🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ и Реформаторския блок: удари под кръста

Реформаторите обвиниха коалиционния си партньор в черен пиар

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща чиста кампания без нападки, но от РБ твърдят, че това не е така
Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща чиста кампания без нападки, но от РБ твърдят, че това не е така
Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща чиста кампания без нападки, но от РБ твърдят, че това не е така    ©  Цветелина Белутова
Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща чиста кампания без нападки, но от РБ твърдят, че това не е така    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици преди местния вот предизборната кампания навлезе в компроматна фаза. В петък от щаба на Реформаторския блок (РБ) изпратиха писмо до щаба на ГЕРБ, в което обвиниха коалиционния си партньор, че плащат на медиите материали срещу лидери на блока. Конкретният повод е пресконференция на двама от учредителите на гражданския съвет на блока във Велико Търново – Светлозар Влайков и бившият областен координатор на ДСБ Стефан Спасов.  

Недоволните

Според двамата от 22-ма души граждански съвет във Велико Търново са останали само двама като причината е "насипното" състояние на РБ от учредяването му през 2014 г. досега, както и серията компромиси, направени от представителите на блока в управлението".  Според тях "за малко повече от година съществуване блокът е преминал през десетки вътрешни скандални и няколко неуспешни опита за изясняване на вътрешно лидерство между партиите в него. "В крайна сметка крамолите в организация във Велико Търново пресъздават в умален мащаб "софийските" проблеми на дясната коалиция.", казват още те.

Бившият областен координатор на ДСБ, който сега е общински председател на партията в Полски Тръмбеш пък каза, че в листата за общински съветници на РБ във Велико Търново "няма почти никакви автентични реформатори." Според двамата ценностите в РБ били подменени, а хората от протеста – излъгани. "Едно от предизборните обещания на РБ беше, като влезе в парламента, незабавно да създаде комисия, която да разследва модела "КОЙ". Къде е тази комисия към днешна дата?", попита Светлозар Влайков.

Те  обявиха, че създават собствен проект-шарж, който нарекоха "Отвъд РБ", снеха доверието си от депутата от региона Иван Иванов и обявиха подкрепата си за 34-ия в листата на ГЕРБ в града.

Прави ли ГЕРБ черен пиар

Пресконференцията на двамата беше доста подробно отразена на сайта dariknews.bg. От щаба на РБ твърдят, че след проверка се оказало, че публикацията е платена от ГЕРБ. В писмото си до щаба на ГЕРБ, реформаторите попитаха има ли решение на щаба на коалиционния им партньор за организиране на черен пиар срещу РБ и неговите лидери, включително и министри от коалиционното правителство. Друг въпрос на реформаторите е какви мерки е предприел щаба на ГЕРБ за гарантиране на добрия тон, след като председателят му Цветан Цветанов заяви, че партията ще заложи на позитивна кампания.

ГЕРБ: не сме ние

Няколко часа след писмото на РБ, от щаба на ГЕРБ разпространиха позиция на Цветанов, в която той декларира, че "партията не е организирала черен пиар нито срещу свои партньори във властта, нито срещу опонентите си".

В петък в спор по въпроса платил ли е ГЕРБ публикацията или не влязоха директорът на пресцентъра Никола Николов и депутатът от РБ Димитър Делчев. На обвиненията на Делчев, че при проверка се оказало, че "клеветническия" по думите му материал е платен от местната структура на ГЕРБ, Николов категорично отрече великотърновската или централното ръководство да е финансирало материали срещу опоненти на ГЕРБ.

В петък вечерта с РБ имаше и още един инцидент. Малко след 20 часа витрината на клуба на ДСБ в столичния район Триадица беше разбита от хвърлена тротоарна плоча. От формацията съобщиха, че това е станало в момент, когато вътре е имало хора като сред тях е бил кандидатът за районен кмет Димитър Божилов.

Все още няма коментари
Нов коментар