Местни избори 2015: БСП издигна Георги Гергов за кмет на Пловдив

Скандалният бивш кмет на Варна Кирил Йорданов обяви, че отново се кандидатира за поста

В края на ноември след резултатите от парламентарните избори Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново на тази позиция през декември.
В края на ноември след резултатите от парламентарните избори Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново на тази позиция през декември.
В края на ноември след резултатите от парламентарните избори Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново на тази позиция през декември.    ©  Надежда Чипева
В края на ноември след резултатите от парламентарните избори Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново на тази позиция през декември.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партийната конференция на БСП очаквано издигна бизнесмена Георги Гергов за кандидат за кмет на Пловдив. Гергов бе с най-много номинации от първичните структури - 64, следван от председателя на групата общински съветници на БСП в града и директор на Английската гимназия Николай Радев с 40 номинации, а останалите претенденти имаха подкрепата на много по-малко организации.

С голяма преднина

Председателят на БСП в Пловдив и областта получи 143 гласа. За доц. Кирчо Атанасов - бившият заместник-министър на образованието и дългогодишен директор на Математическата гимназия, гласуваха 32-ма делегати на форума. Останалите трима номинирани - общинският съветник и директор на Езикова гимназия "Пловдив" Николай Радев, общинската съветничка Минка Сърнешка и бившият управител на ВиК - Пловдив, Петър Бояджиев, се оттеглиха преди провеждането на вота.

В края на ноември след резултатите от парламентарните избори Гергов подаде оставка като председател на градската структура на БСП в Пловдив, но бе избран отново на тази позиция през декември. "За мен специално лично щеше да е по-добре да не съм избран, но в крайна сметка като дискусия на конференцията и като общо мнение е, че трябва да си довърша работата, и аз смятам, че БСП има основание. Хората бяха разумни. Накрая прецениха правилния ход, че в този момент подмяната на председателя няма да донесе нещо добро за БСП", коментира тогава бизнесменът.

Оспорвана битка в Пловдив

Останалите претенденти за кметския пост в Пловдив са досегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ, напусналият ГЕРБ и подкрепен от РБ депутат Здравко Димитров, лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева и бившият кмет и настоящ депутат от ПФ Славчо Атанасов.

Битката за кметското място в града за много кратко време от предизвестена се превърна в такава с непредвидим край. От около две седмици смятаният за безспорен лидер кмет Иван Тотев понася удари от различни посоки - първо съпартиецът му Здравко Димитров влезе в битката, после местната структура на ПФ внесе поредица от сигнали в прокуратурата срещу кмета за обществени поръчки, а освен това Каназирева също се очертава като сериозен играч за вота. Като за капак от две седмици в сайтовете "Блиц", ПИК и във в. "Стандарт" тече масирана медийна атака срещу Тотев както по линия на обществените поръчки, така и за бизнеса на майка му Роза и семейния хотел на кмета. Всичко това е придружено с "информациите", че прокуратурата готви ареста му, и твърдения, че кандидатурата на кмета ще бъде оттеглена от ГЕРБ.

Изненада във Варна

Междувременно принуденият в крайна сметка да напусне кметския пост след почти 4 мандата и след масови протести срещу него бивш кмет на Варна Кирил Йорданов изненадващо обяви, че влиза в битката за града. Той щял да бъде издигнат от политическа коалиция, която в момента била в процес на регистрация. Заявявайки намерението си да се кандидатира за пети мандат като кмет на Варна, Йорданов обясни, че "има какво още да направи за Варна и че линията, която в миналото бил поел, се е оказала вярна за развитието на града".

По време на трите пълни и четвъртия недовършен мандат на Кирил Йорданов Варна се превърна в символ на упадъка в периода на прехода. Градът изгуби позицията си на най-динамично развиващ се център след столицата, бизнесът замря, западна културата. Видимите последици бяха съсипаната инфраструктура на Варна. Изтичането на средства през обществени поръчки с предрешен край също беше един от "запазените знаци" на управлението му.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 15

    Пред тоя тулуп - Тотев изглежда като ярък общественик и народен будител !

    Нередност?
Нов коментар