🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Радан Кънев: Медиите на Пеевски разделят десницата

Скандалът с черния пиар преди местните избори продължи с кандидата на РБ във Варна Чавдар Трифонов

Радан Кънев обвини Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати
Радан Кънев обвини Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати
Радан Кънев обвини Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати    ©  Юлия Лазарова
Радан Кънев обвини Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от седмица след като от Реформаторския блок (РБ) обвиниха ГЕРБ в черен пиар и плащане за публикации в медиите срещу десния съюз във Велико Търново между коалиционните партньори се разрази нов скандал. Този път поводът е публикация в жълтия сайт "Пик" от вторник, според която кандидатът на реформаторите за кмет на Варна Чавдар Трифонов е бил осъден на три месеца лишаване от свобода условно за шофиране след употреба на алкохол през 2007 г. Наказанието му е било наложено след споразумение с прокуратурата. Пак по тази причина той е бил лишен и от правото да управлява автомобила си за срок от осем месеца. Според юристи наказанието е изтърпяно и осем години по-късно той е напълно реабилитиран и, ако сега поиска да му бъде издадено свидетелство за съдимост, в него би трябвало да пише "неосъждан". Заедно с информацията за това "Пик" публикува и копие от протокола, воден по време на съдебното заседание.

В изявление пред медиите Трифонов заяви, че денят на атаката не е избран случайно. Във вторник във Варна се проведе първият голям митинг на ГЕРБ, на който присъства и зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. "Не приех да се договарям с Пеевски, не приех помощи. Не дадох и аз някой лев, за да тушираме медийно каквото и да било. Очаквах, че кампанията ще приключи тежко и ще е много мръсна. Това се оправдава", каза кандидатът за кмет на Варна на РБ.

Цветанов отрече ГЕРБ да има нещо общо с публикацията. С коментар по въпроса със статус във Фейсбук се включи и премиерът Бойко Борисов. В доста саркастичен тон лидерът на ГЕРБ пише: "Гледайки изказването на кандидата на РБ за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е "накарал" кандидата на Реформаторския блок да пие и да шофира в нетрезво състояние. Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и "подтикне" кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да "смъмря" Цветанов за това", написа премиерът.

В сутрешния блок на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев директно обвини председателя на щаба на ГЕРБ Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Пеевски срещу десните кандидати за кметове. "Не мога да го обвиня, че той плаща. Не знам кой плаща за черния пиар", каза Кънев. Лидерът на ДСБ заяви още, че медиите на Пеевски се опитват да вкарат пробойна между ГЕРБ и РБ и изглежда успяват. "Който плаща днес на медиите на Пеевски, той утре ще плаща на фирмите на Пеевски, ще му отваря "Лафките" в градовете си", предупреди Кънев. И добави, че медиите на депутата от ДПС на тези местни избори имат само един враг - кандидатите на РБ. "Всички други са добрички, защото си плащат. Който не си плаща рекета, който казва, че има монополи, че има "Лафки" в българските общини, които задушават малкия бизнес, става лош", заяви още лидерът на ДСБ.

Това е и причината Кънев да предложи за президентските избори догодина десницата да излъчи общ кандидат чрез предварителен вот. "За да избегнем това, което се случва сега на местните избори. А то е, че десните кандидати водят дебат по между си, левите отсъстват напълно. Силните кандидати почти навсякъде в България са двама десни и вместо да се явят заедно и да спечелят на първи тур, те тепърва ще използват ДПС за балансьор кой десен кандидат да спечели на втори тур", заяви Кънев. И добави, че така се отслабва десницата. "Вмето да изпълним обещанието си да изолираме ДПС от властта, ние ги допускаме в ролята на балансьор между десни формации и което е по-лошо, напоследък включваме медиите на Пеевски в това да превърнем дебата в грозна битка на черния пиар", заяви още Кънев.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 23
    • + 17

    Медиите на Пеевски.. та медиите на Пеевски..

    Само си помислете колко журналисти работят там.. колко други хора работят във фирмите му. И как никой не се оплаква от това.. че и с радост си върши работата.

    Няма да се учудя ако и на Радан му предложат там добра работа и той там да заработи.

    Та не е в Пеевски проблема.. в матр'яла е.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 15

    Радан си натискаше стола в НС цяла година, за да не застраши коалицията с ГЕРБ и произтичащото от това оставане във властта.
    В същото време "големият коалиционен партньор" използваше РБ единствено като брошка за легитимацията си като "десни", радваше се на скандалите в РБ, които продължават да се държат помежду си като синовете на лейтенант Шмидт, и в мига, когато усещаше някаква форма на отпор, Борисов незабавно ги контрираше с гласовете на ДПС.

    Тандемът Борисов-Цветанов сега не са направили нищо по-различно от това, което правят цяла година във властта - искат я цялата и завинаги.

    Защо плачеш сега, Радане - реформаторе без реформи?

    Нередност?
  • 3
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 6
    • + 14

    Някой ще ме светне ли защо либералната елитна градска десница прави местни коалиции с първобитни националистически организации? Щото нали Волен е много лош, ама същевременно неговата ракета-носител СКАТ изведнъж се оказва приемлив съюзник? За МВРО да не говорим. Колкото и евфемизми като "патриотите" и "воеводите" да се пробутват, на всеки е ясно какви са тези и на какво мирише от поредния "исторически компримис"

    Нередност?
  • 4
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 9
    • + 19

    Информацията за Чавдар Трифонов не е черен пиар. Истина е. Доказана в съда и призната от всички. Капитал, не опитвайте подобни внушения, не ви отива.

    Нередност?
  • 5
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 3
    • + 17

    Нищо неистинно не е написано. Г-н Трифонов има такава присъда.
    Никъде не става дума, че в момента той не може да се кандидатира и да заема тази длъжност, ако го изберат.
    Г-н Р.Кънев може би е трябвало да проведе разговори с кандидатите...

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 10
    • + 9

    Според статистиката,всеки трети българин е сядал пил на волана.Има грешка има и прошка.Тези,които не са ги хванали ,са невинни.А Парцалите на Пеевски точно затова съществуват,да хвалят подходящите и да плюят неподходящите.

    Нередност?
  • 7
    loranikolova avatar :-|
    loranikolova
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Много правилно Радан се е натискал на този стол.Подозирам,че отлично познава психиката на по-голяма част от избирателите си.Ако предизвика правителствена криза(а той би могъл)има огромна вероятност да не се върне на този стол.По-простата причина,че тези избиратели са видели няколкото петънца по ревера му и са разбрали вече,че не е достоен за твърде достойния им глас!!!!Вследствие на тази желязна,но много едностранчива критичност,сега се наслаждаваме на цирк"Атака"Може и да е забавно, но мноооого са скъпи билетите.Аз съм костовистка,още не съм преглътнала Лукарски,смятам герб за европейска народна партия от стегнат мафиотски тип.Но също така,особенно ми е противно,да чета обвинения срещу 23 депутати,че не били извършили всички необходими реформи .Още повече,редовият българин му дреме за някакви реформи

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#7] от "loranikolova":

    Благодаря за коментара, г-жо Николова.
    Аз споделях вашите виждания допреди голямото реформаторско говорене.
    Няма начин да не помните как се събра РБ. Няма начин да не знаете кой откъде мина, за да влезе в РБ. А декларацията, че те ще влязат в правителството при условие, че Борисов не е премиер помните ли?
    Е, той стана премиер и как реагираха РБ - свиха си опашките.
    Кой е Лукарски? Кой е Великов? Кой е Касим Дал? Кой е Н.Ненчев? Знаете, предполагам...
    Борисов, когото аз не харесвам, но не мога да не призная тънките му политически ходове, постави няколко капана на РБ. И те влязоха във всичките.
    Защо? За да са във властта. А защо им е властта

    колегата Москов да започне да реализира безумици в здравеопазването, една област, в която имам някакви познания. Няма да ви занимавам с експертизи, но всеки се налага да отиде на лекар

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5


    До коментар [#7] от "loranikolova":

    Нещо друго натиснах...

    РБ реше натоварен с министри в най-нервните за обществото области: правосъдие, здравеопазване, икономика, образование, отбрана. Ресорите, през които минават европари ГЕРБ си запазиха. И започна гледане на сеира.
    23-мата, които говореха като за 230 трябваше да започнат да правят нещо. И какво направиха - нищо!
    Нямам познания, за да коментирам другото, но колегата Москов започна да реализира безумици в здравеопазването, една област, в която имам някакви познания. Няма да ви занимавам с експертизи, но на всеки се налага да отиде на лекар. От догодина, благодарение напъните на д.р Москов това ще е по-трудно да става по каса. Ще трябва да се плаща.
    И ако - приемам - двамата с вас можем да си го позволим, тъща ми ще е затруднена. А текива като нея ще са 1-2 милиона български граждани.
    И каква "реформа" в здравеопазването направи РБ? За кого?

    И накрая - какъв е смисълът от такива партии/коалиции-еднодневки?

    Нередност?
  • 10
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#7] от "loranikolova":

    Р. Кънев усети, че подкрепата за РБ е явно доста символична и завика с пълен глас, за да привлече внимание: "Кандидатирам се за президент!", "ГЕРБ ни играе ку*вачката!", "Пеевски разбива единството в РБ!"

    Аланкоолу, една година само слушахме виковете ви как ще правите реформи, пък нищо не направихте. Гледахме как Борисов ви отсвирваше всеки път, когато събирахте кураж да се правите на мъже и заемаше поза "партер" на ДПС, а вие не реагирахте. Подсмихвахме се на крамолите ви кой да води бащина дружина.

    Е, нагледахме се и на вашия номер от цирковата програма. Не впечатлихте никого с нищо. Хайде, ходете си, неудачници.

    Нередност?
Нов коментар