🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът на България расте по-бавно

За деветте месеца продадените стоки са почти 7% повече от преди година, но последното тримесечие е слабо

България изнася най-много машини за Европа
България изнася най-много машини за Европа
България изнася най-много машини за Европа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
България изнася най-много машини за Европа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговското салдо на България с ЕС е отрицателно - 2.5 млрд. лв. за първите девет месеца на 2015 г.

Износът на България през третото тримесечие се забавя. Продажбите към ЕС нарастват с по-бавни темпове в сравнение с първата половина на годината, сочат публикуваните в сряда данни на НСИ. При износа към страни извън евросъюза свиването е още по-голямо. Ако се обобщят данните към края на септември, ръстът в продадените в чужбина стоки е 6.7%, като за ЕС е 9.2%, а за другите държави - 2.4%.

България вече продава за Европа най-много електрически и други машини и апарати, както и мед и медни изделия.

Ръст на двата топ пазара

Почти 70% от продукцията, която изнасяме за ЕС, е към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, като съществена част от нея са електрически машини и други апарати. Тук влизат различни електрически двигатели, трансформатори, жици, електронни интегрални системи, панели, кабели. Доскоро медта беше експортна стока номер 1 към дестинациите от ЕС, а сега остава на трето място, въпреки че продажбите й също растат със завидни темпове (18.4%). За първите 9 месеца на годината най-бързо се увеличават сделките с химичните вещества, минералните горива и масла, с електрическите машини и фармацевтичните продукти. С 5.4% спадат продажбите навън на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн, за сметка на това вносът на тези продукти се е увеличил с 22.5% на годишна база.

Стабилно (с 9.8%) расте износът за най-големия ни пазар – Германия. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че в тази посока се увеличава експортът ни на машини, части за автомобили, руди, мед и медни изделия, фармацевтични продукти, пластмаси и пластмасови изделия. Известен спад има при облеклата, но те продължават да са съществен дял от продажбите ни към тази дестинация. Оборотът на фирмите от България към втория ни най-голям търговски партньор в ЕС, Италия, на годишна база се е увеличил с 10%. Към тази дестинация изнасяме най-много мед и изделия от мед, електрически машини и други апарати, облекла, обувки, минерални горива, житни растения, пластмаси, вълна, дървесина.

Гръцката нестабилност през лятото се е отразила до известна степен върху продажбите ни към южната ни съседка, но за деветмесечието на 2015 г. общо те се увеличават с 2.8%. Действително експортът ни към Гърция спада с 9.3% само за третото тримесечие на 2015 г., като това се дължи най-вече на срива през юли, като минус има и през септември. За Гърция изнасяме най-много минерални горива, слънчогледово олио, текстил и облекла, машини, житни растения, дървесина, месо, мляко.

Вносът от ЕС расте, от трети страни спада

Вносът на България от ЕС също се увеличава с 5.9% на годишна база до 24.3 млрд. лв., докато с почти същия темп (5.8%) е спаднал вносът от трети страни. За това влияние оказват дефлацията и по-ниските цени на суровините и петрола. След като страните в ОПЕК не успяха да достигнат до консенсус за нивото на добивите, прогнозите остават за евтин петрол и през следващата година. По-ниските цени може да окуражат потреблението, но може да доведат до по-ниски приходи в държавния бюджет от акцизи и ДДС. За 2016 г. там е планирана средногодишна цена от 51.2 долара за барел.

Търговското салдо на страната (с ЕС и с трети страни) остава отрицателно за първите девет месеца на 2015 г. - 4.1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките от ЕС, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. От Европа България внася най-много машини и превозни средства и химични вещества и продукти.