НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Пазарният тест за газовата връзка с Гърция започва

Кандидатите могат да подават документи до 29 февруари

Финалното инвестиционно решение беше взето на 10 декември, а подписи под документа сложиха тримата акционери в него
Финалното инвестиционно решение беше взето на 10 декември, а подписи под документа сложиха тримата акционери в него
Финалното инвестиционно решение беше взето на 10 декември, а подписи под документа сложиха тримата акционери в него    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Финалното инвестиционно решение беше взето на 10 декември, а подписи под документа сложиха тримата акционери в него    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни след като финалното инвестиционно решение за проекта за интерконекторната връзка между България и Гърция (IGB) беше подписано, започна и процедурата за пазарния тест, който трябва да определи интереса към газопровода.

Фазите на теста

Първата фаза на процедурата представлява изразяване на интерес за запазване на капацитет и в двете посоки, става ясно от публикуваната на страницата на енергийния регулатор документация. Крайният срок за подаването на документите е 29 февруари. Участието в първата фаза не задължава участниците да купят капацитет, но е предпоставка да продължат в процедурата.

Вторият етап на процедурата е "фаза на наддаване", в която участниците ще бъдат помолени да подадат обвързващи искания за договарянето на капацитет за газопровода или друг свързан с него, след което капацитетът на тръбата ще бъде разпределен между кандидатите.

В документацията не се посочва конкретната тарифа на бъдещите транзитни такси, но става ясно, че тя ще е разходоориентирана. Самите принципи за изчисление на тарифите и методологията ще станат ясни по време на втората фаза от пазарния тест.

Изисквания към кандидатите

Кандидатите, които ще участват в процедурата, трябва да имат минимален кредитен рейтинг, най-малко еквивалентен на Baa3 съгласно скалата на Moody’s или BBB- съгласно тази на Standard & Poor’s. Oпределената такса за участие е 5 хил. евро. Чрез пазарния тест участниците могат да резервират капацитет съответно за 5, 10, 15, 20 и 25 години. В зависимост от резултатите на пазарния тест акционерите в проекта имат намерение да резервират капацитет и за краткосрочни договори за доставки под една година.

Проектът

Акционери в проекта са Българският енергиен холдинг (БЕХ), гръцката DEPA и италианската Edison. Към 2015 г. капиталовите разходи на проекта се оценяват на 220 млн. евро, а годишните оперативни разходи по време на експлоатацията - на приблизително 4.5 млн. евро годишно. Досега Европейската комисия е отпуснала 45 млн. евро за неговото финансиране. Първият пазарен тест, който акционерите проведоха, беше прекратен заради слабия интерес към него.