🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовите дружества на ЧЕЗ с над 30 млн. лв. обща печалба

Две от централите на Христо Ковачки също са с положителен финансов резултат

ЧЕЗ е последното от трите енергоснабдителни дружества, което остана листнато на Българската фондова борса
ЧЕЗ е последното от трите енергоснабдителни дружества, което остана листнато на Българската фондова борса
ЧЕЗ е последното от трите енергоснабдителни дружества, което остана листнато на Българската фондова борса    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
ЧЕЗ е последното от трите енергоснабдителни дружества, което остана листнато на Българската фондова борса    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според данните печалбата на най-големия частен мрежов оператор се е увеличила до 21.6 млн. лв. при 5.1 млн. лв. за 2014 г.

Над четири пъти се е увеличила печалбата на "ЧЕЗ разпределение България", което доставя електроенергия в цяла Западна България, за 2015 г. в сравнение с предходната. Дружеството е регистрирано на Българската фондова борса (БФБ), където компаниите имат задължението да публикуват годишните си финансови отчети до края на януари.

Според данните печалбата на най-големия частен мрежов оператор се е увеличила до 21.6 млн. лв. при 5.1 млн. лв. за 2014 г. Това се дължи основно на свиването на някои разходи, тъй като въпреки добрите резултати приходите на дружеството са намалели в сравнение с предходната година (виж таблицата).

Основното намаление идва от технологичните разходи за пренос на електроенергия, които са с 22.08 млн. лв. по-малко в сравнение с 2014 г. Разходите за външни услуги също са намалели с близо 5 млн. лв., а графа "Други" отчита 11.264 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година.

В същото време краткосрочните пасиви на компанията са се увеличили с близо 13 млн. лв. От тях с най-голям ръст са търговските и други задължения на компанията. Увеличение има и на задълженията към свързани лица.

Към края на 2015 г. основният капитал на дружеството е 1.928 хил. лв., разпределен в толкова броя акции, а неразпределената печалба е 593.374 млн. лв. ЧЕЗ притежава 67% от акциите, а останалите се търгуват на борсата, като акционери с над и около 5% са пенсионните фондове "Доверие" и ЦКБ "Сила".

"ЧЕЗ електро" също на печалба

"ЧЕЗ електро България", която е доставчикът на електроенергията до потребителите, също реализира печалба за 2015 г. За разлика от мрежовото дружество обаче тя е близо три пъти по-ниска в сравнение с 2014 г. Дружеството е отчело печалба след данъци в размер на 8.6 млн. лв. при 24.7 млн. лв. за предходната година. Приходите на "ЧЕЗ електро" също се свиват с 35 млн. лв. От друга страна, разходите за разпределение на електроенергия и тези от графа "Други" са отчели значително понижение. Краткосрочните пасиви на дружеството намаляват с близо 21 млн. лв., което се дължи основно на свиването на търговските и други задължения. През миналата година "ЧЕЗ електро" е взела заем от 1.2 млн. лв. от "ТЕЦ Варна", която е собственост на чешкото дружество и която вече не се експлоатира. Според отчета с тези средства са финансирани стартиралите покупко-продажби на електроенергия на свободния пазар от страна на "ЧЕЗ електро" и за да се избегне кръстосаното субсидиране на дейностите по отделните лицензи на дружеството.

Според отчета към края на 2015 г. собственици на 33% дял от акциите, който компанията търгува на борсата, са пенсионният фонд "Съгласие", който държи близо 15% чрез трите си дружества, и Централна кооперативна банка, която има близо 10%.

Резултатите на Ковачки

Печалбата на ТЕЦ "Бобов дол", собственост на Христо Ковачки, се е увеличила през 2015 г., достигайки 2.8 млн. лв. За сравнение, през предходната година дружеството е реализирало печалба от 373 хил. лв. В същото време краткосрочните пасиви на централата са нараснали с близо 10 млн. лв. основно заради неизплатени данъчни задължения и банкови заеми. Задълженията към доставчици и клиенти обаче намаляват с близо 2 млн. лв. В междинния отчет на дейността на дружеството се посочва, че приходите му от продажби на свободния пазар през 2015 г. са се увеличили в сравнение с предходните години. Центрaлата продължава да продава и мощности за студен резерв и балансиране на Електроенергийния системен оператор.

Някои от топлофикациите, които се свързват с Ковачки, също излизат на печалба през 2015 г. Основните приходи на "Топлофикация Враца" очаквано са реализирани от продажбата на високофективна електроенергия, която се изкупува по преференциални цени от НЕК. От тази дейност дружеството е отчело приходи от 11.153 млн. лв., които в сравнение с предходната година са намалели с 10.99%. Приходите от топлоенергия пък са 6.3 млн. лв., което е увеличение от 6.3% спрямо 2014 г.

"Топлофикация Плевен" обаче отчита загуба от 6.692 млн. лв., толкова, колкото е и собственият й капитал. В същото време текущите й пасиви намаляват с 8 млн. лв., като основно това се дължи на намалението на търговските и други задължения.

На загуба е и "Топлофикация Русе". Дружеството отчита минус от 10.6 млн. лв. за 2015 г., което е с близо 1 млн. лв. повече спрямо загубата на дружеството за 2014 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 79

    не разбрах защо топлофикация Русе е на загуба ,след като произвежданата от него енергия е от въглища ,които съм чувал ,че са много ефективни и енергията от тях стурва 38 лв на мегават час ,а се продава на над 80 лв , как става загубата не е ясно .

    Нередност?
  • 2
    typalypa avatar :-P
    typalypa
    • + 79

    До коментар [#1] от "edin drug":

    Нали ако е ясно как ще питаш (ЗАЩО). А сега (когато е не ясно ) питаш само КАК.Във една друга статия четох че НЕК е спестила 15.5 млн. лв. от заплати, кламери и хартия.Сигурно русенската топлофикация много кламери използват и хартия.....Което само по себе си е безстопанственост. А как едно печелившо предприятие се докарва до не печелившо си е патент на българските политически магове.Магията на балканите.......

    Нередност?
Нов коментар