🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кристалина Георгиева: ЕС трябва да оценява и резултатите от похарчените пари

Отговорността за парите от еврофондовете е разделена между Брюксел и правителствата.

"Изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре", каза Кристалина Георгиева.
"Изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре", каза Кристалина Георгиева.
"Изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре", каза Кристалина Георгиева.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре", каза Кристалина Георгиева.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дълго време се концентрирахме само в усвояването на средствата и спазването на правилата, но не и на резултатите. Време е за промяна." Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева на конференцията "Бюджетът на ЕС – фокусиран върху постигането на резултати" в Брюксел. Тя напомни, че отговорността за инвестирането на парите от евробюджета е разделена между Брюксел и правителствата на държавите - членки на ЕС, което прави комуникацията между различните нива особено важна.

Основен приоритет в работата на ЕК ще бъде превръщането на бюджета в по-гъвкав инструмент, който да отговаря по-експедитивно на належащите и неочакваните проблеми. По думите й темата на бюджета на ЕК е важна на първо място, "защото за добро или лошо живеем в извънредни времена" и много неща влияят върху начина, по който се изпълнява бюджетът на комисията.

"Изправени пред тази реалност, е абсолютно ясно, че ЕС трябва да се бори за по-добро разходване на средствата. Всяко евро трябва да се разпределя максимално добре", каза Георгиева.

"Трябва да  бъдем гъвкави с бюджета, когато приоритетите ни се променят. В момента например колегите ни усърдно работят по проблема с бежанците и въпросът от първостепенна важност пред еврокомисията е как можем да реагираме в среда, която се променя много бързо. Взимаме едно евро и си задаваме въпроса как мога с това евро да постигна повече от една цел. Това ще бъде новият подход.

Докато бях комисар по хуманитарните въпроси, разбрах, че бързото и навременно финансиране прави чудеса. Трябва да помислим как може, без да влошаваме контрола, да направим бюджета по-бързо функциониращ. Не е проблемът, че няма пари, а че те не се движат достатъчно динамично", заяви зам.-председателят на ЕК.

Марк Робинсън, член на съвета по бюджетиране на Организацията за сътрудничество и развитие в Европа, определи като добра идеята разпределението на средствата от еврофондовете да зависи и от резултатите, които се постигат с отпусканите средства. Той припомни обаче, че там, където този принцип е въведен на национално ниво, засега остава става само на хартия. "Системата в момента е такава, че се обсъждат единствено парите. Трябва да се води разговор и за резултатите и оценката на ефективността да бъде част от всеки етап на бюджетния процес", посочи Робинсън. Според него основната спънка пред тази цел е фиксирането на определени бюджети за различните политики без оглед на начина на усвояването им, а още по-малко на резултатите.

Той каза още, че нововъведенията, свързани с измерването на резултатите от похарчените пари, се прилагат много по-трудно на държавно ниво, отколкото в частния сектор например. "А когато става въпрос за наднационална организация като ЕС, става още по-трудно", заяви експертът.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    какво се кахъри Кристалината, резултатите от част от похарчените пари са повече от ясни!
    Поне тези похарчени в подръжката на Арабската пролет 2011, се отплатиха с масово налазване на ЕС о бежанци.... вижда се с просто око....

    Нередност?
  • 2
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 1

    Каката е високо "общообразована". И докато се образоват в детайли такива като нея, ще ни вземат още 15-20-30 год. от живота. От много ходене и мазни усмивчици не им остава време за една много важна дейност. Принципът проба-грешка не допустим навсякъде...

    Нередност?
  • 3
    sebastians avatar :-|
    sebastians

    Мда, след време и теб ще те оценяваме по резултатите!

    Нередност?
Нов коментар