🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборни крошета под тепето

Изненадващо кметската битка в Пловдив стана оспорвана

Заради разразилата се компроматна война срещу кмета Иван Тотев, резултатът от изборите става все по-трудно предстазуем
Заради разразилата се компроматна война срещу кмета Иван Тотев, резултатът от изборите става все по-трудно предстазуем
Заради разразилата се компроматна война срещу кмета Иван Тотев, резултатът от изборите става все по-трудно предстазуем    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Заради разразилата се компроматна война срещу кмета Иван Тотев, резултатът от изборите става все по-трудно предстазуем    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Допреди един месец битката за кмет на Пловдив изглеждаше с предизвестен край. Почти всички социологически проучвания на местните щабове даваха значителна преднина за сегашния кмет Иван Тотев пред опонента му Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Евентуалният балотаж между двамата зависеше изключително от това дали реформаторите щяха да подкрепят Атанасов на първи тур и кой още от останалите политически субекти в града щеше да застане зад него. Такава беше ситуацията с разстановката на силите във втория по големина град в България, но картината вече изглежда коренно променена.

От две седмици кметът Иван Тотев се е превърнал в боксова круша, а ударите по него идват от различни посоки. Първото сериозно кроше му нанесе неговият съпартиец Здравко Димитров, който обяви официално, че влиза в битката за кметските избори през есента. Зад него застават реформаторите, които на местно ниво вече имат официално решение за подкрепа на кандидатурата му. Засега от десния съюз единствено в ДБГ са разделени за подкрепата му, като против е областната координаторка на формацията на Меглена Кунева Савина Петкова за разлика от депутата д-р Димитър Шишков. В момента текат преговори между Димитров и реформаторите за явяване на изборите с обща листа за общински съветници.

Втория удар по Тотев дойде от сочения за пряк негов опонент за кметския пост - депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Местната структура на фронта внесе поредица от сигнали в прокуратурата за проведени обществени поръчки. И очевидно това ще е основният акцент в кампанията на Атанасов за изборите. На политическия терен в Пловдив още от месец май загрява още един опонент на Тотев в кметската надпревара – лидерът на местната партия "Съюз на Пловдив" Дани Каназирева, на която засега прогнозите отреждат мястото на третия сериозен играч за вота.

Като за капак от две седмици в сайтовете "Блиц", ПИК и във вестник "Стандарт" тече масирана медийна атака срещу Тотев. Освен по линия на избора на изпълнител на обществените поръчки за милиони левове публикациите са за бизнеса на майка му Роза, за семейния хотел на кмета. Всичко това е придружено с "информациите", че прокуратурата готви ареста му, и твърдения, че кандидатурата на кмета ще бъде оттеглена от ГЕРБ. Атаката става по познатата схема – информацията първо се публикува в сайта "Блиц" или във в. "Стандарт" и след това се мултиплицира в ПИК.

Теории на конспирацията

Всичко това, освен че стана причина да се заговори, че предизборната картина в Пловдив вече е значително променена, даде повод за развитието на няколко конспиративни теории, които вече циркулират между щабовете на основните претенденти за кметския стол на Тотев.

Едната е, че Иван Тотев е изпаднал в немилост пред премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който изобщо не е доволен от раздялата на партията му със Здравко Димитров. И че негласно Димитров може да се окаже резервният кандидат на ГЕРБ, независимо че е подкрепен от РБ. Нещо повече – в крайния си вариант този сценарий предвижда и евентуалното оттегляне на Тотев от кметската битка в последния момент. Защитниците на тази теза дават няколко аргумента в полза на предположенията за вътрешнопартийна интрига в ГЕРБ с привкус на противоречие между лидера на партията Бойко Борисов и единия от заместниците му Цветан Цветанов за кандидата за кмет на града.

Първият им аргумент е, че при посещенията си в областта през последната година Борисов винаги заобикаля Пловдив. Дават и пример с откриването на най-новата атракция в града - пеещите фонтани. Те бяха открити тържествено в края на май и за церемонията се очакваше да пристигне и Борисов, но премиерът не дойде. Към това защитниците на тази теза прибавят и факта, че официалното номиниране на Тотев за кандидат за кмет на ГЕРБ за втори мандат също стана в отсъствието на Борисов. Кандидатурата му беше обявена от заместника му Цветан Цветанов. "Борисов има сантименти към Пловдив, защото на няколко пъти беше водач на листата в Пловдив за парламентарни избори и е странно отсъствието му", разсъждават от щабовете на конкурентите на Тотев. Като най-сериозен аргумент обаче те посочват факта, че малко след като обяви намерението си да участва в кметските избори, Здравко Димитров беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ и вече е независим депутат, но не е изключен от партията и все още е партиен член на ГЕРБ.

Масираната медийна атака срещу Иван Тотев пък се тълкува като резултат на някакви нарушени икономически баланси и интереси поради факта, че компроматите идват от тази медийна група, която неофициално се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Обвиненията срещу кмета

Председателят на предизборния щаб на кандидата за кмет на Патриотичния фронт Славчо Атанасов и общински съветник Илко Илиев каза за "Капитал", че са внесли три групи сигнали в прокуратурата срещу Тотев. Единият е за спорната зала "Колодрума", чието официално откриване е в неделя. Според патриотите стойността на първоначалния проект за съоръжението е била 20 млн. лв., за което общината е теглила заем. Впоследствие обаче цената за построяването набъбва над три пъти. "В сигнала сме цитирали всички възлагани обществени поръчки за залата и излиза, че стойността й е 64 млн. лв.", казва Илиев. Според него кмета и главният изпълнител на проекта "Главболгарстрой" са в конфликт на интереси. Разполагат и с документи, от които става ясно, че строителната фирма е дала заем от 1 млн. лв. на фирмата на майката на Тотев "Плутон 1". По този случай ПФ са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров и Агенцията за държавна финансова инспекция.

По останалите случаи патриотите са сезирали Пловдивската окръжна прокуратура. Единият сигнал е за обществената поръчка за обновяването и разширяването на зоопарка за 3.6 млн. лв. Първият конкурс за избор на изпълнител се проваля, защото и две от фирмите са отстранени заради нередности в документите, а третата – "Запрянови – 03" ООД, не печели, защото е дала по-висока цена от определената в поръчката – 3.6 млн. лв. Впоследствие обаче при повторното й провеждане процедурата за избор е чрез покана и същата фирма печели с цената, която е дала първия път – 4.6 млн. лв. Другата поръчка, за която е сезирана прокуратурата, е за реконструкцията на градската градина за над 11 млн. лв., спечелена също от "Запрянови – 03" ООД. Според Илко Илиев тази сума е също чувствително завишена. От ПФ са внесли и сигнал за избора на фирма за издаването на поименни карти за преференциално пътуване. Със заповед на кмета тази дейност е възложена на фирмата "Автотранс – 2000", но дружеството "Хебросбус" обжалва и спечели делото.

Част от тези сигнали са в основата на атаката срещу Тотев в сайтовете "Блиц" и ПИК. Илко Илиев обаче твърди, че фронтът няма нищо общо с медийната атака срещу Тотев, независимо че тя работи в полза на техния кандидат.

В този дух са и обвиненията на останалите опоненти на Тотев в кметската надпревара. "При управлението на Тотев е нарушен принципът за справедливо разпределение на обществения ресурс. Парите на пловдивчани не се връщат при тях. Липсва експертен потенциал, градът се управлява от тесен партиен кръг, а обществените поръчки се печелят от приятелски кръг от фирми", казва единият от опонентите на Тотев в кметската надпревара, Дани Каназирева. И обобщава управлението на кмета така: "Осъществяват се скъпи проекти с ниско качество, за които се теглят заеми и те вече възлизат на 80 млн. лв. Останалите постъпления в общината са от разпродажбата на общинско имущество и от данъци и такси." Заради повишаването на данъците и таксите по време на мандата на Тотев редица транспортни фирми са се изнесли в съседните на Пловдив общини. Проблемът според Каназирева е, че няма правилно подреждане на приоритетите и визия как ще се развива градът. "Нашата партия "Съюз за Пловдив" не е срещу личността на Тотев, а срещу модела на източване на средствата на общината. Защото всичко се прави, за да се усвоят едни пари", казва тя.

Лидерът на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева също смята, че ако продължава с тези темпове да се теглят кредити, има опасност общината да фалира. Тя също посочва, че обществените поръчки се печелят от определен кръг от фирми. Това са основно "Главболгарстрой" и "Запрянови – 03" ООД. "Тотев е единственият кмет досега, който няма приемен ден за граждани", отбелязва Деведжиева. Към тези аргументи за неподкрепата на реформаторите на кандидатурата за кмет на коалиционния партньор ГЕРБ тя прибавя и отношението му към блока. Преди седмица, след като станало ясно, че реформаторите няма да застанат зад Тотев, бил уволнен директорът на областната дирекция "Земеделие" Павел Гемишев, излъчен от реформаторите. Разказва и че повече от година ДСБ не може да преподпише договора си за наем на клуба си в район "Централен", защото администрацията на три пъти губи документите. Вследствие на това формацията плаща в пъти по-висок наем. Деведжиева обяснява и причината, поради която от РБ са отказали да подкрепят кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет, въпреки че се водеха разговори в тази посока преди време. "Когато беше кмет, той управляваше заедно с БСП", казва тя.

Обясненията

От ръководството на ГЕРБ бяха категорични, че Тотев е техният кандидат за кмет на Пловдив и на този етап не е обсъждано оттеглянето му. А по повод съмненията за двойна игра със Здравко Димитров заради неизключването му от партия от централата на партията в София заявиха, че това предстои да се случи. Оправдаха закъснението с това, че изключването му от парламентарната група е станало бързо и малко преди разпускането на парламента и лятната ваканция. Близки до Димитров казват, че причината за раздялата му с ГЕРБ е отношението на ръководството на партията към него и по специално на зам.-председателя Цветан Цветанов и депутата от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев, когото обвиняват в кадруване. Разказват и че Димитров, който беше областен координатор на партията за Пловдивска област, на няколко пъти е искал среща с Цветанов по въпроса за намесата на Андреев в структурите на ГЕРБ в областта, но такава му била отказана. Чашата преляла, когато без знанието на Димитров след намеса на Андреев местната структура в Първомай номинирала кандидат за кмет. Заедно с Димитров от ГЕРБ са си тръгнали и 6-7 души от областното ръководство.

От централата на ГЕРБ определят като несъстоятелни и обвиненията срещу Тотев. От ръководството на партията цитират вътрешно проучване за нагласите на жителите на Пловдив от юни, според което 62% определят като повишено благосъстоянието на града през последните четири години. Според резултатите 48.4% биха гласували за Иван Тотев срещу 15.6% за Славчо Атанасов. На въпрос кого бихте предложили за кмет проучването сочи 39.10% за Иван Тотев срещу 11.4% за Славчо Атанасов и 4% за Дани Каназирева. От ръководството на ГЕРБ са категорични, че обвиненията за конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки са стари и са проверявани. Такъв сигнал до прокуратурата през 2013 г. внесе евродепутатът Николай Бареков. Той беше за заема от фирмата на Роза Тотева от "Главболгарстрой" и ремонта на хотела й "Империал" от същата фирма. В подкрепа на тезата си, че градът се развива добре при управлението на Тотев, от администрацията му сочат доклад на Industry watch за регионално развитие от тази седмица, в който се казва, че индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата.

Близки до Тотев обясниха медийната атака на сайтовете "Блиц", ПИК и в. "Стандарт" с отказа на ГЕРБ да плати предложения им пакет за медийно отразяване на предизборната кампания на Тотев. Определят атаката на изданията като "рекет". Близки до кмета твърдят, че зад атаката стои областният лидер на БСП и бизнесмен Георги Гергов, който е успял да обедини всички кандидати за кметове срещу Тотев. Като причина те посочват факта, че кметът е отрязал достъпа му до общински ресурс. "По време на управлението на синия кмет Иван Чомаков Гергов направи съвместно дружество с общината, с което впоследствие беше изкупен Пловдивският панаир. Предишния кмет Славчо Атанасов управляваше заедно със съветниците от БСП", казват близки до Тотев. И твърдят, че поради слабата подкрепа за БСП в Пловдив Гергов обикновено играе на няколко писти с различни кандидати. Като според тях целта е гласовете да се разбият и Тотев да отиде на втори тур, където всички да се обединят срещу него.

Независимо от това кой стои зад атаката срещу Тотев в започналата вече в Пловдив предизборна кампания, кметският вот във втория по големина град в България предвещава да бъде доста интересен. Засега всички пророкуват сигурен балотаж. В каква конфигурация обаче никой не се наема да прогнозира. Със сигурност единият кандидат ще е Тотев. За втория обаче може да има тежка битка между Славчо Атанасов, Дани Каназирева и Здравко Димитров. От щаба на патриотите цитират техни данни от проучване от февруари, според които Иван Тотев и Славчо Атанасов имат близки резултати, което според тях означава почти сигурен балотаж между двамата. От щаба на Дани Каназирева обаче са категорични, че Атанасов няма вече тази подкрепа, каквато е имал на предишните избори, когато загуби балотажа от Тотев в доста оспорвана битка – само с две хиляди гласа. Казват и че кандидатурата на Здравко Димитров е доста надценена. Той със сигурност ще получи гласове на разочаровани активисти от ГЕРБ, но никой засега не може да каже колко. Може да получи и част от негативния вот за Тотев. В централите на формациите, които подкрепят Димитров, циркулира вътрешно проучване, според което Тотев получава около 25%, а останалите кандидати са с близки резултати – 16% за Димитров, 16% за Славчо Атанасов и 10% за Каназирева. Твърде вероятно е вотът да зависи от останалите по-малки местни играчи, които сега имат позиции в общинския съвет. На предишните избори вотът за Тотев се реши от подкрепата на втори тур на "Кауза Пловдив" на сегашния кмет на район "Централен" Георги Титюков. Той вече обяви, че няма да се кандидатира за кмет, и заяви, че подкрепя кандидатурата на Тотев. На предишните избори формацията му взе 6000 гласа.

В общинския съвет има и още една малка формация, която също може да се окаже решаваща на чия страна ще застане. Това е Земеделския съюз "Александър Стамболийски", но зад името на формацията не стоят земеделци, а бизнесмените Николай Гергов и Атанас Търев. На предишните избори съюзът взе 7000 гласа. Засега никой не се наема да каже и в чия полза ще играе ДПС в Пловдив, което на предишните избори също взе 7000 гласа. От местните партийни централи казват, че Тотев управлява с гласовете на общинските съветници от движението в пловдивския общински съвет.

Независимо обаче от това кой от тримата кандидати ще отиде на балотаж, на втория тур най-вероятно ще се оформи коалиция анти-Тотев. От реформаторите вече казват, че ако кандидатът им Здравко Димитров отпадне и Славчо Атанасов отиде на балотаж, ще го подкрепят. Патриотите също декларират, че ако Димитров отиде на балотаж, ще гласуват за него.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 28
    • + 31

    Арогантността на сегашния хубостник на партията „и продължаваме все така да имаме воля за още..." пролича и с провелото се наскоро безобразно, разрешено лично от кмета частно бизнес парти на Античния театър в града, за което от "КАПИТАЛ" си премълчаха, както "никой" друг път.

    Не обединението срещу кмета ще го лиши от власт, а високите данъци, водещи до справедливото недоволство на хората в града срещу политиката на партия ГЕРБ, за чиито надути инфраструктурни проекти ще трябва да плащат и занапред.

    Нередност?
  • 2
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • - 11
    • + 39

    Цялата битка в Пловдив е за места в общинския съвет. Включително и хората зад Здравко Димитров се надяват да се докопат до съвета, а от там до апетитни хапки. Най-куриозното е, че когато кадруваха с Цветанов беше добре, сега като се появи друг тарикат с него е зле. Нищо ново под слънцето, ако си послушен в ГЕРБ ще растеш, ако не си, никога няма да попаднеш в ГЕРБ, да не си луд. Без много разбиране от социология, Тотев ще спечели на първия тур, сега градът е различен. Много по-чист, много по-красив, естествено за сметка на трансферите от централния бюджет, което показва защо кметовете се слагат на Бойко.
    Големият проблем на Пловдив ще си остане ниското заплащане и като цяло ниските доходи, но докато ГЕРБ управлява това ще е така в цялата страна без София, затова по този въпрос все едно кой ще е кмет. Поне този се стреми гардът да изглежда добре, което не е малко.

    Нередност?
  • 3
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 22
    • + 34

    Преди парламентарните избори писах, че Андреев е злобно човече с дваа пръста чело - сега се доказва.
    А Тотев, гербаджия ли е, враг на Борисов ли е, но е най-добрият засега кмет, който сме имали в Пловдив. Аз за герб няма да гласувам, но за Тотев да! Конфуций е казал за котката, та и с Тотев така.

    Имало било предизборна борба - между кого да запитам ? Каназирева, която е известна само на съпруга си с/у Тотев ? Или Славчо с/у Тотев ?Да си припомним, къде отиде да работи С.Атанасов след края на мандата му - същински Шрьодер. Единствената му заслуга на Славчо бе, че си оправи пътната настилка пред дома. Хайде стига бе !

    Единствената реална кандидатура е тази на Гергов, но БСП исторически в Пловдив не са печелили избори.

    Кампанията на ПИГ§Сие е грозна и долна, същото в момента се вихри с/у Фандъкова, даже по-рано почна. Както беше в една реклама " Сега в София, а скоро и в други градове".



    Нередност?
  • 4
    alexsilver avatar :-?
    alexsilver
    • - 19
    • + 25

    [quote#1:"b.manchev"]Не обединението срещу кмета ще го лиши от власт, а високите данъци, водещи до справедливото недоволство на хората в града срещу политиката на партия ГЕРБ, за чиито надути инфраструктурни проекти ще трябва да плащат и занапред. [/quote]
    Тротоарчета, шадраванчет, велоалейки за някой и друга десятка милиончета... Кво не ви харесва Мамин Ваньо? Той знае как се "произвеждат" невалидни бюлетини и само можете гас да пикаете. БОСТАН во веки... ;)

    Нередност?
  • 5
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • - 12
    • + 25

    Тотев и хората около/над него си взимат дял от всяка обществена поръчка. Тук няма да споря.

    Но няма друг кмет, който за 4 години да е свършил толкова работа. Човека има визия, работи върху взаимно свързани проекти в направления ифраструктура (пътна и за отдих) и културно-историческо наследство с ясни цели - да направи града по-чист и център за културен туризъм. Все пак Пловдив ще бъде европейска столица на културата 2019 година. Работи се по разкопки и готовите неща изглеждат много добре.

    Харесва ми че има план за развитието на града - http://projects.plovdiv.bg/wp-content/uploads/2014/03/%D0%9E%D0%9F%D0%A0-%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2.pdf и се работи по него. Не съм засичал каква част от всички поставени цели в плана са постигнати, но кой град има подобен план въобще в България.

    Аз съм от Пловдив и досега се вижда, че се работи и конкретни резултати. По моя оценка - добри резултати.

    В заключение ще кажа, че Тотев работи със замах и въпреки, че цените са надути, има резултати, смислени резултати, а не просто работа на парче. А това си е еволюция в БГ политиката и трябва да се подкрепи.

    П.С. Естествено след като минем на това ниво на национален мащаб, на следващото трябва да изискваме да крадат по-малко и туко виж ще сме станали нормална държава :)

    Нередност?
  • 6
    crazyjohny avatar :-|
    crazyjohny
    • - 13
    • + 4

    изпуснали сте бсп от анализа,ако издигнат разпознаваем кандидат като директора на английската гимназия Радев,както е много вероятно,които има зад гърба си твърд електорат+все пак е интелигенция и в дебатите и кампанията ще привлече и неутрални гласоподаватели+фрагментиралия вот за останалите има шанс за изненада и Тотев дори да не е на балотаж

    Нередност?
  • 7
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 9
    • + 2

    На всички симпатизанти на г-н Тотев им пожелавам искрено, той да спечели още на първият тур на местните избори. Това наистина би било перспективно с оглед, че нищо няма да се промени в сегашното властово разпределение в икономическите интереси, които движат развитието на града винаги и задължително.

    В тази връзка само да напомня, че Пловдив все още не е печелил приза за „Най-добър град за живеене“, за разлика от Варна, Бургас и София, които се редуват вече от години.

    Нима не е очевидно, че въпреки усилията на кмета нещо го спъва "отгоре", защото той много се старае в усвояването на средствата за...

    Нередност?
  • 8
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 17
    • + 21

    Тотев е позор за интелектуален град като Пловдив, Славчо - също, но за разлика от Тотев той не е обвързан пряко с икономически интереси и структури..Тотев трябваше да е приключил с обществената си кариера след онова видео, от което е видно как ръководи манипулацията на изборите, но това тук е България ..... вместо крах стана кмет това само малоумни хора могат да го допуснат, но за Тотев гласуват основно "селяните" окупирали града - от Родопите основно. Ако Тотев не стане кмет затвора е много блоз до него стига да се намерят съвестни прокурори..Този грабеж с Колодрума не бива да остане ненаказан

    Нередност?
  • 9
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 3
    • + 30

    Искрена похвала на "Капитал" за този опит за що-годе, обективен журналистически поглед върху ставащото в Пловдив!

    За малко запознатите с атмосферата и състоянието на нещата в "интелектуалния" Пловдив само бих добавил едно дребно лично мнение на стар пловдивски наблюдател.

    Дани Каназирева и бат Славчо са доказани, професионални политически хамелеони (да не използвам по-точният, но нецензурен израз к..рви), "популярноста" на които се измерва единствено от количеството финикийски знаци, които (за пореден път) ще "инвестират" в тях редовните им спонсори... Ако не са безкрайните, мръсно-пропагандни сапунени мехури, произвеждани от софийските "медии" на Пеевски & ко, в Пловдив отдавна да са забравили за неутолимите(!) им властнически апетите и мераци. Но както знаем, човешкото самолюбие и егоизъм нямат граници. А в съчетание с балканско коварство, завист и подлост...

    От мен - толкова.
    Доказателство за казаното - изборите.
    А дотогава, подгответе се за поредно "Биг-Костинброд-Брадър-Шоу" с добре познати участници.
    Днес в Пловдив, утре и в други градове.
    За съжаление.

    Нередност?
  • 10
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 3

    Някой да ви се е обаждал по телефона след 22ч. С мазен г.. глас, как Каназирева е била еФтина к... на повикване в "Комина", Боже,Боже пази Българите,че то държава така и няма...?/

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар