Държавата ще обяви нови конкурси за търсене на нефт и газ

Министерството на енергетиката подготвя две процедури за блокове във вътрешността на страната

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов (в средата) съобщи, че има четири кандидата за газовата връзка с Румъния и се надява в началото на следващия месец да бъде обявен изпълнителят
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов (в средата) съобщи, че има четири кандидата за газовата връзка с Румъния и се надява в началото на следващия месец да бъде обявен изпълнителят
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов (в средата) съобщи, че има четири кандидата за газовата връзка с Румъния и се надява в началото на следващия месец да бъде обявен изпълнителят    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов (в средата) съобщи, че има четири кандидата за газовата връзка с Румъния и се надява в началото на следващия месец да бъде обявен изпълнителят    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на ноември или началото на декември ще бъде подписано и окончателното инвестиционно решение за българско-гръцката интерконекторна връзка (IGB), съобщи изпълнителният директор от проектната компания ICGB Теодора Георгиева.

Министерството на енергетиката подготвя нови конкурси за търсене и проучване на нефт и газ във вътрешността на страната. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на годишния регионален форум, организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), на който основната тема беше природният газ. По думите на Станков подготвяните процедури са поне две, но отказа да уточни за кои блокове става въпрос.

През последните няколко години възможностите за разширяване на местния добив се превърнаха в един от приоритетите на правителствата в опит да осигурят разнообразяване на източниците на доставка на газ. През 2012 г. Министерството на енергетиката сключи договор с френската Total, която в консорциум с OMV и Repsol спечели възможността за търсене и проучване на "Блок 1-21 Хан Аспарух", който се счита за един от най-перспективните на територията на страната. В началото на следващата година предстои да бъде направен и първият проучвателен сондаж на територията на блока.

През септември пък стана ясно, че петролният гигант Royal Dutch Shell e подал оферта за търсене и проучване в блок "Силистар", който също е в териториалните води на България в Черно море. Договорът с компанията все още не е подписан, но работната програма, която е предложена, е на стойност 18.6 млн. евро. Към момента местният добив е под 3% от използваните количества природен газ и се добива от находищата в "Блок Галата".

Румънска (раз)връзка

Освен на минималните количества местен добив страната ни разчита почти изцяло на руската "Газпром" за доставка на газ. Във връзка с това от години се говори за диверсификация на източниците чрез изграждането на инерконекторни връзки със съседните страни. Българско-румънската връзка е в най-напреднала фаза, но въпреки това има технически трудности за нейното финализиране, свързани с отсечката под река Дунав. Във връзка с това от "Булгартрансгаз", която е българският партньор в проекта, обявиха трета поредна процедура за избор на изпълнител, който да поправи проблемния участък. Последната обществена поръчка все още е в ход. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов съобщи по време на форума, че има четири кандидата и се надява в началото на следващия месец да бъде обявен изпълнителят.

Пред финално гръцко решение

В края на ноември или началото на декември ще бъде подписано и окончателното инвестиционно споразумение за българско-гръцката интерконекторна връзка (IGB), съобщи изпълнителният директор от проектната компания ICGB Теодора Георгиева. Тя обаче допълни, че започването на изграждането зависи от резервацията на капацитети за пренос и финансовата подкрепа, която ще бъде оказана от Европейската комисия.

В началото на следващата година предстои да бъде направен и нов пазарен тест, който да покаже интереса към проекта. При предишния се оказа, че интерес към доставка на газ от интерконектора проявяват единствено "Булгаргаз"  и гръцката държавна компания DEPA, която също е партньор в проекта. Това беше и едно от основните опасения на гръцките партньори, за които проектът не е от толкова стратегическо значение както за България. Според Георгиева подписването на споразумението ще даде положителен сигнал към пазара и ще предизвика по-голям интерес на предстоящия пазарен тест.

Планираният капацитет на газопровода е 3 млрд. куб.м годишно, но в бъдеще той може да бъде увеличен до 5 млрд., ако има интерес, коментира още Георгиева. По план тръбопроводът трябва да бъде завършен до юни 2018 г.

Българско-турската връзка

По време на форума голям интерес предизвика и проектът за българско-турската газова връзка (ITB). Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче коментира, че интерконекторът с България е важен за страната му, тъй като ще помогне за осигуряването на диверсификацията на природен газ и на сигурността в региона. Той припомни негативното отражение на гръцката финансова криза върху съседните страни, както и конфликта в Сирия. Страната обаче разчита да задоволи  нарастващите си нужди от природен газ основно от строящия се TANAP, по който ще се транспортира природен газ от азербайджанското находище "Шах Дениз 2".  Според Гьокче очакванията са потреблението на страната в близките години да достигне 80 млрд. куб.м газ годишно, което е двойно увеличение спрямо 2014 г.

Представителят на BOTAS (турският акционер в проекта) Емре Енгюр пък посочи, че проектът за интерконекторната връзка има подкрепата на правителството реализацията  да започне колкото се може по-скоро, защото това е важен проект за Турция. Пред журналисти обаче той коментира, че основният въпрос, който трябва да бъде решен, е откъде ще бъдат осигурени доставките за тръбопровода и дали ще има икономически смисъл. "Парите за изграждането не са проблем за BOTAS", допълни още Енгюр.

Все още няма коментари
Нов коментар