🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дивото къмпингуване ще е само в определени за целта зони

Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие бяха приети окончателно като въвеждат и глоби за разполагане на плажни принадлежности върху дюни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дивото къмпингуване ще е позволено само в определени за целта зони, които ще се определят в бъдеще от Министерството на туризма.

Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие бяха приети окончателно от парламента. С тях се въвеждат и глоби и забрани за разполагането на палатки, чадъри, шезлонги други плажни принадлежности върху пясъчните дюни - от 500 до 1000 лв. Забранява се и преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни освен в случаите на разрешено строителство.

Пълната забрана на палатковото къмпингуване предизвика най-сериозно разминаване между депутатите, като от БСП предложиха палатките да отпаднат от забранителния списък за българското Черноморие. Според Явор Божанков от левицата забраната за свободното къмпингуване ще отблъсне западните туристи.

В крайна сметка беше прието да се обособят зони в зона А и Б, извън територията на дюни, морските плажове и официалните места за къмпингуване, в които да е разрешено временното разполагане на кемпери, каравани и палатки. Предстои да бъде изготвена и наредба с разрешените местата за къмпингуване и размера на глобите.

От страната на ГЕРБ депутатът Александър Ненков каза, че колкото повече набира скорост този вид туризъм, толкова повече проблеми има за природната среда. Според него след сезона остават много отпадъци, за почистването на които съответната община трябва да плаща, без тези пари да са предвидени в бюджета й, а в същото време свободно къмпингуващите не плащат местни данъци.

Според него идеята на промяната е да се определят места, в които да има елементарни хигиенни изисквания, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви санкции ще има, ако не си изпълнява задължението.

"Помолили сме НПО-та да направят проучване и да дадат предложения, целта ни е следващите месеци да намерим елементарните изисквания, на които да отговорят", подчерта Ненков.

"Стана ясно, че всеки един от нас иска този вид туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, които да позволят това да се случва по начин, който да опазва природата", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, след като законопроектът беше одобрен.

Междувременно започнаха и протести по промените в закона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    "Забранява се и преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни освен в случаите на разрешено строителство."

    Да се строи върху дюните може, палатки да се поставят не може.
    Първо ще забраним къмпингуването, пък после ще определяме места за това - я камилата, я камиларят.

    Нередност?
Нов коментар