🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДДС ден и нощ

Компаниите ще трябва да декларират двойното използване на всеки актив, дори да е на минимална стойност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В окончателния вариант няма ценови праг.

Ако сте очаквали да разберете от медиите дали така нареченият данък уикенд все пак е бил приет, сте щели да се объркате. Когато в края на ноември депутатите одобриха промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), всички (включително "Капитал") решиха, че предложената промяна за декларирането на всяко използване на фирмени активи за лични цели е отпаднала. Причината може да се търси в огромния брой предложения и промени, които постъпиха между първо и второ четене, както и в набързо приетите текстове в пленарната зала. Истината е, че промените всъщност са минали в най-тежкия си вариант и дори са били обнародвани в Държавен вестник, и това стана ясно от публикувания тази седмица за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона.

Така на фирмите ще им се налага да декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) дали собствениците, мениджмънтът или служителите използват фирмени активи за лични цели. Те няма да си приспадат ДДС за времето, площта и километрите на тази част от движимите и недвижимите активи, които се използват за лични нужди. Данъчен кредит ще се удържа независимо от стойността и вида на стоката или услугата, както и за отдавна купени услуги.

Грешен избор

Във вариантите на Министерството на финансите за закон поне имаше заложени ценови прагове, а в някои от депутатските предложения присъстваше и възможността за твърд процент от данъчния кредит, който да се удържа, ако компаниите използват фирмени активи с двойно предназначение. Тези две стъпки бяха малко, но все пак облекчение. Данъчните експерти определиха това като един от приемливите варианти, който заедно с един висок праг от 35 хил. или 50 хил. лв. можеше да помогне за спиране на злоупотребите, основно с автомобили и апартаменти.

Всички конкретни предложения обаче са отхвърлени в комисията и в пленарната зала, като в крайна сметка остават само общите разпоредби, които казват, че данъчната основа се разпределя пропорционално в зависимост от степента на използване на съответната стока или услуга за лични и корпоративни нужди. Тоест, ако собственик на фирма подпише договор в офиса, а вечерта със същия химикал се подпише бележника на детето си, компанията ще трябва да върне част от възстановения ДДС. Ако не го направи, а приходната администрация установи "нарушението", целият данъчен кредит ще бъде удържан или ще трябва да бъде върнат. И не само - ако стоката е ползвана от съдружник или акционер, то следват още 10% от констатираната сума (защото се приема за скрито разпределение на печалбата) и 5% данък дивидент, а и административна санкция от 20% от сумата. Ако пък вещта е ползвана от служител - при ревизия ще се начислят данък общ доход и осигуровки.

"Парламентът всъщност отмени един опростен вариант на прилагането на закона", коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Според него депутатите, подобно на медиите, не са разбрали какво гласуват и до последно са мислили, че приемат отпадането на данъка.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров обаче е на друго мнение. Според него в парламента са знаели какво гласуват, или поне неговата група. Идеята е била МФ да разпише конкретни правила, по които да работят фирмите, които да са максимално прости. "В този вариант законопроектът не е добър за фирмите. За съжаление в сегашния парламент нашата група няма достатъчно подкрепа, за да можем да го отменим", каза депутатът. Той също така обясни, че правилникът за прилагане на Закона за ДДС може да бъде атакуван в Административния съд заради липсата на конкретика каква точно част от данъчния кредит ще бъде удържана. "Ако никой не сезира съда, ние ще го направим", каза Димитров. Той обаче не даде обяснение, ако смята законопроекта за лош, защо той е бил подкрепен.

Дори председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призна пред журналисти, че това не е вариантът, който би защитавал в най-голяма степен интереса на бизнеса, но и че не може стоките и услугите с двойно предназначение да не се облагат с ДДС. "Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени", каза Стоянова пред журналисти. Тя бе един от хората, които предложиха между двете четения да се въведе твърда пропорция 30/70 (30% удържане на данъчния кредит), която да се използва за всички фирмени активи с двойно предназначение. По време на обсъжданията обаче тя оттегли предложението си и е гласувала както всички - приемане на неясния и тежък окончателен вариант.

Как работи новият данък

За разлика от вариантите на Министерството на финансите от септември в приетите промени няма заложен ценови праг. В първия проект минималната стойност на стока или услуга, след която фирмата трябваше да представя декларация пред НАП, ако иска да я ползва за лични нужди, бе 700 лв. След остра реакция на експерти и работодатели и настояване за вдигане на прага до 35 хил. лв. в крайна сметка МФ предложи той да бъде увеличен на 5 хил. лв. Освен това за джипове и яхти бе предложен твърд процент от данъчния кредит, който ще бъде удържан – 30%.

В окончателния вариант отпада подаването на изрична декларация за активите с двойна употреба. На всеки шест месеца фирмите трябваше да подготвят методология, по която да измерват колко точно е използването на фирмени активи за лични цели. След това тя трябваше да се изпрати до НАП, а те по незнайна формула да пресметнат каква част от данъчния кредит да възстановят на компанията. А ако данъчните преценят, че данните не са коректни, имаха право да не върнат нищо от полагаемия ДДС. Пред в. "Сега" зам.-председателят на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия Катя Крънчева коментира, че задължението за подаване на нарочни декларации наистина отпада, но възможността за субективност при определяне на дела за лично ползване остава, тъй като при проверка данъчните може да преценят, че посоченият дял не отговаря на действителността.

Сега отчитането ще става всеки месец - в декларацията по ДДС, където в специални графи фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи и услуги. Там ще се посочват номерът и датата на данъчния документ, по който е упражнено правото на приспадане на данъчен кредит за минали покупки, за да е лесно на контролиращите. Така бюрокрацията и несигурността остава изцяло при фирмите, а ползата - при държавата.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 32
    • + 3

    "Как работи новият данък?"

    Капитал, излагате се. Наистина Вера Денизова ви липсва в екипа...
    Ето това ви изречение:
    "Така бюрокрацията и несигурността остава изцяло при фирмите, а ползата - при държавата."
    може да се каже и по друг начин:
    "Който точи ДДС, той плаща "Данък Уикенд". Който не точи, е освободен"
    Изречението също е напълно вярно като вашето :-)))

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 51

    А, Бойко плаща ли си охраната от джоба, докато го пазят, когато в работно време рита мачле?

    Тази данъчна простотия не е само за яхтите, джипките, хасиендите и офисите на богаташите.
    Ако си купите телефон/лаптоп/копирен апарат/оофис обзавеждане и пр. за сума над 700 лв, писането на декларации с изсмукани от пръстите проценти самооблагане от данъчния кредит ви чака и вас...

    В Германия било направено много просто: признава се за данъчен кредит 5/7 от стойността на ДДС-то, платено за активи и услуги над определен праг - за 5-те работни дни в седмицата. Ама става въпрос за скъпи коли и имоти, а не за слушалки, столове и химикалки.

    Нередност?
  • 3
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 26
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    [quote#2:"D-r D"]Ако си купите телефон/лаптоп/копирен апарат/оофис обзавеждане и пр. за сума над 700 лв, писането на декларации с изсмукани от пръстите проценти самооблагане от данъчния кредит ви чака и вас...[/quote]

    Докторе, пояснявам, по принцип ако си купите телефон/лаптоп/копирен апарат/офис обзавеждане/плазмен телевизор 70 инча за презентации/, източите им ДДС-то, пардон, ползвате данъчен кредит. Поставите ги тези неща в хола си (адресът на седалището на фирмата ви), да, много е вероятно да плащате "Данък Уйкенд". Срамота би било данъчните да не го търсят :-)
    Същото е и със "служебният" ви високопроходим 7+1 места автомобил, който сте си купили и сте си "източили" ДДС-то, пардон, ползвали сте данъчен кредит.
    Ако не пишете "пътни листи" да покажете къде сте го ползвали, и описаните изминати километри в пътните ви листи не съвпадат с брояча на километража, ми.... изобщо не бих ви съжалил с оправданието "Ми аз водех детето си на детска градина". Ми водете го, ама какво общо има това с данъка, който сте източили?

    Това за Германия, което казвате не е вярно :-)

    Нередност?
  • 4
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 19
    • + 6

    "Капитал" сериозна медия сте, не влизайте в тона на жълтите си колеги и неграмотниците от т. нар. "национални" медии! "Данък уикенд" е съществувал винаги, откакто съществува ДДС у нас - т.е. от 1 април 1994 г, когато бе въведен този косвен данък в България, заменил данъка върху оборота. Но хайде да не се връщам 20 и кусур години назад, ще отбележа само че в настоящия ЗДДС - в сила от 1 януари 2007 г. винаги е имало текстове, според които при ползването на стоки и услуги за лично потребление на собственика и/или персонала, за цели извън икономическата дейност на регистрираното лице е налице възмездна доставка, т.е. трябва да се начисли ДДС по продажбите и съответно да се увеличи данъка за внасяне в бюджета. Разбира се това задължение възниква, ако е ползван данъчен кредит при покупките на тези стоки и услуги. И в този смисъл е справедливо, не е нормално например към групата на служебните мобилни телефони да се включат и телефоните на членовете на семействата на чорбаджията, на стринка му, на любовницата му и т.н. и за тях да се ползва данъчен кредит, а да не се възстанови обратно в бюджета. Сега просто бе въведен текст, с който се прецизираха разпоредбите и се позволява да се ползва ДК за тези разходи, които са свързани с икономическата дейност на лицето. Иначе всеки данъчен можеше да прецени, че ДДС по фактурата от мобилния оператор не следва да се се признава за ДК и тази сума да бъде събрана със законовата лихва в полза на бюджета. Хайде телефоните са бял кахър, но когато се купуват имоти и скъпи МПС за сметка на фирмата, а се ползват /най-често/ собственика, моето уважение, но данъчен кредит не следва да се признава!

    Нередност?
  • 5
    sage avatar :-(
    Михал Мишкоед
    • - 1
    • + 43

    Оставете емоциите настрани! Т.Н."министър" е супер-некомпетентен и слаб "икономист". Ето защо: ДДС по своята същност е косвен, непряк данък, който облага добавената стойност/печалбата/ от сделките. Платец е крайният потребител на стоката/услугата. Интересно, къде вижда това този данъчен сатрап ? Исканото от него ДДС трябва да се начисли за сметка на финансите /паричните средства/ на предприятието, понеже фирмата НЕ ПРОДАВА продукт на краен получател, респ. няма краен платец на данъка. Второ, за чия по-точно сметка ще е така лелеяното от ПП ГЕРБ ДДС - ами ако дружеството е с много активи, което не е частен случай, кой ще плати данъка за всеки от тях? Нарушава се принципът на косвеното облагане с доб.стойност, понеже се иска данък, а липсва сделка, дан.основа, дата на дан.събитие, особени случаи и пр. Трето, по този начин се нарушава зак.регламентираната от ЗДДС ставка от 20%, понеже ефективният ДДС се променя-увеличава с плащаните суми - демек, подменя се закон с подзаконов нормативен акт, което е недопустимо, но не и за "експерта по финанси" ВладиУикенда. Четвърто, което не е посочено в никой закон - ще има ли данъчна регулация на така заграбеният ДДС - тоест, ще бъде ли разход или ще се облага втори път с данък печалба, което няма да ме учуди, имайки предвид колко ДДС е манипулирал министърът?! Пето, пука ли му на Уикендът за де-капитализацията на фирмите, понеже ще излязат едни пари, които не са вследствие на печалба /доб.стойност/, а са нормативно взети от държавата? Разни тинтири от рода на евро-директивите са празни доводи, понеже се прилагат при съвсем различни условия. А оная бюджетната от НС вчера просто тотално се изложи, за пореден път показа своето неведение по темата. ПС ИСТИНАТА: пари нема, грабете, докато може. После някой друг ще е виновен. И създавайте мътилка - нека се карат ония долу бизнес и данъчни. И, моля Ви се, как представят нещата - едва ли не услуга ни правят, мамка им! Ами вече 10-та год.сме в проклетия ЕС, точно сега ли видяхте тази директива и точно сега ли се сетихте да ни я облекчите?!? Що дремахте до сега, 5-6 година сте на власт едни и същи боклуци?

    Нередност?
  • 6
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 15
    • + 2

    [quote#5:"Михал Мишкоед"] Ето защо: ДДС по своята същност е косвен, непряк данък, който облага добавената стойност/печалбата/ от сделките. Платец е крайният потребител на стоката/услугата. [/quote]
    Сам си противоречите, правилно отбелязвате, че ДДС е косвен данък, защото платец е крайният потребител на стоката или услугата, а в същото време пишете, че се облага добавената стойност /печалбата/ от сделките. Нищо подобно, печалбата се облага с корпоративен данък /за ЕТ - данък по ДДФЛ, но данъчната основа пак се определя по реда на закона за корпоративното подоходно облагане/.
    [quote#5:"Михал Мишкоед"]Исканото от него ДДС трябва да се начисли за сметка на финансите /паричните средства/ на предприятието, понеже фирмата НЕ ПРОДАВА продукт на краен получател, респ. няма краен платец на данъка[/quote]
    Ами не е така, в случая има крайно ПОТРЕБЛЕНИЕ и в ролята на потребители влизат собствениците и/или персоналът на регистрираното по ДДС лице. Съвсем нормално е, когато има използване на стока за лични цели, да има и облагане с ДДС. Прост пример - в

    Нередност?
  • 7
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 16
    • + 3

    Прост пример - във фактурата за телефонните разговори по служебните телефони често се включват и номерата на членове на семействата на собственика, изобщо на външни лица, които нямат нищо общо с фирмата. Самите мобилни оператори стимулират тази практика. Е, нека съпругата, децата, тъщата и прочие да ползват добрите условия, но фирмата трябва да възстанови ползвания ДДС за точно тези телефонни номера. Примери могат да бъдат давани много, всеки знае редица случаи, когато фирмено имущество се ползва определено за лични нужди, които нямат абсолютно нищо общо с икономическата дейност на фирмата.

    Нередност?
  • 8
    non_party avatar :-P
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 16
    • + 2

    И още веднъж ще напиша - винаги досега данъчната практика е била такава, нищо ново няма по принцип. Единственото ново е, че вече се дава възможност да се разпределя данъчната основа на сделките - колко от нея е за независимата икономическа дейност и колко е за лично потребление.

    Нередност?
  • 9
    kolisti avatar :-|
    бай кольо
    • - 1
    • + 22

    Само ще отбележа, че и мигрантите не искат да стоят тук, пък всеки да си прави изводите сам.

    Нередност?
  • 10
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 6
    • + 25

    До коментар [#7] от "СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ":

    Ти явно нямаш фирма. Когато управителя звъни по т.н. служебен телефон на детето си, пести време за да свърши нещо за фирмата. Въобще само никой наемен работник може да твърди, че работното време на шефа свършва в 17 часа, нищо подобно, няма собственик на фирма, който да не работи по 24 часа, защото дори и като си гледа фирма в къщи на фирмени телевизор, пак мисли как ще връща кредита за машините дето ги купи миналата година.

    Нередност?
Нов коментар