🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече играчи на енергийната борса ще стабилизират цената

Първите десет дни показаха големи амплитуди в стойностите

Засега на енергийната борса се предлагат сделки с доставка на следващия ден
Засега на енергийната борса се предлагат сделки с доставка на следващия ден
Засега на енергийната борса се предлагат сделки с доставка на следващия ден    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Засега на енергийната борса се предлагат сделки с доставка на следващия ден    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

46% е спадът на износа на електроенергия от началото на годината до 24 януари в сравнение със същия период на 2015 г.

За да има стабилизиране на цената на електроенергията, търгувана на борсата, на нея трябва да има повече играчи - както търговци, така и производители. Търговците също трябва да се стимулират да продават, за да има по-голяма конкуренция. Това коментира изпълнителният директор на "ЧЕЗ трейд" Владимир Дичев по повод резултатите от работата на борсата, която стартира на 19 януари.

През първите десет дни постигнатите цени остават доста нестабилни. Това се вижда от данните от сайта на босата (www.ibex.bg). За разлика от началото на търговията през последната седмица липсваха екстремни стойности, като цената в някои моменти се приближаваше до тази, постигана на онлайн търговете, обявявани от централите производителки - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Колебанията в цената

В дните с малко по-ниско потребление обаче постигнатата цена отново беше малко над минималните стойности от 44 лв. за мегаватчас. Най-слаба беше борсовата сесия на 30 януари (с ден на доставка 31 януари), когато средната постигната цена беше 42.20 лв. за мегаватчас, а в нощните часове е имало сделки и за 37.49 лв., което е много под себестойността на произвежданата електроенергия. На търговете, проведени в неделя (31 януари), пък е имало сделка за 0.02 ст. за мегаватчас в интервала 2-3 часа. Подобни нива в часовете с най-ниско потребление не са прецедент за международните борси, особено когато става въпрос за производители с постоянно натоварване на мощностите през денонощието като АЕЦ "Козлодуй".

Според изпълнителния директор на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, под чиято шапка са трите производителя, осигуряващи енергия за борсата – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания, скоро ще бъде намерено равновесно положение на цената, на която се търгува. "Цената се люшка от много ниска на много висока. Нормално за всеки старт. Надявам се борсата да се развива", посочи той. Дичев също коментира, че тези цени вероятно са нормални за първите 10 дни от работата на борсата.

Инструменти за търговия

Енергийната борса не трябва да се превръща в единствения инструмент за търгуването на електроенергия в страната. Това коментираха търговци по повод различни изказвания в публичното пространство от страна на представители на държавата, че дългосрочните договори също трябва се администрират от борсата. Търговците и големите консуматори сключват дългосрочните сделки чрез търговете, обявени директно от централите. Това става чрез собствените онлайн платформи на производителите, които обаче също не са напълно прозрачни. Както "Капитал Daily" писа, системата на АЕЦ "Козлодуй" дава информация само за последните 10 сделки. На платформата на НЕК пък изобщо няма данни какви продажби са осъществени. В края на 2014 г. също така стана ясно, че дружеството е сключило дългосрочни договори за продажба директно с избрани фирми. В тази връзка за някои търговци не би било изгодно да отпадне възможността да сключват договори директно с държавните фирми.

Предлагането на електроенергията по дългосрочни договори само от борсата също може да се окаже спънка пред пазара, но това зависи доколко прозрачно са направени правилата. В почти всички страни са оставени и двете възможности - дългосрочните договори да се сключват както през борсата, така и на търгове на производителите, твърдят от сектора.

Износ на минус

От началото на 2016 г. до 24 януари износът на електроенергия от България е спаднал с 46% спрямо същия период на миналата година, показват оперативните данни за енергийния баланс, публикувани от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според търговци това се дължи основно на намалените капацитети за износ, което вероятно е предпазна мярка, която да гарантира потреблението вътре в страната през студените месеци. Освен износа обаче производството на електроенергия също намалява с 5.55% за същия период. Според данните най-голямо е намалението в производството на електроенергия от водните централи на НЕК с над 33%. Преди време изпълнителният директор на компанията Петър Илиев беше обяснил това с неизгодните цени на пазара, но имаше подозрения и за критично ниво на водата в язовирите. След падналите снеговалежи обаче този проблем едва ли вече съществува. Намаление от 1.63% има и при производството на електроенергия от въглищните централи и "АЕЦ Козлодуй". Нормално през зимните месеци намаление от 4.11% отбелязва и производството на възобновяема енергия. В същото време потреблението от началото на годината се е покачило с 4.32%, което е типично за зимните месеци.