🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС отмени глоба от 23 млн. лв., наложена на "Булгаргаз"

Съдът отхвърли решението за злоупотреба с господстващо положение

   ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд (ВАС) отмени на последна инстанция глобата, наложена на "Булгаргаз", за 23.377 млн. лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради злоупотреба с господстващо положение. Производството пред КЗК беше образувано от пет дъщерни дружества на "Овергаз инк." още през 2012 г., а решението на комисията за налагането на глобата беше взето през лятото на 2014 г. Размерът й е определен като 0.5% от приходите на "Булгаргаз" от продажбата на газ за 2012 г. в размер на 1.870 млрд. лв., като върху не е добавен и коефициент за продължителност. Това е второ обжалване на решение на КЗК спрямо "Булгаргаз", след като през 2011 г. комисията се произнесе в полза на държавната компания по въпросната жалба. Тогава обаче съдът постанови решението да бъде преразгледано, в резултат на което КЗК наложи и рекордната глоба.

Нелоялни клаузи?

Глобата на "Булгаргаз" беше заради прилагането на нелоялни търговски условия спрямо клиентите й според регулатора. Става въпрос за включване на клаузи към действащите договори за доставка, които дават право на газовото дружество едностранно да прекратява договорите за доставка. Освен това в писмо, изпратено от "Булгаргаз" до всичките й клиенти, се посочва, че подписването на това допълнително споразумение е условие за приемането на доставки за природен газ за 2011 г. Предложението на клиентите те също да могат едностранно да прекратяват договорите си пък не е било прието от "Булгаргаз".

Дружеството е глобено и заради изискването на информация от клиентите за максималното им потребление, при което те са заплашени да получат по-големи количества от необходимите им. От "Булгаргаз" обясниха, че от 2013 г. вече предлагат на клиентите си нови договори, а дружествата на "Овергаз" не са сред тях оттогава.

На друго мнение

Това са и причините за наложената санкция от КЗК, която е потвърдена и от тричленния състав на съда. Съставът, който разглежда делото на последна инстанция, обаче счита, че действията на "Булгаргаз" нямат негативен ефект върху конкуренцията и потребителите. Като мотив за това в решението на съда се посочва, че новите клаузи по договорите са изпратени и подписани от всички потребители на газовото дружество. Според съда допълнителното споразумение и информацията за потреблението, която се изисква, по никакъв начин не уврежда конкуренцията, нито се възпрепятства развитието на пазара, а използваните средства не са нетипични за конкурентната среда. Според петчленния състав решенията на КЗК и тричленната инстанция на съда са неправилни и трябва да се отменят. В тази връзка КЗК е осъдена да плати и съдебните разходи по делото от 107.890 хил. лв. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на допълнително обжалване.