Австрия и Германия влязоха в конфликт заради бежанците

Берлин обвини Виена, че окуражава огромен брой от мигрантите да влязат в Германия

Вътрешният министър в правителството на Меркел Томас де Мезиер критикува остро Виена, че поставя германските гранични власти под изключителен натиск.
Вътрешният министър в правителството на Меркел Томас де Мезиер критикува остро Виена, че поставя германските гранични власти под изключителен натиск.
Вътрешният министър в правителството на Меркел Томас де Мезиер критикува остро Виена, че поставя германските гранични власти под изключителен натиск.    ©  Reuters
Вътрешният министър в правителството на Меркел Томас де Мезиер критикува остро Виена, че поставя германските гранични власти под изключителен натиск.    ©  Reuters

Австрия и Германия влязоха в конфликт заради десетките хиляди мигранти, движещи се през Централна Европа. Доскоро двете германоезични държави работеха в сътрудничество, за да успеят да се справят с потока търсещи убежище. В сряда обаче Берлин обвини Виена, че е спряла да прилага двустранното споразумение и окуражава огромен брой от мигрантите да влязат в Германия, съобщава Financial Times.

Проблемите

Вътрешният министър Томас де Мезиер критикува остро Виена, че поставя германските гранични власти под изключителен натиск. "Поведението на Австрия в последните няколко дни не е редно", коментира Мезиер веднага след срещата на кабинета на канцлера Ангела Меркел. "Трябва да се оплачем, че бежанците се водят до определени места без никакво предупреждение и след свечеряване и през нощта идват към германската граница."

Изявлението на Мезиер беше предшествано и от остра реакция на Хорст Зеехофер – премиерът на провинция Бавария и лидер на сестринската партия на управляващите християндемократи. Бавария е сред най-засегнатите от мигрантския поток провинции, тъй като се намира точно на границата в Австрия.  

"Поведението на Виена вреди на съседските ни отношения. Не може и не бива да се държим така едни с други", каза Зеехофер и заяви, че е работа на Меркел да говори с австрийските власти, пише агенция Reuters.  

Зеехофер притиска канцлера да се откаже от политиката си за приемане на бежанци и да ограничи наплива. В събота двамата ще проведат извънредна среща, а в неделя ще обсъдят проблема и с лидера на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел.  

Последната подобна среща беше в началото на септември и точно след нея Меркел започна политика на "отворените врати" за бежанците от Сирия. Сега опонентите ѝ искат тя да въведе други мерки, включително създаването на транзитни зони за прием на търсещи убежище. Идеята е те да се намират на границата, а не във вътрешността на страната.  

Оградата със Словения

В същото време в рязка промяна на предишните си политики Виена обяви планове да построи "подобни на огради" структури по границата си със Словения. Това е главният път, по който търсещите убежище влизат в Австрия. Ако планът бъде осъществен, оградата ще е първото физическо препятствие между двете членки на Шенген.  

Говорителят на Меркел няколко пъти повтори, че Германия е против въвеждането на ограничения по границите. "Не вярваме, че сегашната бежанска криза може да бъде решена с изграждане на стени."  

Австрийският канцлер Вернер Файман настоя, че огражденията няма да бъдат мащабни. "Става въпрос за контрол и ред. Няма да има ограда около Австрия", каза той.  

Допреди два месеца Виена критикуваше Унгария, която също вдигна ограда по границата си със Сърбия. Тогава Файман заяви, че намира за грешно мисленето, че проблемите могат да се решат по този начин. Самата Австрия, през която минават ежедневно хиляди мигранти, смята, че баварските власти ограничават достъпа до Германия, без да се съобразяват с австрийските нужди, припомня AP.

"Трябва да се разбере, че всеки ден 11 хил. бежанци преминават от Словения в Австрия. Целта на повечето от тях е Германия. Това поставя Южна Австрия под натиск и се налага тези мигранти да бъдат преразпределени много бързо", изтъкна говорителят на австрийската полиция Давид Фуртнер.

Въпреки проведените няколко срещи европейските лидери не успяват да овладеят потока на хора, тръгнали за Северна Европа по балканския маршрут, който се простира от Гърция през бивша Югославия и отива към Австрия и Германия. Близо 700 хил. души са влезли в Европа от началото на годината.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 1
    • + 41

    Ха, да не би Меркел като обяви на висок глас "Няма горна граница за броя на имигрантите" да пита съседите си ? Или другите държави по пътя на тези имигранти, които тя призова ?

    Нередност?
  • 2
    bkbelchev avatar :-|
    bkbelchev
    • - 1
    • + 27

    Говорителят на Меркел няколко пъти повтори, че Германия е против въвеждането на ограничения по границите. "Не вярваме, че сегашната бежанска криза може да бъде решена с изграждане на стени."

    След като Германия е против ограничения по-границите, изниква въпроса: Защо има претенции към другите? Стига с тези двуличия. Меркел покани бежанците, а сега се дърпа. Кой ще поеме отговорност?

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-(
    plamenhristov5
    • + 13

    Ето докъде води кабинетната политика на европейските чиновници и тези от водещите държави на ЕС. За съжаление все повече остава впечатлението за цинизъм от тяхна страна, когато става въпрос за споделени ценности и ангажименти.

    Нередност?
  • 7
    donio avatar :-|
    donio
    • + 6

    Те вълците влязоха в кошарата,а чобаните стени ще издигат.Сякаш не знаят,че кучетата са ортаци с чобанина.

    Нередност?
Нов коментар