🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От 2016 г. фондовете за стартъпи вероятно ще имат още капитал

ЕИФ получи управлeнието на финансовите инструменти по JEREMIE до 2025 г. и Eleven и LauchHub ще бъдат първите рефинансирани

Фондовете за start-up финансиране Eleven и LauncHub ще са първите, получили рефинансиране от холдинговия фонд, след като започне рециклирането на капитала, смятат от ЕИФ
Фондовете за start-up финансиране Eleven и LauncHub ще са първите, получили рефинансиране от холдинговия фонд, след като започне рециклирането на капитала, смятат от ЕИФ
Фондовете за start-up финансиране Eleven и LauncHub ще са първите, получили рефинансиране от холдинговия фонд, след като започне рециклирането на капитала, смятат от ЕИФ    ©  Георги Кожухаров
Фондовете за start-up финансиране Eleven и LauncHub ще са първите, получили рефинансиране от холдинговия фонд, след като започне рециклирането на капитала, смятат от ЕИФ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ще остане управляващ средствата по JEREMIE дори и след изтичането на тази година. С публикация в "Държавен вестник" бе обнародвано споразумението между Министерство на икономиката и ЕИФ, което удължава срока на управление на 349 млн. евро от програма "Конкурентоспособност" до 31 декември 2025 г. Това са парите, отделени за нисколихвени банкови кредити, финансиране на стартиращи компании и други гаранционни и финансови инструменти.

Досегашното споразумение с ЕИФ изтичаше в края на тази година, когато изтича и настоящия програмен период и настъпи лека неяснота какво ще се случи с наследството (т.нар. legacy) на тези инструменти, които са револвиращи и трябва да започнат да връщат пари от догодина. При кабинета "Орешарски" имаше натиск legacy-то да мине към Българската банка за развитие, чийто принсипал е Министерството на финансите. Очевидно влиянието на ЕИФ обаче надделяло и Европейската комисия отказа парите да отидат към ББР. По този начин и ведомството на Владислав Горанов остана без програма, която да управлява.

Преди половин месец МС създаде държавен Фонд на фондовете, който освен всички нови инструменти, ще "изпълнява ролята на холдингов фонд за инструментите по JEREMIE и JESSICA, след изтичане срода на рамковите и финансови споразумения между българското правителство, ЕИФ и ЕИБ" (според съобщението на МС). Тъй като новото споразумение изтича след 10 години, новият фонд явно ще поеме контрола над тези инструменти тогава. ЕИФ са приели да намалят таксата за управление, която досега беше 0,84%, на 0,7%, както и годишните разходи от 0,24% на 0,13%. 

Стартиращите компании ще продължат да се финансират

Парите по JEREMIE, които бяха отделени от "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. и дадени за управление на ЕИФ, бяха инвестирани в няколко фонда за дялово инвестиране, както и в няколко дългови инструмента, като заеми с ниски лихви и по-ниски обезпечения. Първите средства, които трябва да започнат да се връщат в холдинговия фонд, би трябвало да дойдат догодина, като според запознати, те ще възлизат на около 30-40 млн. евро и може да бъдат използвани за рефинансиране на фондовете за стартиращи компании Eleven и LaunchHub. Това все още не е уточнено, тъй като структурата на управление на фонда включва освен ЕИФ и представители на Министерство на икономиката, които трябва да одобрят плановете, преди те да влязат в сила.

"Удължаването на мандата на ЕИФ е предимно фокусирано към момента върху продължаването на досегашните операции. По настоящем управляваме 17 операции в различни дългови и дялови продукти, които възлизат на над 800 млн. евро финансиране за малки и средни компании. Затова удължаването на сегашното управление до края на 2025 покрива целия цикъл и дава сигурност на различните участници (банки, фонд-мениджъри, частни инвеститори)", заяви за "Капитал" Пьотр Столовски, ръководител на ЕИФ за региона. Столовски обаче потвърди, че стратегията за реинвестиране, която е вече обсъдена с МИЕ, ще е за подржане на капацитета на "съществуващи дялови операции", за да се максимизира възвращаемостта от тях.

Според близки до управлението на структурата, разговори с МИЕ вече са водени точно по тази тема и тепърва предстои да се види какво ще се случи с останалата част от рециклирания ресурс. Идеята за поддържане на Eleven и LaunchHub не е лишена от смисъл, тъй като ако правителството е решило да прави нови структури на управление на финансовите инструменти, това ще отнеме известно време и така може да се появи "дупка" в развиващия се пазар за дялово инвестиране тук. "Тези структури станаха гръбнака на жизнеспособна екосистема за рисков капитал в България", казва Столовски. Той потвърди, че ЕИФ възнамерява да остане зад тези структури до края на съществуването им.

На въпрос на "Капитал" дали новите продукти, в които JEREMIE ще инвестира, няма да се състезават на пазара с евентуалните продукти, които новият държавен Фонд на фондовете ще пусне, Столовски отговори, че "това е коментирано с нашите местни партньори и вярваме, че най-добрият път напред е да се работи с допълващи се инструменти." ЕИФ вече получи още 105 млн. евро от новата "Конкурентоспособност и иновации", които да управлява под ръководството на Европейската комисия, за финансиране чрез различни инструменти на малки и средни компании в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peternikolow avatar :-|
    Петър Николов

    А другия фонд - Neveq?

    Нередност?
  • 2
    mindanimal avatar :-|
    Oggy Popov
    • + 3

    А доколко са успешни инвестициите на тези два фонда, за да им дават още пари?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар