България е приела едва шестима мигранти по квотния принцип за 9 месеца

Над 350 души са върнати в страната по т.нар. Дъблинско споразумение

МВР отчита увеличение на бежанския поток, а министър Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти
МВР отчита увеличение на бежанския поток, а министър Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти
МВР отчита увеличение на бежанския поток, а министър Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
МВР отчита увеличение на бежанския поток, а министър Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на ноември 2015 г. досега България е приела шестима чужди граждани по т.нар. квотен принцип. Те са дошли от Гърция и са граждани на Ирак и Сирия. Това се разбира от отговор на Държавната агенция за бежанците на запитване от "Дневник". Единият от приетите мигранти се е прибрал в родната си страна след молба за доброволно завръщане. На друг е предоставен хуманитарен статут, а останалите четирима са подали молби за международна закрила и към момента очакват одобрение на документите им.

Повече динамика по Дъблинското споразумение

Освен това от началото на годината в България са върнати 357 мигранти по т.нар. Дъблинско споразумение. Според спогодбата бежанците следва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, ако са избягали от тези страни и са се отправили към вътрешността на Европа.

Трансферите са осъществени от различни страни - членки на ЕС, като Австрия, Германия, Норвегия, Швеция, Финландия и др. Върнатите в България са предимно граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. След като кандидатите за международна закрила бъдат върнати в България съгласно Дъблинския регламент, пред тях се откриват няколко възможности:

- когато на първоначалното искане за закрила е отказан хуманитарен или бежански статут, чужденецът се извежда от България;

- ако по искането няма окончателно решение, молбата се разглежда по същество, като се преценяват всички факти и обстоятелства.

За Дъблинското споразумение се заговори отново, след като наскоро германското вътрешно министерство съобщи, че 27-годишният сириец, който се взриви в Ансбах на 24 юли, е трябвало да бъде върнат в България. Тогава МВР първоначално отказа да коментира изказването, но по-късно заяви, че атентаторът е получил хуманитарен статут в България през 2013 г.

Под натиск

Междувременно трета поредна седмица МВР отчита увеличение на бежанския поток, а министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че се активизират и каналите за трафик на мигранти. Затова ведомството ще създаде специално звено, което ще работи по пресичането и на тези канали. Европейската агенция "Фронтекс" обяви, че ще увеличи помощта си с хора и техника за България, очаква се и България да получи от ЕК 6 млн. евро помощ за справяне с мигрантския натиск по границите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан

    Да си ги приема Меркел, тя ги покани. Нека Ханс плаща здравеопазването и мързела на Ахмет. Ние сме последни голтаци и даже афганците и сирийците не искат да останат тук.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    "Единият от приетите мигранти се е прибрал в родната си страна след молба за доброволно завръщане."

    Нередност?
Нов коментар