България изостава в конкурентното си развитие

Страната остана на 54-то място в класацията The Global Competitiveness Report, но средната оценка на социално-икономическите показатели пада

Швейцария продължава да е лидер, следвана от Сингапур и САЩ
Швейцария продължава да е лидер, следвана от Сингапур и САЩ
Швейцария продължава да е лидер, следвана от Сингапур и САЩ    ©  PASCAL LAUENER
Швейцария продължава да е лидер, следвана от Сингапур и САЩ    ©  PASCAL LAUENER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румъния напредва с 6 позиции и изпреварва България

България е на 54-то място в света по конкурентоспособност и запазва позицията си в класацията спрямо предходната година. Това показва годишният доклад на Световния икономически форум - The Global Competitiveness Report (2015-2016). Той комбинира 113 индикатора, които според изготвящите класацията имат най-голямо значение за производителността на дадена държава и съответно за нивото на просперитет, което може да бъде постигнато от дадена икономика. По-важно от мястото в класацията е средната оценка (от 1 до 7), която се формира на база всички социално-икономически индикатори. Вижда се, че в тазгодишния доклад тази оценка пада до 4.3 (от 4.4 през 2014 г.). Ако сравним периода от 2011 до 2014 г., се вижда, че страната напредва с 20 позиции в класацията и само през тази година не се придвижва нагоре. До тази година средната оценка също е нараствала, но през тази е намаляла.

Тежко остава положението в България с работата на държавните институции. Според индекса най-големите проблеми са свързани с корупцията, независимостта на съдебната система, неефективното изразходване на публичните средства, некачествено законодателство, прекомерни регулации, непрозрачността при политиките, осъществявани от правителството, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения и като цяло ниското обществено доверие в политиците. Това са проблеми, известни от години, но управляващите така й не са предприели адекватни мерки за разрешаването им.

Сравнително добри оценки страната ни получава при макроикономическите показатели, здравния статус на населението, началното образование, информационните и комуникационните технологии, обхвата на висшето образование.

Къде сме ние

Ако гледаме класирането на България, тогава се вижда, че страната ни изпреварва шест държави - членки на ЕС - Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватия и Гърция. На регионално ниво сме пред съседите от Сърбия и Македония, както и Албания. Вижда се обаче, че докато България запазва мястото си, повечето от държавите на Балканите се движат напред. Пред нас е Румъния (53-то място), която постигнала значителни успехи през последната година и се придвижва с шест места напред. Северната ни съседка отчита значително по-добри резултати при работата на публичните институции, макар че доверието към политиците там също е на изключително ниско ниво.

Страната ни може да се похвали с по-добра оценка за технологичната готовност. През миналата година България е била на 41-во място, докато сега е на 38-мо. Тук са включени няколко количествени индикатора, които имат много добри стойности - индивидуални интернет потребители (55.5% от населението), брой абонати на широколентов интернет (20.7%), висока скорост на интернет, брой мобилни абонати (66% от населението).

Добри позиции имаме и при ефективността на икономиката. Тя се определя според индикатори като висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, размер на пазара. По този подиндекс страната ни се нарежда на 50-то място - с две позиции по-добра в сравнение с предходното издание на класацията.

България остава назад в класирането за иновативност на икономиката с фактори иновации и ниво на развитие на бизнеса. Тук обаче има значително придвижване напред в сравнение с показателите през миналата година - от 106-о до 94-то място.

Предизвестени световни лидери

За втора поредна година Швейцария, Сингапур и САЩ водят класацията като икономики с най-голяма степен на конкурентоспособност. Скок в тазгодишния доклад прави Холандия, която напредва от 8-мо на 5-о място. Тя измества Германия, която се изкачва с едно място нагоре - четвърто. От топ 5 отпада Финландия, която се смъква до осмо място. Когато говорим за пропадане, Бразилия е държавата, регистрирала най-голям спад - с 18 места до 75-а в класирането.

Най-новата класация на Световния икономически форум показва, че голяма част от развитите държави вече са се възстановили от финансовите турбуленции след 2008 г. Има обаче притеснителни знаци, които показват, че възстановяването от последната криза е доста по-бавно от историческа гледна точка. Ако се направи сравнение с ръста на производителността в периода 2005 – 2014 г. с 1995 – 2004 г., тогава се вижда, че много от големите икономики всъщност губят от продуктивността си. Изключение правят Индия и Китай.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bbs avatar :-|
    Lord
    • + 1

    "Скок в тазгодишния доклад прави Холандия, която напредва от 8-мо на 5-о място. Тя измества Германия, която се изкачва с едно място нагоре - четвърто."
    ??? Кой кого изместил, че не разбрах

    Нередност?
Нов коментар