Текстил и обувки: Нови клиенти и инвестиции движат растежа

Компаниите от сектора разширяват производствените си мощности заради повече поръчки

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Износът на облекла и текстил, произведени в България, расте и отбелязва рекордно за страната ниво от 1.86 млрд. евро през 2014 г. Ръстът е скромен - от 3%, но показателен, защото за втора поредна година надхвърля постиженията през някога най-силната година за бранша – 2006. Обяснението за възходящата тенденция е във връщането на западноевропейски възложители на поръчки от Далечния изток, довело до увеличаващи се договори с български фирми изпълнителки. В същото време броят на заетите в сектора през 2014 намалява и достига 107 хил. души (с 4.5% спад спрямо 2013 г.), което означава, че предприятията работят по-ефективно, макар и с по-малко хора.

Увеличение на поръчките, разширение на пазарите, нови производствени инвестиции. Това е обяснението и за скока в продажбите на компаниите в топ 20 за бранша в традиционната класация "Гепард" на "Капитал" за най-бързорастящите малки и средни фирми в страната.

Топ 3

Лидер в класацията за сектора през 2014 г. е фирма "Арас текстил" – Харманли, която отбелязва близо 183% скок на приходите спрямо 2013 г. Мажоритарен собственик на семейната компания е Мехмет Алкан. Дружеството е в бранша от 2001 г. и произвежда спално бельо, олекотени завивки, възглавници и др. През годините фирмата е произвеждала и готова конфекция, и прежди, но сега залага на домашен текстил и продава 100% от продукцията си зад граница – в Турция и ЕС. "Работим по поръчка на клиенти, но не става въпрос за работа на ишлеме, а за по-стойностен, почти готов продукт, тъй като сами купуваме материалите, имаме свобода и за дизайна на изделията. Залагаме на качествени, естествени, антиалергични материи и инвестираме в нова техника", коментираха от фирмата. И уточниха, че всяка инвестиция е резултат от повишаващо се търсене. Менджърският екип на дружеството отчита по-високи резултати за деветмесечието на 2015 спрямо същия период на 2014 г. и е оптимистично настроен и за следващата 2016 въпреки огромната конкуренция в сектора.

Със 173.44% ръст на продажбите през миналата година фирмата за обувки "Гидо" заема второ място за сектора в класацията "Гепард". Компанията е основана през 1995 г. в Пещера. Съдружници в нея са Яков Джаров и Анастасия Миразчиева. Фабриката е разположена върху 6000 кв. метра площ, като производствените помещения заемат 3500 от тях, има и няколко производствени филиала, а капацитетът на производство варира между 1000 и 2000 чифта на ден. "Гидо" притежава свои магазини, включително и онлайн, и продава 90% от обувките си в ЕС. Работи с италиански и български дизайнери и инвестира в разширяване на производствения капацитет.

На трето място в класацията за сектора със 147.35% скок на приходите през миналата година е фирма "Белтекс - М" – Лом. Акционери в дружеството са белгийските "Франстил" и "Берфина" и Любен Цанков. Компанията има производствен цех и в Мездра. "Белтекс - М" произвежда работни и предпазни облекла: за медицински и болничен персонал, за хотели, ресторанти, СПА, за хранително-вкусовата промишленост и др. По данни на дружеството то е единствен производител в страната на облекла за помещения с контролирана атмосфера при високотехнологични процеси – например производство на микрочипове. От фирмата обясняват скока на приходите през миналата година с нови пазари и нови инвестиции, довели до откриването на още един цех за производство.

Със семейни капитали

Със 125% скок на приходите през 2014 г. семейната софийска фирма "Вотан" заема четвърто място в класацията. Компанията е основана от Александър Антов през 1992 г. и е по-известна с търговската си марка - "Агресия". По информация на дружеството то инвестира в модерно оборудване, сътрудничи си с италиански дизайнери, използва само естествени тъкани и залага на професионализма на служителите си. Българската модна къща шие за световни марки, сред които "Ив Сен Лоран", "Лакост", "Пиер Карден" и др. Има магазини в София, Пловдив и Прага, но само 5% от продукцията се продава в България. По данни на компанията "Агресия груп" е единствен представител за България на световната марка платове Scabal и официален представител на дизайнера Ралф Лорън с колекцията Polo Ralph Louren.

Още една семейна фирма - "Пи Ен Джи 1962" – София, влиза в топ 20 за сектора. Компанията е на пета позиция със 110.64% скок на приходите през 2014 г. "Пи Ен Джи 1962" е собственост на Милен Петков, а името й идва от наименованието на предишна компания на Петков - "Панагюрище 1962", което обаче е трудно произносимо на чужд език. През миналата година дружеството инвестира в нова сграда в софийското село Локорско и вече произвежда пълната гама текстилни продукти за дома – спално бельо, олекотени завивки, кувертюри, одеяла, халати и др., които продава под собствената марка PNG. Компанията има 12 собствени магазина и работи с над 50 доставчика от цял свят. Продава и в търговски вериги, както и в други по-малки обекти. Една трета от миналогодишните изделия са заминали зад граница – в Сърбия, Румъния, Чехия, Украйна, Франция, при това под собствената марка PNG. Намеренията са делът на експорта да достигне поне 60%, уточнява Милен Петков.

Освен "Гидо" в топ 20 влиза още една фирма от обувния сектор, която също е от Пещера - "Бари КБК груп" (7-о място). Дружеството е основано през 2000 г. от Благовест Брациклиев и Димитър Костов. Компанията специализира в проектиране и производство на луксозни дамски обувки и продава както в страната, така и в Гърция, Италия, Франция, Испания и др.

Семейна собственост е и фирма "Бале" – Пловдив (13), която произвежда мъжки панталони по немска технология. Съдружници в компанията са Цветана Балевска и Владимир Балевски.

"Вега текс" - гр. Гоце Делчев (14-а позиция), е собственост на Александър Синанов и също произвежда облекла. През 2014 г. компанията получи награда на Агенцията по заетостта на годишна церемония "Работодател на годината" в категорията "Работодател, осигурил заетост след изтичане срока на договора по програми и мерки за заетост и обучение и по схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Мак- В" - Габрово (15), e дъщерно дружество на публичната компания "Мак" АД, специализирана в производство и доставка на военни, полицейски, пожарникарски униформи и екипировка, униформи за охранителни фирми, работно облекло, балистични жилетки, тактически жилетки, спални чували, костюми против дъжд и др. По данни на дружеството то разполага с производствена линия за всички видове тъкан текстил: памук, дву- и трислойни платове с дишаща мембрана, светлоотразителни, антистатични, антибактериални тъкани и др.

Текстилни изделия произвежда и пловдивската семейна фирма "Глория – 2001" (16), собственост на Цветана Кавказова, Илчо Кавказов и Събин Кавказов. Компанията е създадена през 1992 г. и произвежда интериорен текстил и обзавеждане за хотели, ресторанти, СПА центрoве. Търговските марки на дружеството са Gloria - за цялостни решения за текстилно обзавеждане на дома и хотела, и Senso - за дамска мода. Компанията произвежда и работни облекла, както и матраци.

ЕТ "Магик-Магдалена Стоянова" – Русе (17), е производител на дамска конфекция - потници, блузи, поли, панталони, рокли, сака, палта и др. Основана е през 1990 г. и се разраства от малко ателие в голяма и модерна фабрика със собствена производствена сграда на площ от 2500 кв.м. През 2005 г. фирмата открива в Разград втора фабрика. По данни на компанията месечният й капацитет варира от 40 000 до 50 000 броя облекла в зависимост от сложността на дрехите.

Български капитали са вложени и в "Юръпиън бединг къмпани" – Дряново (18) - производител на текстилни и трикотажни изделия. Едноличен собственик на капитала е Свилен Лозев.

Съдружници в "Алиана" – Хасково (19), са Васил Захариев и Росица Захариева. Компанията е основана през 1993 г. и произвежда полиестерна силиконова вата, силиконов пух, изоват, спално бельо, текстилни изделия. През 2007 г. фирмата създава търговската марка за спално бельо Roxyma Dream. По данни на компанията тя има над 15 фирмени магазина и мрежа от над 120 дистрибутора в цялата страна.

Пламен Каменов, Милчо Марофов и Иван Лозанов са акционери в "Димана" – Харманли (20). Дружеството е специализирано в производството на мъжко и дамско облекло и спортни трикотажни облекла. По данни на компанията производственият й капацитет е около 100 хил. дрехи на месец и само 0.5% от продукцията й е предназначена за вътрешния пазар. През 2002 г. фирмата открива нова фабрика във Видин.

Чуждестранни инвеститори

Част от компаниите в топ 20 за сектора са резултат от чуждестранни инвестиции. Жан Рамос, френската "Юропеен дьо фабрикасион текстил" и Красимира Лефтеринова са съдружници в "Стеса" - Русе (6-о място). Дружеството е създадено през 2007 г. и предлага дамски облекла - сака, поли, панталони и костюми. Продукцията се изнася за Франция. По данни на фирмата всяка серия се произвежда средно в между 1500 до 2500 бройки от модел, като на месец се изнасят около 36 хиляди бройки облекла.

"Динатекс България" ООД (8-а позиция) притежава завод в с. Ябълчево, Бургаска област. Компанията е собственост на Мюслюм Йълдъз, Ахмет Незих Родоп и Мехмет Алемдароглу и работи от 2005 г. В предприятието се шият панталони, включително и дънкови с марка Levi's. Материалите се доставят от завода майка в Чорлу, Турция. Ушитите изделия се изнасят за Турция, където се осъществяват и продажбите. През 2010 г. компанията отваря още един производствен цех в с. Зайчар.

Чуждестранна инвестиция е в основата и на "Булгарплюм" (9) – Брезово. Компанията, която вече е с ново име – "Даун криейтърс", е собственост на белгиеца Херман Верстапен. През 1991 г. той създава в България няколко фирми за гъши продукти и бързо успява да се нареди до големите производители в Европа. По-късно продава този свой бизнес и се насочва към преработката на гъши пера и производството на пух, който се използва за завивки и якета. Дружеството строи голяма фабрика между градовете Раковски и Брезово, която ще е с площ около 7000 кв.м и трябва да заработи през 2016 г.

Гръцки инвеститор - Томас Папавасилиу, е собственик на фирма "Зита фасион" – гр. Сандански (10), която произвежда долно облекло.

Съдружници в "КНМ текстил" – Плевен (11), са испанецът Мануел Агудо и фирма "Крикор АВ" на французите Грегоар Йълдъръм и Александра Йълдъръм. Дружеството е създадено през 2011 г. и произвежда всякакви видове плетива и конфекция главно за износ, като основните й клиенти са от Франция. Компанията обяви, че ще инвестира 2.1 млн. евро в изграждане и оборудване на нова текстилна фабрика за производство на плетива в Плевен. Строителството започна в края на 2014 и се очаква да завърши до края на тази година. Финансирането се осъществява със средства, осигурени по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. "Пиджи холдинг" ООД – Италия, е едноличен собственик на фирма "Чимбидиум" ЕООД – Враца (12), която произвежда модни облекла за италианския пазар.

Все още няма коментари
Нов коментар