🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата прави втори подарък с Пловдивския панаир

По предложение на Божидар Лукарски общините във Варна и Пловдив се даряват със собственост за 70 млн. лв., след като Георги Гергов взе контрола над дружеството без пари

Преди десет години БСП подари почти половината от панаира на съпартиеца си Георги Гергов
Преди десет години БСП подари почти половината от панаира на съпартиеца си Георги Гергов
Преди десет години БСП подари почти половината от панаира на съпартиеца си Георги Гергов    ©  АСЕН ТОНЕВ
Преди десет години БСП подари почти половината от панаира на съпартиеца си Георги Гергов    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мотивите звучат неубедително: нямало интерес от купувачи, но дори не е опитана сделка, и общините щели да помогнат за износа на български стоки, неясно как.

Държавата се разделя окончателно със собствеността си в Пловдивския панаир. Без да получи дори лев, тя подари актив за 130 - 140 млн. лв. - най-вече огромен терен от 350 декара на централно място в Пловдив. Първата половина на подаръка беше организирана преди десет години - БСП я даде на съпартиеца си Георги Гергов през схема с общината. Сега министърът на икономиката Божидар Лукарски, подкрепен от правителството на ГЕРБ, дарява втората половина. Получатели на дела от 49% са общините Пловдив и Варна, която взима дори повече от пакета.

Мотивите звучат неубедително - първо, нямало интерес от купувачи, но дори не е опитана приватизационна сделка, и второ - общините щели да помогнат за износа на български стоки, неясно как. Напълно без икономическа логика влиза и морската община. Панаирът щял да прави изнесен център на терен на Гергов във Варна - а това спокойно може да се случи и сега, само с частна инвестиция и без участието на местната власт в капитала на пловдивското дружество.

Рисковете от сделката са, че, разделен между две общини, пакетът става по-маловажен и Гергов по-лесно би могъл да прокарва решения при разнобой между двете или дори при пропуск от явяване на общо събрание. Той например може да увеличи капитала и съвсем да избута публичното участие. Вместо поредния подарък държавата можеше да поиска отделяне на терен от панаира срещу собствеността си. В ХХI век офлайн изложенията са западащ бизнес, но един тех парк при растящия интерес на инвеститори към Пловдив би бил по-удачно решение.

Защо се прехвърля

Останалият държавен дял в "Международен панаир Пловдив" трябваше да бъде продаден през борсата, след като в началото на 2013 г. дружеството беше извадено от забранителния списък за приватизация. Процедурата обаче така и не тръгна и икономическият министър преди по-малко от две седмици е задвижил дарението с мотива, че общините ще се грижат по-добре за собствеността.

Аргументът на правителството за решението е, че прехвърлянето на държавния дял на общините ще създаде условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България. С мотива, че панаирът ще привлече повече инвестиции, в края на 2006 г. правителството на Станишев прехвърли 49% от компанията на смесено дружество между община Пловдив и фирми на Гергов. Финансово обаче компанията не процъфтява след сделката. Публикуваните едва сега отчети за няколко години назад показват (виж таблицата), че панаирът традиционно работи на загуба, персоналът намалява, а за 2015 г. компанията има най-ниските приходи от 2006 г. насам. Т.е. влизането на частен инвеститор и община Пловдив с нищо не са подобрили представянето на управлявания преди това от държавата панаир, а тя едва ли е била най-талантливият мениджър.

На въпрос на "Капитал Daily" защо държавният дял се прехвърля безвъзмездно, вместо да бъде продаден, от Министерството на икономиката отговориха, че през последните години не е проявяван никакъв инвеститорски интерес. Това обяснение е малко странно, тъй като делът досега не е предлаган за приватизация. Активите на "Международен панаир Пловдив" към края на 2015 г. са в размер на 122.2 млн. лв., което означава, че собствеността на държавата е над 60 млн. лв. По оценка, поръчана миналата година от Агенцията за приватизация, държавният дял е струвал около 70 млн. лв.

От министерството уточниха още, че в повечето панаири по света участието на общините е значително, и посочиха като примери тези в Дюселдорф, Хановер, Мюнхен и т.н. Реално община Пловдив от десет години владее миноритарен дял, но това явно не вдига бизнеса, ако проследят отчетите.

Кой какво получава – и защо

Според решението на правителството община Пловдив ще получи 20.63% от акциите в дружеството, а община Варна – 29%. Странният избор на втория нов акционер от Министерството на икономиката обясняват с изразеното становище на кмета на община Варна. "По негово мнение осъществяването на съвместна дейност между общината и панаира под формата на изнесена изложбена палата и размяна на изложбени щандове, презентация на конкретни прояви, координиране на съвместни инициативи и др. ще допринесе за увеличаване на международното участие на панаира и ще удовлетвори по-пълно изискванията на изложителите и посетителите", казаха от министерството. Оттам посочват още, че "със създаването на информационен център (изнесена изложбена палата) във Варна и реализирането на наситената с прояви програма на града, както и изпълнение на проектите във връзка със спечелената титла "Варна - Европейска младежка столица 2017 г." ще бъдат очертани параметрите за развитие на българската икономика, което би спомогнало за привличане на инвестиции в България и региона". До редакционното приключване на броя от общината не дадоха повече информация.

Потърсен за коментар, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов беше изненадан от правителственото решение. "Капитал Daily" не успя да се свърже нито с кмета Иван Тотев, нито с пресцентъра на общината.

Изненадан от решението се оказа и Георги Гергов, който обаче каза, че идеята отдавна се обсъжда. "Засега не мога да коментирам планове и развитие. Участието на община Варна е свързано с намеренията ни да изградим изнесен изложбен център там, на мястото на нашата т.нар. Дупка", каза той. Става дума за започнатия през 1984 г. строеж на универсален магазин в центъра на града, който след промените беше замразен на етап изкоп. Оттогава досега ямата се използва като платен паркинг. Обектът се стопанисва от "Търговски дом" - първоначално съвместно дружество на общината и Гергов, а след вдигания на капитала вече контролирано от пловдивския бизнесмен.

От Корнелия за Гергов

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция, като сделката беше движена от тогава зам.-министъра на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов. Самото разпределение на дяловете в смесеното дружество беше 75% към 25% в полза на общината, но след това бизнесменът увеличи дела си, като по последни данни общината държи 24% от капитала, а останалото се контролира от "Булинвест Пловдив", "Слънчев ден" и "Пътища Пловдив".

После той доизкупи малко акции от реститути и така вдигна участието си в панаира до 50.36%. Първото правителство на ГЕРБ се опита да развали сделката, като оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото. Така, въпреки че дружеството беше в забранителния списък за приватизация, то се оказа под контрола на Гергов – без плащане на каквато и да било цена, само срещу обещания за инвестиции.

Финансови резултати (млн. лв.)
2006200720082009201020112012201320142015
Приходи21.93334.45739.63322.3216.12613.85214.37712.15817.22711.433
Печалба/загуба4.3628.9729.0530.643-4.656-4.956-3.019-4.521-0.726-1.524
Заетиn.a.n.a.838716489466427394344333

Източник: Отчети на дружеството и регистър КАПИ

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 4
    • + 14

    Защо тогава Община Пловдив, представлявана от тогавашния кмет - Чомаков "подари" панаира на Гергов? Схемата с увеличаването на капитала стана с благословията на общината!

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 6
    • + 11

    Както Община Варна си дари дейностите по събирането на боклука на глутницата ГЕРБ-ДПС срещу исканата най-висока цена, така ще си прехвърли и акциите от "губещия" панаир. То преди това по същата схема таксите и контрола върху българското крайбрежие беше прехвърлен на ТИМ срещу жълти стотинки. Аман от тази мафия - няма нахранване. Лукарски и той добре им заиграл по свирката. Явно такава му е била и ролята.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 4
    • + 7

    Вместо да развалят порочната сделка ... продължават в същият дух https://bivol.bg/cacarov-gergov-2.html

    Нередност?
  • 4
    jtp1460751586494676 avatar :-|
    Бетина Тодорова
    • - 1
    • + 11

    Комунистически изроди.Въздухарски и той доста бързо взе да наваксва.

    Нередност?
  • 5
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • - 3
    • + 9

    "Първата половина на подаръка беше организирана преди десет години - БСП я даде на съпартиеца си Георги Гергов през схема с общината."

    Кога, по-точно, БСП е управлявала Пловдив?

    Нередност?
  • 6
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • - 1
    • + 7

    "подкрепен от правителството на ГЕРБ,"

    Правителството освен на мутромилиционерската шайка, е и на коалиционните партньори. И всъщност не правителството на Герб подкрепя Лукарски, а СДС-то на Лукарски и другите десни партийки крепят правителството на сикаджията.

    Нередност?
  • 7
    alextan avatar :-|
    alextan
    • - 2
    • + 6

    От къде накъде ще дават акции на пловдивския панаир на Варна?
    Имат някаква далавелана Варна и Гергов и това е причината.
    А можеше държавата да си даде всички акции на община Пловдив и тя да придобие над 50% и да си управлява панаира, вместо Гергов да се разполага.

    Нередност?
  • 8
    gogo1212 avatar :-P
    gogo1212
    • + 9

    Като гледам числава, Гергов такова майката на панаира.

    Нередност?
  • 9
    izd58309978 avatar :-|
    izd58309978
    • + 8

    Гергов, долния комунистически, селски крадец, каквото е приватизирал е съсипал- свинекомплексите, месокомбината, хотел Ленинград, Панаира- най-големия и единствен на балканския полуостров.
    Вместо да градят те разрушават

    Нередност?
  • 10
    mihail_p avatar :-|
    mihail_p
    • - 1
    • + 6

    боклук до боклука.
    лукарски само си движи устата.
    репликите му ги слагат борисов и доган.
    и другия боклук рашидов се е изтапанил
    да замазва посирането и кражбата на държавна собственост.
    както направи и весела лечева с универсиада, но
    не чрез апорт, заем и след това продаване на дела
    поради неспособност(умишлена) да се върне.
    долни червени отрепки.
    плюя им в сурите на всички начело с рашидов и лукарски.
    борисов пак ли се държи като наакан и рита футбол.

    Нередност?
Нов коментар