🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ отново не позволи престъпленията на комунизма да се изучават в училище

Депутатите приеха окончателно новия Закон за предучилищното и училищното образование

Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение е главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., а субсидия за частните заведения ще се предоставя от 2018 г.
Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение е главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., а субсидия за частните заведения ще се предоставя от 2018 г.
Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение е главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., а субсидия за частните заведения ще се предоставя от 2018 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение е главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., а субсидия за частните заведения ще се предоставя от 2018 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Престъпленията на комунистическия режим няма да се изучават в училище, решиха депутатите, които приеха на второ четене новия Закон за предучилищното и училищното образование в сряда. Предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците бе отхвърлено, като 23 гласа "за" дойдоха от РБ, ПФ и едва деветима депутати на ГЕРБ. Общо 23 представители на БСП и ДПС гласуваха "против", а останалите 45 от групата на ГЕРБ се въздържаха. Това е вторият път, в който определящата се като дясна и проевропейска партия ГЕРБ не позволява престъпленията на тоталитаризма да влязат в учебниците, след като през 2009 г. подобно предложение на Синята коалиция бе отхвърлено още на първо четене с аргумента, че такива изменения трябва да се направят след "широк обществен дебат с ученици, учители и родители".

Новият закон

Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение правят главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., както и приетата промяна за право за придобиване на шофьорските книжки след завършен 10 клас, която ще влезе в сила от 1 август 2022 г. Субсидия от държавния бюджет за частните детски градини и училища, ще се предоставя от бюджетната 2018 г.

След приемането на закона председателят на парламента Цецка Цачева поздрави депутатите и заяви, че законът е чакан от три народни събрания. "Приемането на новия закон е от исторически характер", заяви в пленарната зала министърът на образованието и науката Тодор Танев. Старият закон е от 1991 г. и не е адекватен на реалността, тъй кат правен преди интернет ерата, каза той. Според него новият закон започва с либерализация, адаптация, свобода на учителя, свобода на родителя, свобода на ученика.

Вдига се образователният ценз за шофьорска книжка

Основното образование вече няма да е достатъчно за взимане на шофьорска книжка, курс ще може да се записва, само ако кандидатът има завършен десети клас. Промяната в Закона за движение по пътищата стана с приетите в сряда текстове в преходните и заключителните разпоредби на новия закон за предучилищното и училищното образование, който промени степените на образованието и раздели средното образование на два етапа.

Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов. Според сега действащия закон шофьорски курсове може да се запишат с диплома за завършено основно образование, което става след осми клас.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adenauer avatar :-@
    adenauer
    • - 2
    • + 36

    ГЕРБ е сегашната БКП пълна с комунета и доносници на ДС.Такива са всичките в парламента .Само и единствено Германския модел иопит за тотална декомунизация на обществото ,ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милион комунистически престъпници от обществения живот за срок от 35 г.,Национализация и експроприация на всичко заграбено от тях и Народен съд по Германски модел ще възродят и спасят България.Нищо друго.Другото е от комунистическите дяволи ,които не са гласували Закона за образованието.От ГЕРБ само 9 лъжци и мошеници са били изпратени в зала.,а останалите !...полухора.

    Нередност?
  • 2
    schiller avatar :-|
    СДС
    • + 27

    Това е вторият път, в който определящата се като дясна и проевропейска партия ГЕРБ не позволява престъпленията на тоталитаризма да влязат в учебниците
    .................
    Нямам повече въпроси, свидетелите да седнат, подсъдимите да напуснат залата.

    Нередност?
  • 3
    gen.kolev avatar :-?
    Ген. Колев
    • + 18

    ЗАЩО?
    Съвсем нормално е престъпната комунистическа и ДС шайка крепена от Москва да не желае престъпленията и да стават широко обществено достояние и подлагани на дискусия. Нали трябва лесно да ни пробутват митовете си за това колко сме били добре едно време, колко ни "обичаше" и СеСеСеРе, както и колко ни е необходима и жизненоважна съвременна Овпутена Рассия! Вижте ги само колко консенсусно отхвърлят това предложение. Гнусна, крадлива, продажна, антибългарска паплач!

    Нередност?
  • 4
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • + 11

    [quote#1:"adenauer"]ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милион комунистически престъпници от обществения живот за срок от 35 г.,Национализация и експроприация на всичко загра[/quote]

    И на децата и внуците им. Те сега ни управляват, затова сме на това дередже.

    Нередност?
  • 5
    sophia_gr avatar :-|
    sophia_gr
    • + 9

    [quote#3:"Ген. Колев"]Съвсем нормално е престъпната комунистическа и ДС шайка крепена от Москва да не желае престъпленията и да стават широко обществено достояние и подлагани на дискусия. Нали трябва лесно да ни пробутват митовете си за това колко сме били добре едно време, колко ни "обичаше" и СеСеСеРе, както и колко ни е необходима и жизненоважна съвременна Овпутена Рассия! [/quote]

    Мисля, че тук говорим за лични облаги на дребни душици. Те искат да спасят парите и кожата си, едва ли са се замислили за Москва. Чак таквиз "идеали" нямат. При тях мисловният процес свършва с тях си, най-много семейството им.

    Нередност?
  • 6
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 6

    Некоректно заглавие. Иначе , да, престъпленията на комунизма трябва да се изучават.

    Нередност?
  • 7
    sjaakiie avatar :-(
    sjaakiie
    • - 1
    • + 3

    "Без минало, няма бъдеще".

    На тази тема историчката ни в шести клас ни накара да напишем есе. Даде повод за размисъл, която и до днес тече.

    Затриваме се като народ: сриваме мавзолеи, които много ни пречат из градинките; изопачаваме историята според текущата политика.. Скоро, след като и по-старото поколение си отиде, откъде ще се знае за тези изтрити уроци от учебника?

    За кой чеп да се учи история изобщо.. jzs

    Нередност?
  • 8
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • - 2
    • + 3

    Жена ми преподава история. Как ще и забранят да я преподава обективно? Изобщо е голяма простотия да има специален закон, с който се забранява или разрешава една историческа истина. Още по-голяма простотия е да не се изучава изобщо политическото насилие и войните у нас от освобождението до ден днешен или ако се изучават да се делят жертвите на правилни и неправилни , на наши и ваши . Насилието трябва да бъде задължително осъдено включително военната агресия , а не да се изкарваме големите герои . Балканската война, Междусъюзническата война , Първата световна война , превратите , кланетата , терорът, възродителният процес, всичко трябва да се изучава и миналото да бъде осъдено , а не възхвалявано .

    Нередност?
  • 9
    vinetu avatar :-|
    vinetu
    • - 3
    • + 3

    Нещата, които научих последните дни:
    1. От една страна, имаме едни 500 години на съвместни баклави и кючеци, в които не е чак да е нямало клане, имало е тук-там, но е нормално, когато се налага една нова власт, се случват и такива неща, човещинка. Това са просто естествени исторически процеси. Важното е да не се влагат излишни емоции и да не се насажда омраза към турците, щото ние сме над нещата.
    2. От друга страна, имаме едни 45 години, пълни с нечувани зверства и кървав терор, извършени от мръсни изроди и червени боклуци, които бихме изтребвали до девето коляно сега и веднага, с пяна на уста.

    Нередност?
  • 10
    bozavino avatar :-|
    Boyan Maximov
    • - 1
    • + 1

    .. Те комунизма 45г го градяха, именно половината гербери и не само от НС, ама понеже са тъпи, така и не го изградиха..ама това едно на ръка. Но впрочем, много е смешно един криминален режим, в който чуждата агентура управлява, в разрез с интересите на народа вече 26г, "законно" на хонорар от САЩ, водещ се родна власт, срещу всичко което се води Бг държава /образование, армия, полиция, съд, граници.. / , в условията на US NGO финансирана операция от ЦРУ, един народен геноцид, трябвал да криминализира предходния криминален режим :D Тъй де, дори тия дето са я писали тая статия, трябва да разгледат картофите отдолу, по модел на Пръмови и прочие от БКП-тУ

    Нередност?
Нов коментар