🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Специалните служби в България - с нови закони, но какво бъдеще?

Дискусия на "РискМонитор" и "Капитал" обсъди какви проблеми решават нормативните актове и какви са следващите необходими стъпки за доброто функциониране на системата за национална сигурност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на ноември т.г. влязоха в сила новите закони на службите - Законът за държавна агенция "Разузнаване",  Законът за служба "Военна информация", Законът за Национална служба за охрана и Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, с които дългоочакваната регламентация на специалните служби в България стана факт. По този повод фондация "РискМонитор" и вестник "Капитал" организираха дискусия, чиято основна цел беше да обсъди какво предстои след приемането на тези нормативни актове, какви проблеми решават те, остават ли неизяснени позиции, какви са следващите необходими стъпки за доброто функциониране на системата за национална сигурност.

В дискусията взеха участие Георги Кръстев, Йордан Божилов, Илиан Алипиев, Милко Василев, Йово Николов и Рада Смедовска. Обсъждането се проведе в рамките на проекта на "РискМонитор" "Границите на секретността: Регулация и контрол на сектора за сигурност". Инициативата се стреми към осигуряване на по-голяма прозрачност на реформата в сектора за сигурност и създаване на механизъм за независим граждански контрол върху промените, свързани със службите за сигурност, чрез повишаване на приноса на неправителствените организации при формулирането на политики в този сектор.

Ето и всички текстове по темата:

За малка България е достатъчна една-единствена Държавна агенция за национална сигурност