🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България, Румъния и Сърбия са готови да затворят границите, ако Германия спре да приема бежанци

Премиерите на трите държави се срещнаха в София заради кризата с бежанците

Срещата на премиерите от Крайовската тройка - Виктор Понта, Бойко Борисов и Александър Вучич (отляво надясно) беше доминирана от бежанската криза.
Срещата на премиерите от Крайовската тройка - Виктор Понта, Бойко Борисов и Александър Вучич (отляво надясно) беше доминирана от бежанската криза.
Срещата на премиерите от Крайовската тройка - Виктор Понта, Бойко Борисов и Александър Вучич (отляво надясно) беше доминирана от бежанската криза.    ©  Пресцентър на МС
Срещата на премиерите от Крайовската тройка - Виктор Понта, Бойко Борисов и Александър Вучич (отляво надясно) беше доминирана от бежанската криза.    ©  Пресцентър на МС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Имаме готовност, ако Германия и Австрия затворят границите си и ние да го сторим. Няма да оставим народите си под опустошителния натиск от стотици хиляди хора." Това заяви премиерът Бойко Борисов на втората среща на министър-председателите от Крайовската тройка (България, Румъния и Сърбия), която се проведе в резиденция "Бояна" в София. На срещата Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич са решили трите страни да заемат обща позиция на предстоящата среща на Съвета на Европа. 

Когато премиерите на т. нар. Крайовска тройка - България, Сърбия и Румъния - се срещнаха за пръв път през април, целта им бе да объдят, задействат и ускорят общи транспортни, инфраструктурни и енергийни проекти. Полвин година по-късно трите страни отново се събраха, но водещата тема на разговора бе мигрантската вълна, която се превърна в най-сериозният проблем не само на трите страни, но и на ЕС.

Румънския премиер Понта заяви, че това не е регионален или национален, а общоевропейски проблем, който трябва да се реши солидарно. "Но солидарно спрямо страните, които са най-засегнати от миграционната вълна."

Според Борисов има три сценария за изход от кризата. Първият е да се затворят всички граници, за да се справи ЕС с подслоняването и разпределението на хората, които са вече на територията на съюза. Вторият сценарий е да се подпомогнат Турция, Ливан и Йордания, които да задържат бежанците при тях, а третият е да се предадем. По думите му най-големият страх на трите страни е липсата на перспектива и стратегическа крайна цел за бежанския поток. "Не знаем докъде ще стигне", каза Борисов. "Ако ще правим ограда, да я правим сега", заключи Борисов. Според Виктор Понта всички страни имат право просто да затворят граници.

Сръбският премиер, чиято страна е сред най-засегнатите от потока, отхвърли това като вариант. "Решение като затваряне на границите не е възможно, не е реалистично", каза Александър Вучич и попита риторично: "Какво правим, ако приемем квотите на ЕС, но хората, които са насочени към нас не искат да останат?" Премиерът Борисов сравни мигрантската ситуация с презаселването на София в последните години. "Как да го спрем - да върнем софийското гражданство ли? Няма как да стане", заключи премиерът.

Трима съседи, три гледни точки

Трите страни имат различен проблем и съответно - подход към кризата. Към момента Румъния е най-малко засегната от мигрантската вълна, като през тази година страната е получила 944 молби за бежански съюз. Въпреки това премиерът Вктор Понта застана на страната на Унгария и другите централно и източноевропейски страни и отхвърли предложението за разпределение на бежанците на квотен принцип, което бе повдигнато през септември на извънредна среща на Съвета на Европа. 

Най-засегнатата страна към момента със сигурност е Сърбия. През територията на страната вече са минали около 300 хил. души, по думите на Небойша Стефаноич, министър на вътрешните работи на страната. Мигрантите продължаваха пътя си към Германия през Унгария, но след като страната затвори границата си, потокът се пренасочи към Хърватия и Словения. 

България към момента не привлича същия мигрантски натиск като Сърбия. По последни данни на Държавната агенция за бежанците към 20 октомври в българските бежански центрове са настанени общо 2252 души, а от началото на годината 11 700 души са посикали убежище у нас. За сравнение, само за ден преди няколко седмици, 6500 души пресякоха границата между Сърбия и Хърватия. 

Според изданието "КлубZ", което се е сдобило с писмо на изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лежери, България трябва да се готви за нова вълна мигранти от Турция, когато ЕС вземе мерки да ограничи сегашния основен поток през Западните Балкани. 

Статията е редактирана на 25.10

*в първоначания вариант на статията се казва, че Сърбия не смята затварянето на граници за решение. Сръбският премиер наистина казва това, но има предвид затварянето на границите от Германия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mike76 avatar :-|
    mike76
    • + 7

    нищо не разбрах. Уж се разбрали, а не са съгласни. Това си я караме така май от 1878, през 1912 и нагоре...

    Нередност?
  • 2
    ilia1959 avatar :-|
    Ilia Iliev
    • - 6
    • + 4

    Ами няма нужда от коментар по тази тема!
    Русия се включи в пазара на голямата политика!
    Сега вече не може да се направи нищо!
    Може да се подигравате на руснаците , и да провеждате политика на омраза към тях!
    Руснаците бяха притиснати до стената.
    Сега те отговориха по гениален начин.
    Едва ли обикновения човек вижда какво са ни подготвели.
    Та сега ще разберете , защо не бива да се притиска мечка с пръчка!
    Не мога да ви пиша всичко ,защото тук банват всичко ,което не могат да оспорят!

    Нередност?
  • 3
    ilia1959 avatar :-|
    Ilia Iliev
    • - 6
    • + 1

    'Мъртвата ръка' на САДАМ-ИДИЛ.
    Никакви граници не могат да ги спрат!
    Конфликта на новото време!
    Многото деца на определена група хора, които нямат ресурса да ги изхранват , но и продължават да раждат по религиозни причини много деца!
    И те имат нужда от нови земи ,защото не могат да се изхранват при тяхната.
    Естествено има и сили ,които се възползват от гладните и лесно управляеми хора.
    Така те са насочвани в определени райони на света , за да причинят на хората там проблеми ,които ще спрат тяхното икономическо развитие , или да го забавят.
    ВСички го знаят това , но са безсилни да се направи нищо.
    Пример е с този сайт.

    Нередност?
  • 4
    wolfblass avatar :-|
    Kristian Yakov
    • + 6

    Ами то балканите от хилядолетие поемат подобни бремета.Преди отоманското нашествие сега това,докато запада се намъдрува и поспорят всички помежду си и със съвестите си ...и накрая ние обираме най големия и така.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар