Промените за МВР отпадат

Министърът започва разговор със синдикатите за неясна реформа и с неясен край

Синдикатите в МВР не отмениха протеста си въпреки отстъплението на управляващите
Синдикатите в МВР не отмениха протеста си въпреки отстъплението на управляващите
Синдикатите в МВР не отмениха протеста си въпреки отстъплението на управляващите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Синдикатите в МВР не отмениха протеста си въпреки отстъплението на управляващите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кабинетът едва ли ще вземе смели решения след демонстрираната стачна готовност от полицаите.

Правителството оттегля предложените промени в Бюджет 2016, които засягат социалните придобивки на служителите на МВР. Това съобщи след неделно извънредно заседание на Съвета за социално партньорство министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Така предложените еднолично от финансовия министър Владислав Горанов съкращения отиват в кошчето, след като първо премиерът ги полуотмени. 

Сега разговорът за промени в МВР ще се води от ресорния министър. Заявката за реформа само със съгласието на синдикатите обаче я обрича (поне във финансовата й част), тъй като е ясно, че никой от системата не иска да губи социалните си привилегии. От друга страна, министърът може сравнително бързо да разпише и получи одобрение за структурна промяна, която да отдели т.нар. чиновници от работещите на терен. Освен това кабинетът едва ли ще е най-смел след демонстрираната стачна готовност сред полицаите.

Да започнем отначало

"Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица", заяви Румяна Бъчварова. По думите й председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор "Сигурност".

По-късно Димитър Главчев посочи, че няма отказ от реформи в МВР, но те трябва да се осъществят в рамките на диалог. "Неизбежни са реформите, но поправките са възможни между първо и второ четене (бел. авт. - на закона за бюджета). Ние гарантирахме с имената си и това ще се случи", заяви той. По думите му представителите на синдикатите са се съгласили, че има нужда от реформи, но след проведени разговори с тях. "Тонът, който беше зададен, беше положителен. Трябва да се постигне взаимен компромис, а ние отчетохме, че нашата грешка е по начина на оповестяване на проектите", отбеляза зам.-председателят на парламента.

Въпреки пълното отпадане хиляди служители в сектор "Сигурност" се събраха в неделя пред парламента на национален протест. Синдикатите обясниха, че ще бъдат отменени само планираните за тази седмица прояви. Стачната готовност обаче ще се запази в зависимост от това дали ще бъдат спазени обещанията, поети от МВР и депутатите, участвали на извънредното заседание на Съвета за социално партньорство.

Реформа в омагьосан кръг

Без обсъждане с ресорните министри Владислав Горанов предложи през бюджета три орязвания на привилегии на полицаи, военни и надзиратели в затворите - орязване наполовина на заплатите при пенсиониране, свиване на отпуските и спиране на вдигането на заплати заради прекарано във ведомствата време. После след незаконни протести на служители от МВР премиерът Бойко Борисов отмени над половината от плануваното.

До уикенда изглеждаше, че повече отстъпки няма да бъдат правени от ГЕРБ. Дори заявката беше за по-едра промяна на целия трудов пазар - Владислав Горанов се обяви за отпадане на процента за всяка година трудов стаж и в Кодекса на труда. Той определи практиката като анахронизъм в трудовите правоотношения, която не отчита реалностите за труда и качеството му.

Работещите в системата на МВР са около 47 хил. души, а годишният бюджет за ведомството е над 1 милиард  лева. От понеделник разговорът започва отначало.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 8
    • + 36

    Правителсвото трябва да завърши първо съдебната реформа. Имаме ли независим съд и функциониращ антикорупционен модел тогава полицията няма да се усеща безнаказана и няма да налага силово превилегиите си.
    Цялата истерия стана благодарение на подмолното поведение на Горанов зад което прозира Лютви Цветан. Много хора си мислият че е лесно да се овладее натиска на задкулисието ковто включва пеевски, доган, една дузина олигарси, службите, корумпираната администрация и съд. Към това трябва да прибавим и народото недоволство на полицаи, земеделци, кравари, тютюнджии и прочие. Решението е просто - който си мисли, че може да управлава държавата по-добре - да се кандидатира на следващите избори. Стани премиер и прави реформи както намериш за добре.

    Нередност?
  • 2
    gembirdkz avatar :-@
    gembirdkz
    • - 8
    • + 16

    До коментар [#1] от "event_horizon":

    Ти какво като някакъв Божидар Димитров май се вживяваш,а?Който не му харесва центъра на София да не ходи,там а?Аман от палячовци!

    Нередност?
  • 3
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • - 1
    • + 31

    Само да питам, че не разбрах, кое пречеше да се почне още в началото с такива разговори и да се стигне до някакви разумни решения, а не в 12 без 5 да се внася нещо, за което се знаеше, че ще предизвика бум.
    За всички е ясно, че трябват реформи. Ха сега да видим ще ме опровергаят ли управляващите, че не могат да правят реформи.

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 28

    Реформата е неизбежна.Но се чудя,Горанов нарочно ли направи този гаф или някой му го подсказа.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 33

    1. РБ ще напуснат ли най-накрая това правителство или ще докажат за пореден път че властта им е по-скъпа от идеите, идеите които всъщност са болшевишки? Или ще лижат още?
    2. Избирателите ще осъзнаят ли най-накрая че всички внасяме пари в бюджета за да храним Ушевите от всички разновидности - от ДС, през народната милиция, та до днешния башибозук?
    3. Кое е нациналното и кое фронтовашкото на НФ? Шушумиги и ...близци на тиквеното дупе.
    4. АБВ - Русофили, но и предани на милиционерството, към което всеки един от тях е принадлежал или принадлежи.
    5. ДПС отново заедно с БКП срещу народа и в угода на Ушев. Похвално слово за одиозната ни попзиция.
    6. Да, Тиквата е гнила.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 4
    • + 18

    Снахата, казваха някой, щяла да прави реформи в съдебната система и в МВР. И где я снахата? Първо уринираха на закона ѝ и тя мълча. Политическо букаке! Срам за ден, вице за година :-) Сега сме граждани срещу башибозук. И пак обгрижва тиквеното тяло, сакън да не остане без пост. Москвича със светещи очички гласува най-корупционните закони в БГ здравеопазване. Евала деформатори! Евала патриоти! Евала и на "опозицията"! Наздраве, адаш! Мерете сега кой по-страстно люби Ушев и се препирайте кой е по-голям фен на Цар Вова Къси! Баси и боклуците. + Волен и Бат' ви Сали. Не парламент, тоалетна някаква?!?

    А вий, а вий сте идиоти! (С) :-)

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":


    [quote#4:"rosiraycheva50._"]Реформата е неизбежна.[/quote]

    Мда-а-а, така неизбежна е от няма и 70 години, с особен акцент на последните 30. Що годинки е изтъркулиха и Ушев продължава да стои на гюме в храстите със златната пакла и радарчето. Освен през 3-те си месеца отпуск, в който те оставя да у му изработиш пенсията, която ще получава с 20 години повече от теб, или грубо 4 пъти повече по време и два пъти повече като сума, та общо - 8 пъти повече. Сложи и 20-те заплати и рушветите. Реформа казваш ... странен хумор?!? И то неизбеждни! А посмали малко ... :-) Не говорим дори за Румъния, за БГ резерват на фъни крийчърс. Поздрав - https://www.youtube.com/watch?v=3FFTQRmsK0k

    Нередност?
  • 9
    pifaa avatar :-|
    pifaa
    • + 5

    Като оставим емоциите настрана, възникват няколко въпроса. Защо беше направен и на кой беше нужен този театър? Очевидно, не се касае просто за гаф. Аз лично не мога да свържа още нещата, но това, което се цели, тепърва предстои да се развива.
    Едно нещо обаче е кристално ясно, полицаите не са извоювали никакви свои права, те бяха употребени, и то по много лек и бърз начин. Тук става въпрос за много пари.
    Всички знаем кой стои зад синдикалните организации в БГ, но заключението, че единствено е търсена смяна на правителството е прекалено елементарно. С голямо любопитство очакавам по-нататъшното развитие на нещата.

    Нередност?
  • 10
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 14

    Едва ли някога ще има реформи в МВР, ако управляващите се огъват незабавно...
    Всяка реформа е непопулярна за съсъловният кръг, който е неин обект!
    Слушах представител на някой от синдикатите, който смяташе, че трябва да има преназначаване?! Разбирай чантаджиите да запазят категорията си труд, но да излязат "на терен"!
    Това искане илюстрира много ясно до каква степен са уплетени всички в МВР... Направо са като социален патронаж. Миналата година ми разбиха колата и се занимавах с полиция. На бюрото на следователя имаше куличка от кутии с iPhone и пълен пепелник... Тулупът отегчено ме връща да си правя ксерокопие на шоьорската книжка(?) защото не им работил "серокса" - е, т'ва е първа категория труд!

    Нередност?
Нов коментар