Вашият кандидат не е нашият кандидат

Тежкият сблъсък между СДС и ДБГ за кметските номинации доведе до разнобой в редиците на реформаторите в някои общини

Зад фасадата на Реформаторския блок СДС се оказа със собствена стратегия за местните избори
Зад фасадата на Реформаторския блок СДС се оказа със собствена стратегия за местните избори
Зад фасадата на Реформаторския блок СДС се оказа със собствена стратегия за местните избори    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Зад фасадата на Реформаторския блок СДС се оказа със собствена стратегия за местните избори    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партиите от Реформаторския блок (РБ) успяха да постигнат единна регистрация за участие в местните избори, но в редица общини няма да се явят на вота единни. Третите от цикъла избори след парламентарния и евровота трябваше да са тест за това дали съюзът между формациите работи и на местно ниво. Преговорите между петте формации обаче за пореден път показаха, че моделът на функциониране на съюза на национално ниво (с трудното постигане на съгласие по определени въпроси и опитите на определени партии да налагат мнението си на всяка цена) се е пренесъл и на местно. За постигането на единство на местните структури на партиите от блока за участие с общи кандидати за кметове и общински съветници не помогна и арбитражът, който трябваше да решава възникналите по места спорове между партийните организации за кандидатурите.

Като правило там първо беше прието, че ако четири от петте партии застанат зад един определен кандидат, за номинация от блока трябва да се счита подкрепеният от по-големия брой партии. Поради многото разногласия и факта, че на немалко места част от партиите нямат структури, критерият беше снижен. В битката за налагане на своя кандидат партиите прибягнаха и до непозволени средства като създаване на фалшиви местни структури, които да накланят везните в полза на дадена формация или дори смяна на местни лидери, които преобръщаха позицията си в подкрепата си в полза на съответен кандидат.

От предизборния щаб на реформаторите не могат да кажат колко точно са били общините, минали по тази процедурата на арбитража. "Последните две седмици преди крайния срок за регистрацията на кандидатите и листите в ЦИК (22 септември) заседанията бяха почти денонощни", казват депутати от блока. Като в челен сблъсък влязоха главно представителите на СДС и ДБГ. "За някои общини на арбитража едва не се стигаше до бой между представителите на СДС и формацията на Меглена Кунева", описаха ситуацията депутати от блока. Вследствие на това в редица градове синята партия ще се яви на вота самостоятелно и срещу кандидати на РБ. Което поставя партията в доста парадоксална ситуация - под искането за регистрация в общинските избирателни комисии на общия кандидат за кмет на РБ да се изписва името на СДС и да стои подписът на лидера Божидар Лукарски, а в същото време партията да подкрепя друг кандидат и да участва в месния вот с регистрацията на друга формация.

СДС работи за ГЕРБ

От партията на Кунева обвиниха СДС, че на места работи в полза на ГЕРБ като подкрепя техни кандидати за кметове, хора на синята партия влизат в листите на ГЕРБ или се явяват самостоятелно със собствени листи за общински съветници с цел да разбива блока. "Има общини, където проблемите ни със СДС бяха заради лични амбиции на техни активисти", добавят от ДБГ. И колкото и парадоксално да звучи предвид колаборацията между двете формации на национално ниво, от ДБГ констатират, че за кметския вот местните им структури работят по-добре с ДСБ отколкото със СДС.

От синята партия отговарят, че поради разпада на формацията на Кунева по места и желанието на активистите й в някои общини "да се доказват на всяка цена", формацията номинира за вота хора, които на предишните избори са работили срещу блока, или такива, които са били близки до БСП.

Най-яркият пример за шизофренното състояние, в което се намира синята партия в някои градове за местния вот, е Варна, където завърналият се отново в редиците на синята партия бивш член на ДПС Янко Станев не само че подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних, но и регистрира собствена листа за общински съветници. Нещо повече – на трето място в нея е поставен брат му Валентин Станев, който е член на централното ръководство на СДС. Казусът "Станев" раздели ръководството на СДС, като една част от него настоява за изключване на двамата. Мълчанието на лидера Божидар Лукарски и отказът да се предприемат действия срещу него още когато изборът му за лидер на СДС-Варна беше обявен за нелегитимен, обаче по-скоро подхранва съмненията, че неофициално бившият член на ДПС има негласната подкрепа на председателя.

СДС подкрепя и кандидата на ГЕРБ за кмет на Банско за втори мандат Георги Икономов. В курортния град беше един от сериозните сблъсъци между синята партия и ДБГ. В крайна сметка там, освен че официално подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ, СДС регистрира самостоятелна листа за общински съветници от името на партията на посланика ни в Турция Надежда Нейнски "Синьо единство". Синята партия се явява самостоятелно и в Дупница. Местната структура там застава зад кандидатурата на досегашния председател на общинския съвет Костадин Костадинов, който беше лидер на партията на Николай Бареков ББЦ в Дупница. Той е и водач на листата за общински съветници, която е регистрирана като "Съюз на десните сили". РБ издига за кмет на града Славчо Павлов, който е председател на местната структура на ДБГ в града.

Подозрения за договорка между СДС и ГЕРБ за зам. кметско място са в основата на неиздигането на кандидат за кмет на РБ в Казанлък, където синята партия е успяла да се наложи над останалите формации от блока да не излъчат кандидатура, казват от предизборния щаб на реформаторите. Реформаторите бяха неприятно изненадани от СДС и в Созопол. Дългогодишният лидер на синята партия в града Стойо Недин влезе в листата за общински съветници на ГЕРБ, които отново застават зад кандидатурата на Панайот Рейзи.

Фалшиви структури

Лични амбиции на двама общински съветници на СДС – Борислав Виларов и Иван Лесков, пък са в основата на разцеплението на РБ в Копривщица, твърдят от ДБГ. От формацията на Кунева разказват, че за да успеят да наложат кандидатурата на Иван Лесков за кмет в рамките на РБ, от местната структура на СДС първо привлекли на своя страна БЗНС, като местният лидер на формацията на Николай Ненчев бил сменен. Въпреки това обаче арбитражът решил кандидатът на РБ да бъде предложената от ДСБ Елена Чумпова. Това предизвика недоволството на СДС и БЗНС, които излязоха с гневна декларация, подписана от Виларов. В нея двете формации обявиха, че Чумпова "не е достойна да бъде техен кандидат за кмет", че снемат доверието си от депутата от софийска област от ДБГ Димитър Делчев, изтеглят представителите си от листата за общински съветници на блока и подкрепят кандидатурата на Ангел Ангелов за кмет. Чумпова и ДБГ отговориха също с декларация, в която обвиниха Виларов в опит да фалшифицира протокола от събранието на РБ в Копривщица, където представителят на БЗНС Стефан Драгийски е подкрепил кандидатурата на Чумпова. В крайна сметка на вота в Копривщица ще има трима кандидати за кмет от средите на реформаторите – на издигнатата от РБ Чумпова, на номинирания от инициативен комитет Ангел Ангелов и на Иван Лесков, който се кандидатира от името на "Народен съюз".

От ДБГ описват и още един феномен покрай местните избори – в последния момент да се правят структури на партиите, за да могат да вземат марката "РБ". Такъв е случаят в Горна Малина, където няколко месеца преди вота се появили членове на СДС, ДСБ и БЗНС. В резултат на това на вота РБ ще се яви разделен – ДБГ участва като "Единство", а представителите на трите формации - като РБ.

Отговорът на СДС

"СДС реши да напусне РБ в Банско, защото за кандидат за кмет ДБГ и ДСБ предложиха Лазар Захов, който е бивш наш член, но на парламентарните избори не пожела да работи за блока. А бащата на втория в листата Иван Докторов, който е председател на ДБГ, беше кандидат на БСП за кмет на предишни избори", каза депутатът от благоевградския избирателен район от СДС Борислав Миланов и обясни подкрепата на синята партия за Икономов със седесарското му минало. "Родът Икономови е сред основателите на синята партия в Банско", добави Миланов. А по повод преминаването на лидера на СДС в Созопол на страната на ГЕРБ от ръководството на синята партия казват, че след вота той ще бъде изключен от формацията.

На обвиненията, че в някои общини не подкрепят номинирания от блока кандидат за кмет дават контрапример с Приморско. Там ДСБ и ДБГ издигнаха скандалния бивш кмет на града Димитър Димитров. По време на мандата си 2007-2011 г. той стана известен с това, че даде разрешителни за право на строеж като крайно нуждаещи се на близки и роднини на няколко магистрати, сред които дъщерите на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на съдията от ВАС Николай Урумов. От синята партия твърдят, че влияние за номинирането на Димитров най-много е оказал председателят на ДБГ в града Илия Петков, който е в близки отношения с бившия кмет. Освен реформаторите зад Димитров застават още и АБВ на бившия президент Георги Първанов. В Приморско СДС се явява като "Синя коалиция Приморско" и издига Миглена Барцулева като кандидат за кмет. А твърденията за създаването на местни структури преди вота с цел да се вземе регистрацията на РБ от СДС дават пример със Сатовча. "Там нашата структура е най-силна. ДБГ учреди своя местна организация в края на август и това е причината нашите хора да излязат от листата", казват от СДС.

Две седмици след драматичните преговори около кандидатите за кметове и общински съветници поне засега атмосферата сред депутатите от РБ изглежда спокойна, въпреки че и от СДС и от ДБГ отговарят по един и същ начин на сблъсъка. "Скъсахме си нервите", признават от двете формации. Сега по-големият въпрос е да не пламне война между коалиционните партньори в оставащите още две седмици до вота. Както и ако вкарат общински съветници, дали ще работят заедно по места.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 1
    • + 6

    На обвиненията, че в някои общини не подкрепят номинирания от блока кандидат за кмет дават контрапример с Приморско. Там ДСБ и ДБГ издигнаха скандалния бивш кмет на града Димитър Димитров. По време на мандата си 2007-2011 г. той стана известен с това, че даде разрешителни за право на строеж като крайно нуждаещи се на близки и роднини на няколко магистрати, сред които дъщерите на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на съдията от ВАС Николай Урумов.

    Нередност?
  • 2
    nikolavj avatar :-?
    Никола Йорданов
    • + 1

    Нещо за Силистра?

    Нередност?
  • 3
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • - 1
    • + 5

    Едно е ясно в СДС се кешира мощно... подкрепа срешу мънгизи..вж. Варна, Созопол, Банско....Малко ли му е Конкурентноспособност на Лукарски, от където краде със шепи.....срам няма....мръсно петно върху бранда на реформаторите..защо ли им е в коалицията?

    Нередност?
  • 4
    sando23 avatar :-?
    sando23

    А нещо за Петрич?

    Нередност?
Нов коментар