредитния й рейтинг от рейтинговата агенция Fitch, която през март го намали с една степен
На 18 септември държавната мегаструктура очаква прегледа на кредитния й рейтинг от рейтинговата агенция Fitch, която през март го намали с една степен
На 18 септември държавната мегаструктура очаква прегледа на кредитния й рейтинг от рейтинговата агенция Fitch, която през март го намали с една степен    ©  Георги Кожухаров
На 18 септември държавната мегаструктура очаква прегледа на кредитния й рейтинг от рейтинговата агенция Fitch, която през март го намали с една степен    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заемът от 650 млн. евро трябва да бъде усвоен до средата на ноември. 

Българският енергиен холдинг (БЕХ), който обединява десетте основни държавни енергийни дружества в страната, няма да внесе дивидент в националния бюджет за 2015 г., а със средствата вероятно отново ще бъде увеличен капиталът му. По този начин държавата ще подпомогне БЕХ, който се готви да вземе заем за 650 млн. евро и да емитира облигации на същата стойност, с което финансовата му задлъжнялост значително ще нарасне. Това става ясно от отговорите на постъпилите запитвания във връзка с публикуваната на 3 септември покана за участие в конкурс за избор на финансираща институция за предоставянето на заем, който ще бъде използван за покриване на задълженията на Националната електрическа компания към двете американски централи – "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Te са в размер на приблизително 900 млн. лв., но с останалите средства холдингът има намерение да покрие задълженията на НЕК към други производители, както и да подобри финансовата си ликвидност. За намирането на средствата холдингът обяви процедура и за избор на финансов консултант, който да емитира облигации на същата стойност и да предостави мостово финансиране. В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че големи банки вече са заявили интерес да кредитират БЕХ.

Капиталът на БЕХ беше увеличен в края на юли с близо 240 млн. лв. със средствата от индивидуалната печалба за 2104 г. с решение на министъра на енергетиката. С това увеличение капиталът на дружеството стана общо 3.188 млрд. лв. На консолидирано ниво обаче дружеството реализира загуба за миналата година в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 г.

През 2014 г. БЕХ плати на държавата само 20.508 млн. лв., тъй като с постановление на Министерския съвет беше решено, че отчисленията към бюджета ще бъдат 70% от консолидираната печалба. Така с останалите средства от индивидуалната печалба беше увеличен капиталът му.
 Финансова стабилност?  Основните въпроси, от които потенциалните банки - кредиторки на Българския енергиен холдинг (БЕХ), се интересуват, са финансовата стабилност на държавната мегаструктура и подкрепата от страна на държавата. Сред конкретните въпроси към БЕХ са дали държавата ще предостави гаранция за заема. От холдинга обаче посочват, че към настоящия момент няма такава и офертите трябва да са на необезпечена основа. За първи път официално това беше съобщено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова през август пред журналисти. Основният проблем за предоставянето на гаранцията е, че държавният бюджет за 2015 г. не е предвидил такава. Потенциалните кандидати в процедурата се интересуват и как държавата ще гарантира, че общото финансово състояние на БЕХ ще се подобри. Отговорът на холдинга е, че това може да се гарантира от последните законодателни промени, които бяха приети. Едно от тях е задължението производителите на електроенергия да внасят 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система", както и орязването на плащанията за енергията по преференциални цени. От БЕХ все пак посочват, че все още е много рано да се отчете икономическият ефект от ценовото решение на регулатора, което влезе в сила от 1 август. Банките се интересуват и от кредитния рейтинг на БЕХ, който през март тази година беше намален от международната рейтингова агенция Fitch с една степен до BB, а перспективата беше променена на отрицателна най-вече заради нарасналия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК). От БЕХ очакват прегледът на агенцията за средата на годината да бъде публикуван на 18 септември.

Делата на Европейската комисия (ЕК) срещу БЕХ заради съмнения за злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар и това на руската "Атомстройекспорт" срещу НЕК за 1 млрд. евро заради проваления проект "Белене" очаквано също интересуват банките. От БЕХ обаче отказват да дадат повече информация за техния ход. Резултатите от второто обаче се очакват скоро, а ако НЕК загуби, това със сигурност няма да повлияе добре на пласирането на облигационната емисия.

От отговорите на БЕХ става ясно също, че заемът трябва да бъде усвоен до първата половина на ноември. Причината за бързането е, че условията по споразуменията между НЕК и двете американски централи за предоговаряне на дългосрочните им договори (едно от които е изплащането на задълженията на НЕК) трябва да бъдат изпълнени до края на ноември. Специално в споразумението с "КонтурГлобал" дори има клауза, която предвижда неговото автоматично разваляне, ако НЕК не се изплати до края на ноември. Изпълнителният директор на компанията Гари Лесли дори коментира през миналата седмица, че има опасност от недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се издължи на двата американски теца до 30 ноември.

Вече има заявен интерес от банки

Има заявен интерес от големи банки да отпуснат кредита, с който НЕК ще може да разплати задълженията си. Това заяви в събота в Бургас министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНР.

"В момента, в който тези средства се влеят в сектора, това ще отпуши системата, ще даде възможност мините да се разплатят със своите доставчици, да покрият свои други задължения, да извършат инвестиционни разходи, които са изключително важни за сектора. И се надявам нещата да добият едно положително развитие. Надявам се до месец–месец и половина да имаме резултат от процедурата, която Българският енергиен холдинг провежда. Да ни бъдат предоставени условия, които са най-изгодни, така че да не се допуска оттук нататък по-голямо финансово натоварване на системата от това, което всъщност тя може да понесе", обясни Петкова.

И синдикатите на протест за цената на тока

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще подкрепи протеста на работодателските организации, които настояват за връщане на цената на електроенергията на нивата отпреди 1 август, когато беше взето последното ценово решение. Това съобщи в петък вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов в Ловеч. Оттам обаче все още не са взели решение дали ще протестират заедно с работодателите на 30 септември, или ще организират свой протест. В края на юли те протестираха в София заедно заради очакваното поскъпване на електроенергията.
Все още няма коментари
Нов коментар