🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще създаде спецзвено срещу трафик на бежанци

Правителството иска синхронизация на законодателството на ЕС и по-сериозни санкции срещу хората, превозващи нелегално мигранти

България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия
България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия
България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България настоява за синхронизация на законодателството на страните - членки на ЕС, с цел сериозно увеличаване на санкциите срещу хората, превозващи нелегално през граница имигранти, както и с това престъпление да се бори обща европейска прокуратура. Страната ни вече работи за създаване на общо специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях.

Това стана ясно от изявление на тримата вицепремиери в правителството, които тази сутрин обсъдили с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов бежанската криза, пред която е изправена Европа.

Какво предлага България

България одобрява идеята за създаване на общи европейски регистрационни центрове за кандидати за убежище в страните, подложени на сериозен натиск, като Гърция и Италия. В същото време предлага да се обмисли и вариант за отваряне на такива центрове в основните страни на произход на имигрантите, както и в погранични на тях държави, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Създаването на такива центрове в страните най-близко до държавите на конфликти, откъдето тръгват потоците, ще намали притока към Европа, посочи и външният министър Даниел Митов.

Очаквано България за пореден път потвърждава желанието си за промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, изискващо бежанците да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, ако са избягали от тези страни и са се отправили към вътрешността на Европа. България иска да има единен бежански статут, валиден за цяла Европа, или единни молби за закрила. Вицепремиерът Меглена Кунева отбеляза, че на практика Германия не прилага Дъблинското споразумение и не връща бежанци, като според нея това говори, че е необходима цялостна ревизия на практиките за връщане и трябва да бъде изработена нова европейска политика по този въпрос.

За да могат да бъдат връщани по-лесно имигрантите, които не отговарят на условията за закрила, страната ни отново поиска единен европейски списък на сигурните държави на произход. Така, ако чужденец е с националност от страна от този списък, молбата му ще бъде по-бързо отхвърляна и той ще бъде по-лесно връщан обратно. В тази безпрецедентна криза ЕС не може да си позволи да приема и икономически имигранти, трябва да се прави разлика между хората, бягащи от конфликти, и тези, които търсят икономически по-добър живот, затова е необходимо създаването на такъв единен списък, коментира и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Може би ще приемем квотите

Бъчварова намекна, но не каза директно, че страната ни ще се съгласи с актуализираните европейски квоти за разпределение на новопристигнали бежанци и ще приеме не както се очакваше 500, а 1500 от новодошлите. Във връзка със задълбочаване на кризата и увеличаване на притока разбираме необходимостта от завишаване на квотите, важно е обаче те да бъдат съобразени както с възможностите на всяка от държавите да предостави еднакви условия за прием като в целия ЕС, така и с желанието на самите бежанци, заяви Бъчварова.

Вицепремиерите акцентираха и върху необходимостта от обща външна политика на ЕС, която да е насочена към потушаване на конфликтите, водещи до сериозните бежански потоци. Необходимо е ускорено да се работи за потушаване на конфликтите в страните, създаващи условията за големи бежански потоци, отбеляза и външният министър Даниел Митов по време на изявлението. По думите му държавите от Близкия изток също трябва да поемат по-голяма отговорност.

Меглена Кунева отбеляза още, че е необходимо да се създаде обща европейска структура заедно с нужната администрация към нея, която да работи по бежанските и имигрантските въпроси. В момента имало само една институция с 80 души.